Вхід | Реєстрація

Земельний конфлікт: атовці проти орендаря

Земельний конфлікт: атовці проти орендаря

У Кунівській сільській раді колишні військові отримали у власність землю. Та з нею не хоче розлучатись колишній орендар.

 

Адміністрацію збирались пікетувати

Минулої середи на редакційний номер зателефонував чоловік, який представився колишнім військовим. Він повідомив, що у четвер о 9 ранку біля Кобеляцької райдержадміністрації буде проходити мітинг атовців.
Наступного дня біля будівлі зібрались близько 10 учасників антитерористичної операції. Усі вони хотіли зустрітись із головою РДА Тамілою Шевченко.

Чоловік, який представився Олексієм Дунаєм, пояснив:

— Ми жителі Кунівської сільської ради. Усі пройшли службу в зоні АТО. Усього нас дев’ять чоловік. Після демобілізації звернулись у сільраду, щоб отримати по 2 гектари землі для ведення особистого селянського господарства. Головне управління Держгеокадастру надало нам дозвіл на виготовлення технічної документації, сільська рада також. Земельні ділянки знаходяться на одному полі, площа якого 18 гектарів. Повністю документи на землю ще в жодного з нас не готові. Їх виготовленням займаються землевпорядні організації.

Розповідь продовжив інший кунівчанин Ян Рубан:

— Учора я найняв трактор, щоб обробити свою ділянку. До мене під’їхав чоловік і представився Олегом Пастуховим. Чоловік сказав, що він орендує це поле кілька років і що в нього є відповідні дозволи й документи. Я показав свої дозволи.

Зі слів Яна, Олег Пастухов запевнив його, що написав заяву в прокуратуру і суд, оскільки його незаконно хочуть позбавити землі. І попередив, що викличе поліцію, якщо побачить на полі чиюсь техніку.

Кунівчани пояснили, що прийшли до голови РДА, аби їм допомогли вирішити суперечку законним шляхом.

 

Землю забрали в Пастухова і передали атовцям

У статті «Кому Держгеокадастр віддасть землю?», яка була надрукована в минулому році у дев’ятому номері, розповідалось, що на шостій позачерговій сесії кунівські депутати обговорили можливість переведення в запас земельної ділянки площею 18,5 гектара, яка знаходилась за межами населеного пункту. Справа в тому, що цю землю орендував кобелячанин Олег Пастухов. Сільський голова Віктор Варава заявив, що за чотири роки орендар не сплатив жодної гривні в рахунок орендної плати. Тому сільрада звернулася до Головного управління Держгеокадастру в Полтавській області, аби цю ділянку перевели в землі запасу. Тоді її можна буде розділити між військовими, які написали заяви на отримання землі.

На сесії Віктор Варава повідомив, що Держгеокадастр надіслав відповідь, що земля переведена в запас, оскільки Пастухов не виготовив необхідні документи, а також не уклав договір на користування. Депутати звернулись до відділу Держгеокадастру в Кобеляцькому районі з проханням включити земельну ділянку площею 18,53 гектара до переліку тих, які надаватимуться учасникам АТО.

Юрій Калюжний, керівник районного відділу Держгеокадастру, підтвердив, що Олег Пастухов втратив право обробляти згадану земельну ділянку, оскільки у нього не був заключений договір оренди. У минулому році землю зарезервували для учасників АТО.

Також посадовець додав, що, згідно статті 125 Земельного кодексу України, право власності та право оренди земельної ділянки виникають з моменту державної реєстрації цих прав. Тобто, кунівчани не можуть обробляти землю до того часу, доки не зареєструють право власності на неї. Фактично, як не мав права обробляти землю і Пастухов.

Кунівський сільський голова, у свою чергу, пояснив, що з подібним випадком він зіткнувся вперше:

— Дозвіл на отримання землі атовцям надавав Держгеокадастр. У Пастухова був час на те, щоб виготовити документи і заключити договір. Тепер земельні ділянки отримають колишні військові. Звичайно, якщо оформлять все відповідно до закону.

 

Справу розглядатиме окружний суд

Ситуацію, що склалась, прокоментував і Олег Пастухов. Він надав редакції розпорядження райдержадміністрації, датовані 2010‑м та 2011 роками, про надання дозволу на виготовлення проекту землеустрою і його затвердження та сам проект.

— У кунівчан, яким надавали землю, повністю ще не виготовлені документи. Я не маю нічого проти військовослужбовців, але й не віддам землю, на якій працюю. Письмового повідомлення від Держгеокадастру про те, що земельна ділянка переведена в землі запасу, я не отримував. Тому написав заяву до Полтавського окружного адміністративного суду. І не на все поле, а конкретно по кожній ділянці. Мені цікаво, коли суд залишить право обробляти землю за мною, Варава сам відшкодує односельчанам кошти, які ті витратили на документи, чи поділить суму із землевпорядником?

Як вирішиться це питання і хто отримає землю, ми обов’язково повідомимо читачів.


Автор: Олександр ДІДЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
17 травня 2017, 09:13 | Кобеляки | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації