Вхід | Реєстрація

Зруйновані полтавські храми можна побачити в альбомі Володимира Кривого

Зруйновані полтавські храми можна побачити в альбомі Володимира Кривого
Благодатна світла аура, вишуканість і гармонійність архітектурних ліній цих храмів вражають навіть на картинах. Шкода лише, що сучасні полтавці не зможуть відчути благосну красу усіх величних соборів та ошатних капличок, які малює художник Володимир Кривий. Бо більшість храмів, зображених на його полотнах, були знищені у роки затятої боротьби з «опіумом для народу». Тож побачити їх можна лише на картинах, а відтепер і в альбомі «Православні храми Полтавщини». Книгу днями презентували в духовно-просвітницькому центрі Полтавської єпархії Української Православної Церкви. У ній — 144 репродукції картин Володимира Кривого та понад 40 статей про храми Полтавщини, що в різні часи були опубліковані у різних виданнях. Як розповів на презентації автор, книгу він друкував власним коштом у одному з видавництв Дніпропетровська. Альбом видано за підтримки Полтавської Місіонерської Духовної Семінарії та з благословення Високопреосвященнішого архієпископа Полтавського і Миргородського Филипа.
— До 30-х років минулого століття на території Полтавської єпархії налічувалося більше 500 храмів, — прокоментував владика Филип. — У кожному полтавському селі були одна-дві церкви, залежно від кількості населення. На хвилі войовничого атеїзму на Полтавщині знищили та стерли з лиця землі 85% храмів. Причому останній храм у Радянському Союзі було спалено у 1988 році за наказом місцевої влади у селі Бутівці Хорольського району.
Володимир Кривий взяв за мету зібрати всі відомості про храми, що існували на території області, аби показати нащадкам, яку красу вони втратили через недалекоглядність предків. Церкви відновлював на полотні за раритетними фото з архівів та сімейних альбомів, згадками старожилів. Інформацію Володимир Миколайович збирав буквально по крихтах, подорожуючи містечками та селами області.
— Під час подорожей траплялося багато різних казусів, приємних і не дуже, чимало було й цікавих зустрічей, — розповідає автор. — Так вирішив поїхати в Корещину Глобинського району — батьківщину народної артистки Раїси Кириченко. Зробивши декілька етюдів місцевої церкви, запитав у якоїсь бабусі, де хата Раїси Панасівни. Та розказала. Підійшов до садиби, у дворі побачив Миколу Кириченка (знав його раніше). Поцікавився, чи він один, аж тут з’явилася й господиня. Я не міг зрушити з місця, стояв наче вкопаний. Вона запросила до оселі, а я більше години розповідав, що хочу створити галерею церков. Раїса Панасівна дуже зраділа цій ідеї, запросивши на обід, сказала, що вранці чоловік відвезе мене до Полтави. Та мене наче лихий поплутав: відповів, що повинен побувати у Глобиному. І був розчарований, бо в районному центрі немає церкви, тільки молитовний дім. Після поїздки я написав статтю про Раїсу Кириченко, також намалював її портрет і хату, в якій народилася. Та не встиг передати їх героїні, бо її не стало. До цих пір шкодую, що не залишився тоді…
Володимир Кривий зауважує, що це не остання книга у серії. Наступним він планує видати альбом, присвячений новозбудованим церквам. Владика Филип подякував художникові за гарне видання і благословив на подальшу працю.

Автор: Надія ДІДЕНКО, www.vechirka.pl.ua


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації