Вхід | Реєстрація

Медицина на селі: бути чи не бути?

Медицина на селі: бути чи не бути?

Таке питання обговорювали на координаційній нараді керівництво району, голови сільських рад та медики.
На початку зібрання голова райдержадміністрації Таміла Шевченко пояснила, що держава на сто відсотків профінансувала галузь медицини. Кошти виділяють на кожного жителя. Не дивлячись на те, що населення району щороку зменшується, кількість фельдшерсько-акушерських пунктів залишається незмінною. Через це в різних населених пунктах сільської місцевості нерівномірно витрачаються державні кошти. Тому необхідно самим вирішити, яким чином розвивати медичну галузь у районі.

— Ніхто не пропонує закривати ФАПи, — говорить Шевченко. — Та якщо сільські голови вважають, що на території сільської ради повинні функціонувати всі лікувально-профілактичні заклади, вони повинні співфінансувати їх утримання. Оскільки районний бюджет не має для цього ресурсів.

Далі виступила завідуюча районним комунальним закладом «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Любов Коломієць. Вона пояснила, скільки коштів не вистачає на утримання кожного ФАПу:

— У складі Центру ПМСД знаходяться 10 амбулаторій і 43 ФАПи. Загальна сума, яку необхідно витратити на зарплати медичним працівникам, становить понад 15 мільйонів гривень. Субвенція з держави — 10 мільйонів 519 тисяч. Тобто, не вистачає більш ніж 4,5 мільйона. На останній сесії районної ради депутати виділили для медичної галузі 768 тисяч гривень. Цієї суми вистачить на зарплати до травня місяця.

Для порівняння медик навела приклад. На обліку в Комарівському ФАПі знаходяться 55 чоловік. На кожного пацієнта в рік виділяється 1225 гривень. При цьому фельдшер Бережнівського ФАПу обслуговує 900 чоловік, на яких припадає по 186 гривень.

Медик наголосила, що у першу чергу будуть збережені амбулаторії сімейної медицини. Кожна з них має обслуговувати не менше 5 тисяч населення.

Голова районної ради Володимир Кішінський додав:

— Ми розуміємо, що бюджети сільських рад небезрозмірні. Та потрібно разом шукати компромісне рішення. Ніхто не ставить вам завдання закрити ФАПи. Наші представники та медики готові приїхати на сесії місцевих рад, щоб пояснити ситуацію.

Зі слів начальника фінвідділу РДА Андрія Дацка, у кожної ради залишився вільний залишок. Тому вони вже зараз можуть визначити, яку суму виділять для медицини, і заключати угоди з райрадою про співфінансування.

Присутні домовились у найкоротші терміни обговорити це питання на місцях і через тиждень повернутись до нього.


Автор: Олександр ДІДЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
9 березня 2017, 16:42 | Кобеляки | Спорт і здоров'я
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації