Вхід | Реєстрація

Зачепилівка чекає на пропозицію

Зачепилівка чекає на пропозицію

4‑го березня відбуваються громадські слухання у Зачепилівці. Жителі місцевої громади слухають гостей із Руденківки, але відмовляються голосувати за об’єднання, доки не надійде запрошення від районного центру.

 

«Об’єднання добровільне, а не примусове!»

На сходку в Зачепилівському Будинку культури збираються понад сто чоловік. Тут не лише мешканці самої Зачепилівки, але й гості з Нових Санжар та Руденківки. Саме руденківська громада вже звернулася до зачепилян із пропозицією про об’єднання. Зачепилівський сільський голова Михайло Заріцький пропонує обговорити цю пропозицію та проголосувати за неї. Утім, це одразу викликає хвилю обурення зі сторони частини присутніх.

— Руденчан ми послухаєм! Але голосувати сьогодні не будемо! Нехай Санжари пришлють свою пропозицію, тоді будемо вибирати, до кого приєднуватися! — пояснюють люди свою позицію.

Громадські слухання у Нових Санжарах стосовно об’єднання громад пройдуть 11‑го березня о 10:00. Раніше цього терміну представники селища просто не можуть надіслати Зачепилівці свою пропозицію.

— Чому тільки Руденківка?! Добровільне об’єднання, а не примусове! Чому ви нас штовхаєте до Руденківки?! Має бути пропозиція і Нових Санжар, і Руденківки! — голосно кричить жінка у зеленому пальто, яка сидить у першому ряду.

— Так у нас немає пропозиції від Нових Санжар! — пояснює Михайло Заріцький.

— Дочекайтесь! А тоді ми будемо голосувати!

— Давайте ми вислухаємо Руденківку! Але голосувати будемо тоді, коли надійде пропозиція від Нових Санжар! — пропонує чоловік із глибини залу.

Сільський голова з Руденківки Сергій Головко прохає слова і звертається до людей.

— Давайте ми вам скажемо, що хочемо вам запропонувати. Ні — ми заберемо свого гарбуза і підемо. Ми у вас нічого не заберемо, вибір буде лише за вами. Прошу, щоб ви вислухали нас.

Із цією пропозицією люди погоджуються.

 

Що переважить: залізниця чи статус міста?

Далі перед зачепилянами виступають представники руденківської делегації: сільський голова Сергій Головко, директор школи Андрій Дігтяр та начальник залізничної станції Євген Божинський.
Сергій Головко, зокрема, зауважує, що головна перевага Руденківки — зручне розташування на розв’язці автомобільних шляхів та наявність залізничного сполучення.

— До прокладення залізниці Руденківка була хутором. Зараз ми маємо і підприємства, і робочі місця, і перспективи. Якщо інвестор кудись приходитиме, то він ітиме не туди, де степ, а туди, де є зручна інфраструктура.

Директор Руденківської школи Андрій Дігтяр запевняє жителів Зачепилівки, що закриття їхньому навчальному закладу не загрожує:

— Наша школа — одна із небагатьох, яка має достатню кількість учнів, щоб бути повністю самоокупною і не вимагати додаткового фінансування. Такий заклад немає ніяких підстав закривати!

Представників Руденківки слухають уважно. Задають питання з приводу медичного обслуговування, зокрема, питають про відсутність лікаря у Руденківській амбулаторії. Потім учасники слухань пропонують виступити представнику Нових Санжар, заступнику селищного голови Валентину Івашині. Той одразу зауважує, що з презентацією матиме право приїхати до Зачепилівки лише після 11‑го березня, проте на питання зачепилян готовий відповісти вже зараз.

Заступнику селищного голови задають питання і про освітлення вулиць селища, і про тарифи на водопостачання, і про очищення вулиць. І тут у самий розпал розмови у залі з’являється селищний голова Нових Санжар Інна Коба. Її зустрічають оплесками. Близько півгодини Інна Олександрівна виступає перед учасниками слухань. Запевняє, що має бажання об’єднати велику і сильну громаду, до якої увійдуть і Зачепилівка, і Лелюхівка, і Клюсівка та інші громади (серед яких, до речі, і Руденківка). Їм Нові Санжари надіслали запрошення про об’єднання. Дехто із присутніх виступом селищного голови залишається незадоволеним. Інні Кобі задають кілька гострих питань, на які вона досить впевнено відповідає. Утім, більшість сприймають виступ керівника Новосанжарської ради цілком позитивно.

Уже після закінчення слухань (які не завершилися голосуванням. — Авт.) їх учасники деякий час спілкуються на вулиці, біля приміщення сільської ради. Інна Коба розповідає зачепилянам, що без об’єднання у велику громаду Нові Санжари не зможуть отримати в майбутньому статус міста.

— У Санжар така перспектива є, а Руденківка буде містом? — запитує у людей Інна Олександрівна. Ті заперечно хитають головами.

Продовжити обговорення об’єднання громади навколо Нових Санжар планують 11‑го березня о 10:00 у Центрі культури та дозвілля. На зустріч запросять і представників Зачепилівки та Руденківки. А вже після цього зачепиляни зберуться на ще одне слухання, під час якого і приймуть рішення щодо майбутнього своєї громади.


Автор: Володимир ПАРШЕВЛЮК, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
10 березня 2017, 18:49 | Нові Cанжари | Політика


1. don Pedro / 10 березня 2017, 21:16
Треба Новим Санжарам приєднуватись до Лебедина
2. луна / 11 березня 2017, 06:55
Как городок возможно присоединить к человеку?(шутка)Для меня совсем не интересная тема,сначала надо просчитать спецам прогнозы позитивных перспектив в разных вариантах объединений,а потом принимать решения ,а не наоборот.
3. don Pedro / 11 березня 2017, 08:58
2.луна
«сначала надо просчитать спецам прогнозы позитивных перспектив в разных вариантах объединений,а потом принимать решения ,а не наоборот.»

Які ще прогнози, рішення про об’єднання приймають на сходках жителів ( по закону). Сьогодні в у нас сходка, приходь, подивишся на спєцов
4. луна / 11 березня 2017, 14:29
Ну если на сходках,тогда точно по закону!На спецов я насмотрелась в Верховной Раде(по телевизору),там тоже на сходках решают все!Объединение громад процесс нормальный,но должен быть экономически обоснован.Что это за громада если расстояние между центром и отдаленным населенным пунктом 30 км.,а учитывая состояние дороги .в переводе на время 1.5часа маршруткой,если водитель захочет ехать.Может сначала дороги поремонтировать должно государство, а потом делать масштабные объединения.
5. Адекватник / 11 березня 2017, 19:03
Коментар видалено за порушення пункту 2.9 Правил користування сайтом
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації