Вхід | Реєстрація

На Хорольщині відкрили етно–музей та започаткували фестиваль

На Хорольщині відкрили етно–музей та започаткували фестиваль

29 – 30 липня 2017 року в селі Козубівка, що на Хорольщині вперше відбувся етно – фестиваль «Під дідовими липами».  В рамках фестивалю урочисто відкрили  етнографічний музей  «Древо», колекція якого була зібрана уродженцем села,  нині студентом Тернопільського національного медичного університету імені І. Горбачевського Едуардом Крутьком. Організатори дійства переконані, що створити музей юнаку допомогли громадський активізм, любов до історичної спадщини рідної землі та підтримка всієї громади. Організаторами заходу виступили етнографічна збірка «Древо», Всеукраїнська громадська організація «Молодий народний рух» та Полтавська обласна молодіжна громадська організація «Твій Світ».  Сприяли проведенню фестивалю Хорольська райдержадміністрація, Хорольська района рада та Андріївська сільська рада.

Тож, на гостей фестивалю чекало багато сценічних майданчиків, де розгорталися театралізовані дійства, майстер – класи, виступи творчих колективів, розваги для дітей та національна кухня. Перед концертним майданчиком розташували  фотовиставку, що об’єднала у роботах минуле села та його сучасність. За дрес-код фестивалю організатори визначили українське вбрання та гарний настрій.

Відкрили фестиваль Жолбак Галина та голова молодіжної громадської організації «Твій Світ» Олександр Чепур, який наголосив, що метою заходу було створення туристичного продукту, здатного максимально задовольнити туристичні потреби гостей Хорольського району. З вітальними словами виступили керівники району голова Хорольської РДА Звірко Л.М., голова Хорольської районної ради Мартюк В.А , Андріївський сільський голова Данилейко В.І. та голова ВГО «Молодий народний рух» Рибалко Андрій, які побажали розвитку даній ініціативі та вручили пам’ятні подарунки.  Добру справу  підтримала Британська рада в Україні у рамках програми «Активні громадяни».

На етнофестиваль завітали ряд самодіяльних фольклорних колективів, а центральна районна книгозбірня підготувала мобільну бібліотеку, історичний екскурс про села Андріївку а Козубівку та захоплюючий поетичний батл за участі поетів – аматорів району. Завітали на фестиваль гості з Києва, Лубен та інших міст України.

«Сьогодні тут таке дійство відбувається, багато дітей прийшло. Поряд дитяча локація з цікавими іграми та розмальовками. Ми проводимо  майстер -  клас «Малювання про склу», - каже представниця  Фонду збереження культурної спадщини «Згарда» Гирба Олена.

Артисти з ансамблю «Берегиня» відкрили концертну програму фестивалю. «Співаємо ми вже давно. В основному в нашому репертуарі українські народні пісні — веселі і сумні. От сьогодні нас запросили на свято», - говорить одна з учасниць колективу.  

Їх пісні та виступи ансамблю народної музики «Гармонія» Староаврамівського будинку культури, «Калинонька» Петраківського сільського клубу та колективу «Трубайцівські парубки» слухали  старі й малі. На фестиваль люди прийшли цілими родинами. Цікаву виставу про річку Сулу показав колектив «Прєдки» з Лубен, а всі охочі оглядали експозицію нового етно – музею.  Етнофестиваль — це й виставка талантів майстрів народних ремесел та національної кухні, тож для учасників варили справжній козацький куліш, а на завершення першого дня провели демонстацію автентичного одягу.

Програма другого дня була не менш насиченою. Чимало охочих прийшли, щоб послухати виступ молодіжного гурту «Тобі Здалося» м. Київ  та переглянути і обговорити документальний фільм про вишиванки  «Спадок нації».

 Люди вітали один одного зі святом. Посміхалися. Бажали добра і благополуччя. Своїй родині. Селу. Україні. Організатори прагнуть розвивати започатковану традицію. Найближчим часом  відбудеться пересувна фотовиставка «Древо» та будуть проведені екскурсії до музею.


Автор: Полтавська обласна молодіжна громадська організація «Твій Світ»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
1 серпня 2017, 14:57 | Хорол | Культура та освіта
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації