Вхід | Реєстрація

Зміни в субсидії: що треба знати

Зміни в субсидії: що треба знати

Начальник Управління соціального захисту населення Зоя Петренко розповіла про зміни в програмі житлових субсидій, що почали діяти з 1 травня.

Як повідомила посадовець, враховуючи прийняті зміни, спеціалісти Управління проводять перепризначення субсидій на наступний 12‑місячний термін, які будуть розраховані на неопалювальний сезон, а з 16 жовтня — на новий опалювальний.

 

Громадянам, які мають двомісячну заборгованість, субсидія не призначається

Після закінчення строку отримання субсидії спеціалісти Управління самостійно здійснюють розрахунок субсидії на наступний період для домогосподарств, які отримували субсидію у попередньому періоді.
У разі отримання від організацій-надавачів житлово‑комунальних послуг інформації про прострочену понад два місяці заборгованість з оплати послуг, субсидія на наступний строк не призначається, про що Управління інформує особу.

Субсидія буде призначена з дати закінчення дії попередньої, якщо протягом двох місяців з дати інформування про непризначення субсидії на наступний строк громадянин документально підтвердив сплату заборгованості або укладення договору про її реструктуризацію.

Зазначений строк може бути продовжений на підставі рішення райдержадміністрації за наявності поважних причин.

 

Термін опалювального періоду змінений

Якщо раніше субсидія на опалювальний сезон призначалася з 1 жовтня до 30 квітня і перераховувалася відповідно до прийнятого рішення органів місцевого самоврядування або органів виконавчої влади про дату початку та закінчення опалювального сезону, то в опалювальний сезон 2017/2018 років для сімей, які користуються індивідуальним опаленням, субсидія на послугу опалення буде нараховуватись з 16 жовтня до 15 квітня.

 

Рахуються доходи за попередні чотири квартали

Раніше при розрахунку субсидії брались доходи заявників за попередній календарний рік, без урахування податку з доходів фізичних осіб. Відтепер субсидія призначається, виходячи із середньомісячного сукупного доходу осіб (без урахування податку з доходів фізичних осіб) за чотири квартали, що передують місяцю, що передує місяцю, з якого призначається субсидія.

Тобто, якщо ви звернулись за субсидією в травні 2017‑го, то враховуються ваші доходи за І квартал цього року (січень — березень) та за три останні квартали минулого.

Субсидія на придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива призначається, виходячи з розміру доходу за попередній календарний рік.

Під час здійснення розрахунку субсидії на наступний період у травні для домогосподарств, які отримували субсидію у попередньому періоді, будуть враховані доходи за період з квітня попереднього року по березень поточного включно.

 

Особливості врахування доходів непрацюючих пенсіонерів, опікунів та піклувальників

У разі коли на час звернення за призначенням субсидії особа є непрацюючим пенсіонером, котрий декларує відсутність в останньому місяці періоду, за який враховуються доходи, інших доходів, крім пенсії, до її середньомісячного сукупного доходу враховується розмір пенсії за такий місяць.
Під час призначення субсидії на наступний період такій особі не враховуються її доходи у вигляді заробітної плати та доходи від підприємницької діяльності, якщо вона була непрацюючим пенсіонером на кінець періоду, за який враховуються доходи. Та про вихід на пенсію заявник має повідомити Управління самостійно.

Також із 1 травня при призначенні субсидії не враховується до доходу сім’ї державна допомога на дітей, над якими встановлено опіку чи піклування.

 

Збільшена соціальна норма житла для непрацездатних осіб

Відтепер розмір субсидії для пенсіонерів, інвалідів та інших непрацездатних осіб буде більшим, адже соціальна норма для них зросла майже в два рази.

Якщо в помешканні проживає одна-дві непрацездатні людини, то соціальна норма, за якою їм рахуватиметься розмір субсидії, збільшується з 48,87 квадратного метра (на одну особу) до 75 (на одну-дві особи).

 

Змінено соціальні нормативи на опалювальний період

Переглянуто соціальні нормативи використання електричної енергії для індивідуального опалення: з 65 кВт•г до 51 кВт•г на 1 квадратний метр опалювальної площі на місяць в опалювальний період; природного газу для індивідуального опалення: з 5,5 кубічного метра до 5 кубічних метрів на 1 квадратний метр опалювальної площі на місяць в опалювальний період.

Також переглянуті коригуючі коефіцієнти для розрахунку розміру витрат електричної енергії, природного газу та інших видів палива на потреби опалення у багатоповерхових будинках (три і більше поверхів).

 

Отримуй субсидію за місцем реєстрації

Відтепер громадяни, у тому числі й переміщені, можуть отримувати субсидію за зареєстрованим місцем перебування.

У разі реєстрації місця перебування особи, субсидія призначається з місяця звернення на строк, що не перевищує шести місяців з дати реєстрації місця перебування. На наступний строк субсидія призначається за особистим зверненням громадянина після продовження строку реєстрації місця перебування.

 

Про які зміни потрібно обов’язково повідомляти Управління соцзахисту

Протягом місяця отримувачі субсидій повинні подати відповідні документи, якщо у них відбулись такі зміни:

  • склад зареєстрованих у житлі (хтось виписався чи прописався), у такому випадку подаються також нові заява і декларація;
  • соціального статусу членів сім’ї (хтось звільнився або влаштувався на роботу, став пенсіонером);
  • про здійснення одноразової покупки (оплати послуг) на суму, яка перевищує 50 тисяч гривень;
  • набір комунальних послуг (перейшли з газового на електричне опалення).

Також документи на субсидію повторно подають громадяни, які орендують житло.

Звертаємо увагу, що у разі свідомого подання громадянином документів з недостовірними відомостями або неповідомлення про вищевказані зміни сума надміру перерахованої субсидії повертається за вимогою Управління соцзахисту. Це відбувається шляхом зняття відповідних сум з особових рахунків отримувачів субсидії на підприємствах-надавачах житлово‑комунальних послуг.

 

Залишок невикористаних коштів субсидії на опалення монетизують

Невикористані суми субсидії для відшкодування витрат на оплату послуг з газо- та електропостачання для індивідуального опалення в обсягах, що не перевищують вартості 100 кубометрів природного газу або вартості 150 кВт•г електричної енергії, відтепер не залишатимуться на рахунках отримувачів в організаціях, а перераховуватимуться на особовий рахунок одержувача субсидії в банківській установі.

Списки осіб, у яких зазначаються відповідні суми невикористаної субсидії, подаються до 1 червня Управлінню соцзахисту підприємством-надавачем послуг, а громадянам необхідно в термін до 1 вересня подати особисту заяву до Управління соцзахисту, в якій вказати особовий рахунок одержувача в банківській установі для перерахування невикористаної суми субсидії готівкою в обсягах, що не перевищують вартості 100 кубометрів природного газу або вартості 150 кВт•г електричної енергії.

Звертаємо увагу одержувачів субсидій, що необхідно провести звірку по своїх особових рахунках в Кобеляцькому РГП ПАТ «Полтавагаз» щодо суми невикористаної субсидії, яка підлягає монетизації.


Автор: Підготував Олександр ДІДЕНКО


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
20 травня 2017, 15:45 | Полтавщина | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації