Вхід | Реєстрація

Доля мільйона: лише версії

Доля мільйона: лише версії

Депутати на сесії мали розподілити більше п’яти мільйонів гривень понадпланових надходжень до бюджету. Багато це чи мало? Звичайно ж, мало. Адже як самі обранці, так і представники органів виконавчої влади під час сесії неодноразово згадували, що потреба у коштах становила двадцять мільйонів. А розподіляти довелось лише наявні п’ять. Тому багато витратних статей нещадно «порізали», щоб коштів вистачило на найнеобхідніше.

На початку сесії депутати привітали свого колегу з міської ради Віктора Фесюру з Днем народження та присвоєнням чергових звань за внесок у культуру та популяризацію Кобеляцького району. Потім швиденько проголосували за зняття з повістки денної дев’яти питань щодо виставлення на аукціон кількох земельних ділянок. І після цього взялися обговорювати питання щодо грошей. Забігаючи наперед, потрібно відзначити, що з приводу нього сперечалися найдовше. Усе інше вирішили швидко і без обговорення.

Під час дебатів стало зрозуміло, що існує дві точки зору, концепції чи позиції з приводу розподілення мільйона гривень. Одну концепцію підтримували представники виконавчої влади (читай — райдержадміністрації), другу — більшість депутатського корпусу. Окрім хіба що Олега Решетила, який єдиний чітко висловився за те, щоб колеги одразу проголосували за виділення коштів на зарплату педпрацівникам.

Позицію виконавчої влади озвучив завідуючий фінансовим відділом Андрій Дацко. За його словами, депутатам необхідно проголосувати за включення мільйона гривень у фінансовий план із чітким формулюванням, що ці кошти передбачені виключно на зарплату. Адже, на думку Дацка, у іншому разі цих коштів восени може й не бути.

Від автора: цю тезу досить важко пояснити простими і всім зрозумілими словами. Та спробую. Цей мільйон до осені, безумовно, ніхто не поцупить. Але є специфічні тонкощі в розподіленні бюджетних коштів. Так, депутати можуть перерозподілити виключно гроші, які район «заробив» понад план. І якщо за підсумками половини року таке перевиконання є, то вже через вісім чи дев’ять місяців його може не бути. І депутатам просто не буде чого перерозподіляти. У всякому випадку так пояснювали на сесії представники виконавчої влади. Якщо ж гроші включать у фінансовий план, то вони стовідсотково підуть виключно на зарплату педпрацівникам.

 

Як у мультфільмі

Депутати зайняли дещо іншу позицію. Вони досить пристрасно говорили, що гроші, які вони розподіляють, ідуть виключно на «проїдання». А на розвиток району нічого не залишається. Крім того, вони висловили незадоволення тим фактом, що фактично кошти розподіляє райдержадміністрація. А вони лише «кнопкодавлять», узаконюючи прийняті за них рішення. Таку думку висловив Віктор Труш. Олександр Ткаченко взагалі заявив, що останнім часом депутати займаються «врєдітєльством» (цитата), тобто, закривають школи і ФАПи. І навіть попередив, що не бачить свого майбутнього у такій раді. Микола Антонов нагадав, що представники вищих ешелонів влади обіцяли надати органам місцевого самоврядування більше повноважень. Натомість різко збільшили кількість обов’язків. А головний ресурс управління та наповнення бюджету, право розпоряджатися землею, у райони та громади так і не передали.
Говорили довго. Але так і не сказали чітко, для яких потреб вирішили зарезервувати отой злощасний мільйон. У основному звучали досить абстрактні формулювання, на зразок, «для розвитку району», «на випадок надзвичайної ситуації».

Усе, що відбувалося в сесійному залі, трішки нагадувало ситуацію з культового дитячого мультфільму про Буратіно. Там консиліум лікарів ставив різні діагнози. Один лікар говорив, що пацієнт швидше живий, чим мертвий, інший, що швидше мертвий, чим живий, третій, що він або живий, або мертвий.

Так і з цим мільйоном. У ході ситуації пересічному спостерігачеві було досить важко зрозуміти, чи він щезне до осені, чи залишиться і спокійно буде розподілений.

Уже після сесії подія отримала свій розвиток. Голова відділу у справах сім’ї, молоді та спорту Віталій Детюк повідомив, що в результаті недофінансування нічим платити зарплату сільським інструкторам зі спорту. За липень вони отримають по чверть ставки. А на серпень грошей немає взагалі. Детюк пояснив:

— Із районного бюджету ми платимо зарплату 11 інструкторам. Ці люди, інструктори, є справжніми фанатами своєї справи. Вони ту зарплату на розвиток спорту в селах і витрачають. Що робити тепер? Скорочувати посади? Адже якщо ми не заплатимо людям, то матимемо проблеми із законом.

Голова райради Володимир Кішінський у коментарі після сесії визнав, що рішення депутатів було дещо емоційним. Але запевнив, що депутати на одній із наступних сесій виділять гроші на зарплати і медпрацівникам, і спортінструкторам.

Депутат Ганна Кондратьєва на питання про мету, із якою зарезервували мільйон, відповіла, що це міра на випадок якоїсь надзвичайної ситуації. Якої саме, не сказала. Щодо ситуації з спортінструкторами, то Ганна Вікторівна заявила, що такого не може бути.

Депутат Віктор Труш сказав, що таке рішення депутатів було «тривожним дзвінком», своєрідним попередженням для органів виконавчої влади про те, що він і його колеги хочуть виділяти гроші на розвиток району, а не на проїдання. Труш пояснив:

— Держава «скинула» на райраду фінансування зарплат, хоча мала б це робити сама. А ми повинні фінансувати будівництва, ремонти, придбання дитячих майданчиків тощо. І пікетувати потрібно не райраду, а Раду Верховну. Хоча нехай люди не хвилюються, без зарплат ми їх не залишимо.

Частина депутатів прямо говорили, що акція педагогів під стінам райради кимось організована.

 

Надзвичайна ситуація виникне у Кобеляках?

Ганна Кондратьєва та інші депутати говорили, що гроші резервують на випадок якоїсь надзвичайної ситуації. Якої — не пояснювали.

Між тим, редакції стало відомо, що перед останньою сесією райради значну активність почав проявляти міський голова Олександр Копелець. Він агітував депутатів райради виділити більше мільйона гривень на потреби міста. Нібито — на ремонт доріг. Тобто, цілком логічною виглядає версія про те, що у міському бюджеті елементарно не вистачає грошей, аби заплатити за взятими зобов’язаннями. Позавчора із «Полтаваобленерго» надійшло повідомлення, що найближчими днями комунальне підприємство «Водоканал» буде відключене від електропостачання через борги. А кілька днів тому до редакції анонімно зверталися працівники іншого комунального підприємства, «Міська сервісна служба», із скаргами, що їм не у повному обсязі виплачують зарплату. Останню проблему в «пожежному» порядку вдалося вирішити. Але вже у наступному місяці вона виникне знову. То надзвичайну подію слід очікувати у місті Кобеляки? І гроші на зарплату педагогам підуть саме туди?

Голова райради на пряме запитання щодо виділення коштів на ремонт міських доріг та «гасіння» фінансової пожежі у міськраді заперечив таку можливість. Як буде насправді — побачимо у серпні-вересні.

А про ситуацію з боргами «Водоканалу» читайте у іншому матеріалі номера.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
27 липня 2017, 17:50 | Кобеляки | Фінанси
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації