Вхід | Реєстрація

Верховні вівці

Верховні вівці

У давнину, коли боги були не такими добрими та всепробачаючими, їм час від часу доводилося приносити жертви. Плем’я клало на жертовний камінь вівцю, а натомість прохало у богів заступництва, перемоги у битві чи просто доброго урожаю. У нашій переважно християнській країні від язичницьких традицій жертвоприношення вже майже відійшли. Але не остаточно.

Приміром, у Верховній Раді в останні дні роботи перед відпусткою таки принесли в жертву кількох овечок, чи то пак, депутатів, знявши із них недоторканість. При цьому більшість далеко не безгрішних овечок верховної отари під час голосування думала приблизно так: «Краще принесемо у жертву цих кількох овець, аніж завтра жереб випаде на мене!»

Звичайно, ви можете розкритикувати автора, сказавши, що пани Поляков, Довгий, Розенблат, а тим більше — Добкін, зовсім не схожі на овечок. Утім, це ж лише алегорія, не більше.

Так от, після ритуального жертвоприношення, яке мало б на деякий час заспокоїти верховного бога — Генеральну прокуратуру, меншеньких божків — Національне антикорупційне бюро та Спеціалізовану антикорупційну прокуратуру, та чи то бога, чи то не бога — суспільство, верховні овечки роз’їхались гріти вовну до округів. Закордонних, переважно. Із заспокійливою думкою в голові, що свій ліміт принесених у жертву овець ця рада вже вичерпала.

А тут уже можна відійти від овечих алегорій і поговорити простою і зрозумілою мовою. На думку автора, глобальний процес зняття недоторканості з нардепів та притягнення їх до відповідальності перед законом липневим «жертвоприношенням» лише розпочався. Поясню, з чого роблю такі висновки. Допоки в Україні лише створювали нові антикорупційні органи, Верховна Рада з більшою чи меншою охотою голосувала за всі оті «пакети антикорупційних законів», «поглиблення боротьби з корупцією» та «прозорість представників влади». Тому що до пори до часу все це було порожніми словами. Потрібно було лише показати бурхливу діяльність перед закордонними партнерами та зробити кілька реверансів у сторону суспільства, яке від часу Майдану то енергійно, то кволо вимагає боротьби з корупцією. А потім новостворені органи запрацювали. Плюс генеральній прокуратурі потрібно було хоч щось видати «на гора». І Верховній Раді довелося принести у жертву кількох овечок. Пожертвувати кількома, щоб врятувати всю отару.

Зняття недоторканості відбулося вперше цього року, але, схоже, не востаннє. Адже і НАБУ, і САП, і Генеральна прокуратура збиратимуть компромат на високопосадовців і надалі. Зрозуміло — не на усіх одразу. Так само зрозуміло, що серед «верховних овечок» будуть «священні корови», яких ні в якому разі не чіпатимуть до останнього. Але, здається мені, не встигне охолонути жертовний камінь, як восени до Верховної Ради прийдуть по нову партію овечок. А потім — ще по одну. А потім процес набуде лавиноподібного розвитку і влада повністю втратить над ним контроль. І так — до того часу, доки арешт депутата чи високопосадовця за корупційний чи кримінальний злочин стане для нас, українців, звичайною справою. Напевно, саме того ж дня Верховна Рада перестане бути привабливою для різних баранів та овець. Тоді й потреба у язичницьких жертвоприношеннях відпаде сама собою.


Автор: Володимир ПАРШЕВЛЮК, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
4 серпня 2017, 09:16 | Нові Cанжари | Редакційна


1. Maks75 / 4 серпня 2017, 12:01
Вперше прочитала розумну, з легкою і доцільною в такому випадку іронією публікацію Володимира, з якою можу цілком погодитись. Щоправда, видалася вона мені занадто оптимістичною.
2. Beri Mor / 4 серпня 2017, 13:27
Вован невтьопний просту статтю накропать,а ще алегорію сюди приплів.Ну не твоє це,Вова.
3. ukr2017 / 4 серпня 2017, 22:19
Щось Паршевлюку наче хтось пошептав,він навіть прізвищ не згадав когось,навіть свого депутата Реки забув який не голосував за зняття з Лозового недоторканості.Міг би про баранів конкретніше.він сам давно шкуру зняв овечу,чи і до сі в ній ходить.
4. don / 4 серпня 2017, 23:23
Я не пойняв чого це Володя пішки по вулицях шкандибає? Де супер-авто пропало? Роза відсудила?
5. Чудо Юдо / 5 серпня 2017, 09:36
3.ukr2017
«навіть свого депутата Реки забув який не голосував за зняття з Лозового недоторканості»

Ну чому, Реці-танцюристу була присвячена аж ціла стаття - Посилання на exo.in.ua
6. ukr2017 / 5 серпня 2017, 13:18
Верховна Рада перестане бути привабливою для різних баранів та овець.Я вибачаюсь,чому і нашого нардепа згадав
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації