Вхід | Реєстрація

Китайгородці пропонують сільському голові достроково скласти повноваження

Китайгородці пропонують сільському голові достроково скласти повноваження

27 травня біля сільського Будинку культури зібралися жителі Китайгорода на збори громади, які організувала ініціативна група.

Зібралося близько 150 мешканців громади. На захід були запрошені представники адвокатського об’єднання «Келембет, Борисова та Партнери» Ілона Келембет та Валерія Борисова. Адвокати приїхали з Дніпра на запрошення активіста громади юриста Юрія Рашевського. Ілона Келембет — уродженка села Китайгород. Дізнавшись про непросту ситуацію у рідному селі, з власної ініціативою вирішила на громадських засадах надавати допомогу і підтримку громаді у вирішенні всіх юридичних питань. Також на зборах були присутні голова районної ради Світлана Горбачова, депутат районної ради Надія Журавель, сільські активісти, представники ЗМІ, члени виборчої комісії. Треба відзначити, що сільський голова Наталія Вербицька не перешкоджала діям активістів щодо зібрання, але і на ньому її помічено не було.

Після 16:00 розпочалися збори. Для їх ведення обрали голову та секретаря. Ними стали Григорій Давиденко та Лариса Демченко. Представивши присутніх, Давиденко оголосив порядок денний, який передбачав: внесення пропозиції щодо припинення повноважень Китайгородського сільського голови Наталії Вербицької за народною ініціативою; утворення ініціативної групи зі скликання і проведення зборів виборців; визначення особи, що буде офіційним представником ініціативної групи, та надання відомостей про цю особу; затвердження порядку проведення засідань ініціативної групи. Присутні проголосували за такий порядок денний.

 

Що люди пропонували

Далі люди почали обговорювати перше питання і висловлювати свої думки. Слова попросила член ініціативної групи Тетяна Мотріченко. Жінка коротко прочитала односельцям передвиборну програму Наталії Іванівни та резюмувала, що обіцяне сільський голова не виконує і не дослухається до думки громади. Однією з причин недовіри до сільського голови, на думку активістки, є те, що Вербицька ігнорує, умисне зволікає та затягує процес добровільного об’єднання Китайгорода з Рудкою та Цибульківкою. На минулому зібранні 19 травня Юрій Рашевський на широкий загал продемонстрував присутнім копію звернення китайгородського сільського голови до суміжних сільських рад з проханням про об’єднання. Документ не відповідає встановленому законодавством зразку. Тому мешканці Китайгорода марно чекали згоди цибульківчан. Не дивлячись на це порушення закону, 5 травня громада Рудки дала згоду об’єднатися з китайгородською громадою з центром у Китайгороді. Ще одна причина невдоволення, яка викликала справжню зливу емоцій і занепокоєння у селян, є перспектива залишитися без місцевої школи. Жителі села не бажають віддавати своїх дітей до Могилівської школи. На думку ж Анатолія Білоконя, у першу чергу треба поспішати з оформленням документів на об’єднання з Рудкою, бо час обмежений. На що юрист Ілона Келембет зауважила, що процедура об’єднання не буде заважати народній ініціативі. Два процеси йтимуть паралельно. Далі адвокат продовжила:

— Вносити пропозицію про відкликання за народною ініціативою мають право громадяни України, які, згідно закону про місцеві вибори, є виборцями цього виборчого округу. На зборах виборців рішення приймається не менше 20-ма особами. (На зібранні було зібрано 108 підписів. Обов’язкова умова дійсних підписів — наявність паспорта і його даних. Не всі у той день мали при собі документ. — Авт.). Кількість членів ініціативної групи має нараховувати не менше 10 чоловік. На підтримку пропозиції про відкликання сільського голови має бути зібрана кількість підписів, що перевищує кількість голосів, поданих за нього на місцевих виборах, за результатами яких він був обраний сільським головою (На виборчих перегонах за Наталію Вербицьку проголосувало 362 виборці. — Авт.). Збір підписів проводиться членами ініціативної групи протягом 10 днів. Далі територіальна виборча комісія перевіряє правильність оформлення підписних листів, кількість зібраних підписів. У ході зборів підписів ініціативна група повинна зібратися тричі. Перший раз — коли отримають підписні листи. Другий — коли ці листи здають. І третій — коли територіальна виборча комісія виносить своє рішення за результатами розгляду зібраних підписних листів. У разі дострокового припинення повноважень сільського голови, відповідні позачергові вибори призначаються Верховною Радою України не пізніше ніж у 90‑денний строк з дня дострокового припинення повноважень голови. Порядок проведення позачергових виборів визначається Законом України про вибори.

Після цього виступила голова райради Світлана Горбачова:

— Якщо ви хочете об’єднуватися з Рудкою та бути самодостатніми, це ваше право. Тільки ви самі повинні вирішувати, як жити. Головне — ваше бажання і розсудливість. Рік назад ви майже 4 години засідали і гаряче наполягали на об’єднанні не з Царичанкою, а з Рудкою та Цибульківкою. Це рішення ви відстояли, погодили. І на цьому процес зупинився. Не ждіть, що якийсь дядько за вас щось зробить. Дійте самі. Що стосується оголошення недовіри вашому сільському голові, то вважаю, що керівник повинен користуватися повагою, довірою і підтримкою в односельців.Тільки тоді його праця буде приносити користь громаді.

Більше бажаючих виступити не було. Григорій Давиденко зазначив, що очікував більшої активності висловлювань та, навіть, протилежної думки. Китайгородці проголосували одноголосно за вираження недовіри Наталії Вербицькій та дострокове припинення повноважень сільського голови. Далі народ проголосував (теж одноголосно) за запропонований склад ініціативної групи, озвучений Юрієм Рашевським. До складу групи увійшли 10 мешканців Китайгородської громади: Тетяна Мотріченко, Інна Лєсковська, Людмила Єлисеєнко, Равіля Бахтігозіна, Анатолій Білокінь, Павло Бунич, Інна Величко, Микола Коноплянка, Анатолій Шкраєв та Ніна Трень.

Після цього зібрання обрало Тетяну Мотріченко офіційним представником ініціативної групи, а також затвердив план роботи ініціативної групи та порядок її засідань.


Автор: Олена МАРЕНИЧ


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
2 червня 2017, 16:11 | Царичанка | Політика
1. Адекватник / 5 червня 2017, 13:50
Якийсь мутняк. Навіщо односелцям те обєднання? А коли читаєш чи чуєш слово активіст, так взагалі виникає бажання дати активісту в пику. Це саме такі активісти нічого не розуміючи розвалили країну.
2. Чудо Юдо / 5 червня 2017, 15:06
1.Адекватник
«Це саме такі активісти нічого не розуміючи розвалили країну.»

не потрібно звалювати вину.
Розвалили країну Адекватники у 90-их, коли сиділи лапки склавши, коли її грабували.
3. Адекватник / 5 червня 2017, 17:35
2.Чудо Юдо
«не потрібно звалювати вину.
Розвалили країну Адекватники у 90-их, коли сиділи лапки склавши, коли її грабували»
Не чуди. В 90-х країну лише грабували, як і зараз, до речі. До майдану країна була ще цілою. Розвалили її майданом.
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації