Вхід | Реєстрація

Якщо зайде АВАКОВ, то буде гаплик (Оновлено)

Якщо зайде АВАКОВ, то буде гаплик (Оновлено)

6-го квітня на позачерговій сесія Білицької селищної ради депутати проголосували за те, щоб звернутися до суду з метою розірвання договору оренди землі з ТОВ "Сільські традиції".

Біличани побоюються, що без позбавлення підприємства землі, новими власниками свинокомплексу стануть люди або структури наближені до міністра внутрішніх справ Арсена АВАКОВА. І тоді, за слова одного із активістів, Біликам буде ГАПЛИК!

Не дивлячись на те, що з підприємства «Сільські традиції», судячи із заяв його керівництва та посадовців із обласної держадміністрації, вивезли всіх свиней, протистояння між свинарями та частиною Білицької громади продовжується. Зараз біличани намагаються розірвати договір оренди землі між селищною радою і підприємством. Свої дії вони мотивують тим, що якщо цього не станеться, то свинокомплекс перепродадуть, а запах із нього, як і раніше, дошкулятиме жителям селища.

Як і було обіцяно в минулому році, до 1 квітня 2017-го підприємство «Сільські традиції», що в Біликах, фактично припинило свою господарську діяльність. Якщо вірити заявам керівництва комплексу та чиновників Полтавської облдержадміністрації, усіх свиней вивезли. Про те, що на комплексі не залишилося жодної тварини, розповідають і колишні робітники підприємства. Та пікетувальники, які вже кілька місяців здійснюють символічну облогу «Сільських традицій», не вірять цим заявам. Адже на територію, як і раніше, сторонніх не впускають і перевірити правдивість слів свинарів та чиновників ніхто з активістів не може. Саме тому частина біличан, у тому числі й депутатів селищної ради, продовжують активні дії, спрямовані на те, щоб свинокомплекс назавжди припинив свою діяльність у селищі. Саме для цього вони ініціювали процес розторгнення договору оренди землі, заключений між підприємством і селищною радою. Дехто з активістів говорить про те, що вони вимагатимуть, аби наступний договір був заключний не на 49 років, як зараз, а на більш короткий термін. Скажімо, на рік. На їх думку, це дасть змогу впливати на керівництво при виникненні тих чи інших проблем. Та, швидше за все, таких людей серед активістів меншість. А більшість, вимагаючи розірвати договір, прагне раз і назавжди припинити діяльність свинокомплексу на території селища. У всякому разі, в п’ятницю 7 квітня на позачерговій сесії Білицької селищної ради обговорювали лише питання остаточного розторгнення договору оренди землі.

 

Рішення депутатів вітали овацією

Білицький селищний голова Юрій Латиш, вирішив провести сесію у місцевому Будинку культури, щоб всі бажаючі змогли спостерігати за її перебігом. Таких бажаючих знайшлося близько семидесяти чоловік. Практично всі вони є активними учасниками пікетів біля свинокомплексу.

Юрій Латиш одразу оголосив, що селищні депутати Педченко, Жук і Таран виступили з ініціативою, аби селищна рада звернулася до суду із проханням прийняти рішення про розірвання договору оренди землі між «Сільськими традиціями” і місцевою владою. І запропонував надати слово для виступу Сергію Галушку, екс-секретареві Кобеляцької міськради, який нині є приватним підприємцем і спеціалізується у сфері надання юридичних послуг. Галушко поінформував, що є два варіанти розторгнення договору: за обопільною згодою сторін та за рішенням суду. Оскільки комплекс користується землею, на якій розташована приватна власність, конкретніше — споруди, що йому належать, то перспектива скасувати дію договору через суд є вельми проблематичною. Навіть зважаючи на порушення екологічних норм під час роботи підприємства. Адже потрібно буде довести у суді, що свинокомплекс не може функціонувати, не завдаючи непоправною шкоди довкіллю і здоров’ю людей. Та безнадійною можливу судову справу Галушко не назвав. Він сказав, що не можна виключати той варіант, коли сам відповідач, тобто «Сільські традиції», погодиться розірвати договір оренди землі.

Після цього на трибуну піднявся Борис Павленко, якого теж представили як фахового юриста. Молодий чоловік у своєму виступі не надто обтяжував присутніх юридичними термінами. Натомість, він обмежився висловлюванням загальновідомих гасел на кшталт «Борітеся — поборете» та «Кращий захист — це напад». І резюмував, що через суд таки можна розірвати договір.

Вислухавши ще кількох промовців, депутати перейшли до голосування. Одностайним рішенням вони проголосували за те, щоб звернутися до суду із проханням розірвати вже неодноразово згадуваний договір оренди землі. Тільки-но Юрій Латиш оголосив, що рішення прийняте, як у залі пролунала овація. Присутні вітали депутатів гучними оплесками та вигуками «Молодці!».

 

Про Авакова та Юрка Луценка

Розповідаючи про перебіг сесії, не можна не згадати і ще про деякі цікаві моменти. Одразу двоє виступаючих, журналіст і правозахисник Людмила Кучеренко та громадський активіст Василь Ковальчук, заявили, що наступним власником свинокомплексу в Біликах може стати діючий міністр внутрішніх справ Арсен Аваков. Точніше, не сам Арсен Борисович, а люди чи структури, які до нього наближені. Щоправда, ні Кучеренко, ні Ковальчук при цьому не повідомляли, звідки отримали таку інформацію.

Крім того, Василь Ковальчук розповів, що «правою рукою» Авакова є начальник Управління Нацполіції у Полтавській області Олег Бех. Саме вони разом з іншою (чи то «правою», чи «лівою») рукою Авакова, людиною на прізвище Головко, домовилися змінити власника свинокомплексу. Швидше за все, громадський активіст мав на увазі нинішнього голову Полтавської ОДА Валерія Головка. Інша чиясь «права рука», депутат Полтавської облради Геннадій Коваленко, нібито привозив до Ковальчука комбата добровольчого батальйону, а нині нардепа, Дендея з метою домовитися, аби добробат охороняв комплекс від людей. Та громадський активіст самотужки вирішив цю проблему.

А ще Василь Ковальчук розповів, що Генпокурор України Юрко Віталійович Луценко, саме так він назвав посадовця, приймаючи рішення з приводу комплексу, керувався «вкладеними у його вуха» його словами. Зі слів Ковальчука, під час однієї із розмов він перебував у стані алкогольного сп’яніння.

Ось про такі раніше невідомі нюанси «свиномайданівської» епопеї почули на сесії присутні.

 

Трішки про гроші

А наостанок — про не для всіх приємне, про гроші. Адже білицькі активісти постійно наголошують, що питання фінансової вигоди від існування свинокомплексу є менш важливим у порівнянні зі здоров’ям і життям людей. Що ж, із такою тезою неможливо не погодитися. Та біличани, як і вся інша частина людства, живуть у матеріальному світі, невід’ємною частиною якого є фінанси.

Та от, у разі, якщо екологічна інспекція доведе свою правоту у всіх судових інстанціях, а судячи із розвитку подій, це відбудеться, то свинокомплекс буде змушений виплатити компенсацію за завдані довкіллю збитки. Це — близько 3,6 мільйона гривень. Згідно зі статтею 69 Бюджетного кодексу України, у такому разі до бюджету Біликів надійде половина цієї суми. Для порівняння, нині комплекс платить за оренду землі півтора мільйони в рік. Якщо договір розірвуть, то свинарі платитимуть лише земельний податок. Отже, надходження до бюджету зменшаться в три, а то й три з половиною рази.

Крім того, під час сесії селищний голова Юрій Латиш повідомив, що адміністрація цукрового заводу вже не буде перекачувати фекалії з комунальної каналізації. Необхідно терміново споруджувати власну систему відкачування нечистот. Це обійдеться бюджету у два мільйони гривень. Ці гроші є. Та якщо «Сільські традиції» не платитимуть орендну плату, то доведеться чимось компенсувати втрати. Ці кошти депутати будуть вимушені зняти зі статті витрат на будівництво водогону.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
14 квітня 2017, 13:49 | Кобеляки | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації