Вхід | Реєстрація

У пошуках зниклого депутата

У пошуках зниклого депутата

До редакції з різних джерел почала надходити інформація про можливі зміни у депутатському корпусі Кобеляцької міської ради. Нібито один з депутатів має намір скласти повноваження чи його планують їх позбавити. Мова йде про депутата від Партії простих людей Сергія Капліна Юрія Вусаня.

Витік інформації відбувся одночасно зі стін міської та районної рад. Курсують чутки про зміни в депутатському корпусі міськради і по райдержадміністрації. Скрізь називають два прізвища: Вусань і Матюхов. Юрій Вусань — це діючий депутат Кобеляцької міськради від партії Капліна, Роман Матюхов — потенційний. Адже саме Роман Володимирович може змінити у міськраді Вусаня, якщо той з тих чи інших причин втратить мандат.

Голова міської виборчої комісії Людмила Салогуб підтвердила, що до неї в усній формі зверталася секретар міськради Юлія Телятник. Юлія Олегівна попросила надати інформацію щодо кандидатів від політичних партій, які взяли участь у виборах, та черговість кандидатів у партійних списках.

Як відомо, достроково припинити повноваження депутата місцевої ради можна після рішення суду, якщо обранець вчинив злочин, якщо він втратив громадянство України, визнаний судом недієздатним або безвісно відсутнім, обраний депутатом іншої ради, призначений на посаду, зайняття якої несумісне з виконанням депутатських обов’язків. Крім того, депутат може сам написати заяву про складання повноважень. Ну й, звичайно, депутатська діяльність вважається припиненою в разі смерті.

Тут потрібно повідомити, що у зв’язку зі змінами в українському законодавстві, зокрема, із новою редакцією Закону України «Про місцеві ради», достроково припинити повноваження депутата можуть самі виборці. Є такий термін «за народною ініціативою». Виборці можуть відкликати депутата, якщо він порушує Конституцію й законодавство і це встановлено судом, якщо він пропустив більше половини пленарних засідань протягом року і якщо його практична діяльність не відповідає виборчій програмі. У принципі, процедура відкликання за народною ініціативою не є складною. Нещодавно вона була застосована у сусідньому Царичанському районі, де відкликали китайгородського сільського голову. Крім того, депутата можна відкликати рішенням партії, за списком якої він балотувався.

Редакція зв’язалася телефоном із міським депутатом Юрієм Вусанем, прізвище якого постійно називають як кандидата «на виліт».

Юрій підтвердив, що з грудня 2016 року не проживає на території Кобеляцького району і навіть Полтавської області. Тому й не з’являється на сесійні засідання Кобеляцької міськради. Виїхав він у пошуках місця роботи. За словами самого Вусаня, рішення про своє депутатське майбутнє він ще не приймав.

Зв’язалися ми і з потенційним новим депутатом Романом Матюховим. Він сказав, що до нього теж доходять чутки про можливе складення повноважень колегою. Роман прокоментував:

— Штучно форсувати події я не буду. Але якщо таке станеться, то готовий працювати на благо Кобеляк і відстоювати інтереси жителів міста. Депутатом вже був, мої виборці знають, що працював активно.

У такому випадку є три реальні варіанти втрати Юрієм Вусанем депутатського мандату. Він може написати заяву, його можуть відкликати виборці або колеги по партії.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
22 липня 2017, 12:44 | Кобеляки | Політика
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації