Вхід | Реєстрація

Міськрада хоче об’єднатись із Сухинівкою і Красним

Міськрада хоче об’єднатись із Сухинівкою і Красним

Міський голова і депутати розглядають можливість створення нової громади разом із Сухинівською і Красненською сільськими радами.

У понеділок відбулась вісімнадцята позачергова сесія Кобеляцької міської ради. Сесійне засідання було настільки терміновим і важливим, що працівники міськради навіть не повідомили про нього засоби масової інформації.

Засідання ще з перших хвилин пішло не за сценарієм, який запланував міський голова. Спершу оргтехніка не спрацювала і представникам міськради не вдалося включити гімн. Тому депутати просто постояли в тиші. Потім ще й порядок денний довелось змінювати.

Депутати мали розглянути два питання. Перше стосувалось затвердження Порядку проведення громадських обговорень з питань добровільного об’єднання територіальних громад. Тобто, міські обранці повинні були погодити, у який спосіб і де жителі райцентру висловляться, чи хочуть вони об’єднуватись із Сухинівською і Красненською сільськими радами. Оскільки об’єднання це — добровільне. А вже наступне питання, яке мали розглянути депутати, звучало так: «Про надання згоди на добровільне об’єднання територіальних громад». Виходить, що громадське обговорення проходило б одразу в сесійному залі. Цей сценарій ідентичний до будівництва в парку багатоквартирного будинку. Тоді міський голова Олександр Копелець теж обіцяв дізнатись думку жителів міста з приводу появи в центрі Кобеляк житлового будинку. Не виконавши обіцянки, уже на наступній сесії включив питання про надання згоди забудовнику на проведення геодезичних робіт.

Депутат Анатолій Кучеренко зауважив, що порядок денний суперечить законодавству, так як обговорення потрібно проводити в обов’язковому порядку. На це зауваження очільник міськради відповів, що в такий спосіб уже створювалась громада. Щоправда, не назвав, яка саме.

Кучеренко пояснив, що в самому проекті рішення, підготованому міськрадою, вказується порядок проведення громадського обговорення, а міський голова пропонує проігнорувати його.

Олександр Копелець нагадав, що в минулому році депутати приймали рішення про об’єднання. Та Анатолій Кучеренко сказав:

— Рішення приймалось стосовно інших сільських рад. Оскільки об’єднатись із ними не вдалося, воно автоматично анулюється.

Також Вікторія Шкарбан звернула увагу очільника міськради, що в проекті, розданому депутатам, вказується «участь у громадському обговоренні фізичних, юридичних осіб та громадських об’єднань».

— Скажіть, яким чином будуть поінформовані люди про об’єднання?

Очільник міськради відповів, що в законі не вказано, скільки жителів повинні взяти участь у обговоренні:
— Депутатів сюди делегували кобелячани. Крім того, у залі знаходяться члени виконкому.

Міський голова запропонував розглянути перше питання, а вже наступного дня продовжити сесію і проголосувати за друге. Та частина депутатів заперечили, вказавши на обов’язковість обговорення питання об’єднання з жителями міста.

Далі Олександр Копелець почав говорити про переваги об’єднання громад. Він сказав, що на сьогоднішній день податок з доходу фізичних осіб із міста відраховується в районний бюджет:

— За півроку сума склала 17 мільйонів. Тому я подав звернення в райраду з проханням виділити на ремонт міських доріг 1,5 мільйона. 22 депутати обіцяли підтримати мене. Та голова райради навіть не виніс це питання на сесію. 300 мільйонів районного бюджету не вистачає для організації життя Кобеляцького району.

Потім, за висловом Вікторії Шкарбан, Олександр Олександрович «почав передвиборчу програму». Міський голова сказав, що від об’єднання може постраждати тільки він, оскільки відбудуться перевибори. Та Копелець бажає, щоб кошти з району перейшли в міський бюджет, який після об’єднання становитиме 30 мільйонів. Якщо не подати до 20 серпня документи у Верховну Раду, можна не потрапити під нове фінансування.

Після свого виступу міський голова запитав думку Вікторії Шкарбан. Депутат поцікавилась:

— Ви у своїх промовах постійно наголошуєте, як після об’єднання покращиться благоустрій міста. При цьому не говорите, що відбудеться з селами, які вступлять у громаду? Якщо так агітувати, то з нами ніхто не захоче об’єднуватись.

Копелець пояснив, що він, як представник міста, думає про нього. Коли ж стане головою об’єднаної громади, думатиме про всі населені пункти. Крім того, міський голова наголосив депутатам:

— Щоб не звучало на обговореннях, вам приймати остаточне рішення.

Усе ж депутати вирішили провести громадські обговорення у середу 2 серпня в районному Центрі культури й дозвілля. У четвер продовжити сесійне засідання.

31 липня о 15:19 на офіційному сайті міської ради з’явилось оголошення, що обговорення проходитимуть 1 серпня в залі засідань міськради та читальному залі районної бібліотеки, 2 серпня — у Центрі культури та дозвілля.

 

Сухинівка не хоче об’єднуватись, а Красне думатиме

Своїми думками з приводу об’єднання поділились голови Сухинівської сільради Ігор Рябека та Красненської Галина Зайченко.

Сухинівський сільський голова сказав наступне:

— Обговорення в селі проходить. Проводимо сходки, спілкуємось із людьми на вулиці. Більшість наших жителів виступають проти об’єднання з Кобеляками.

Також я буваю на зібраннях різних керівників органів місцевого самоврядування. У мене склалося враження, що голови об’єднаних громад, м’яко кажучи, не в захваті від свого сьогодення. Справа в тому, що в перший рік держава зробила значні фінансові вливання. А тепер не поспішає чомусь виконувати всі зобов’язання. Тобто, обов’язків у керівників стало більше, а фінансів, як і раніше, не вистачає.

Ганна Зайченко розповіла, що Копелець пропонував об’єднуватись лише їм. Про Сухинівку їй стало відомо вже після сесії:

— Ми вели мову про об’єднання. Та погодимося на нього лише в тому випадку, якщо сільська рада отримає всі преференції, які обіцяє Кабмін, як село, що приєдналось до міста обласного значення. Кілька років тому ми хотіли створити свою громаду, у яку входили б Красне, Бродщина, Сухинівка і Василівка. Та сільські голови не зважились на цей крок.

Очільник Красненської сільради сказала, що ініціативна група села і Олександр Копелець їздили в Омельниківську громаду, яка знаходиться в Кременчуцькому районі. Голова громади розповіла, що за перший рік вони отримали значну фінансову допомогу. У цьому році з держави поки що надійшло трішки більше мільйона.

Потім у Красне запросили Анатолія Полупана, координатора реформи децентралізації. На зустріч зібрались депутати і члени виконкому, міський голова і депутат райради Анатолій Таранушич.

Зі слів Полупана, об’єднатись потрібно в цьому році і провести вибори в громаді, оскільки можна залишитись без фінансування. Крім того, кошти, які держава виділяє на розвиток села, можна отримати лише у 2018‑му. Далі їх не надаватимуть.

— Координатор пояснив, що процедуру об’єднання можна провести за пришвидшеною схемою, — говорить Зайченко. — Будемо проводити сходки в кожному селі і цікавитись думкою жителів. Особисто я вважаю, що ми не зможемо утримувати всі установи, які знаходяться в сільраді, за власні кошти.

 

На кобеляцькі дороги гроші виділять

Пам’ятаючи про те, як Олександр Копелець плутається у цифрах, автор статті звернувся до голови районно ради Володимира Кішінського та начальника фінансового відділу РДА Андрія Дацка.

Володимир Кішінський пояснив, що звернення міського голови щодо виділення коштів для ремонту доріг у Кобеляках було розглянуте на засіданні постійної комісії райради:

— Кобеляки є частиною району і тому, безперечно, мають право на фінансову допомогу для ремонту доріг. Ми пояснили Олександру Копельцю, що ремонтуватимемо лише ті автошляхи, які з’єднують частини району. На провулки Вишневий і Квітковий, вказані у зверненні, кошти не даватимуться. Він про це знає.

Голова районної ради наголосив, що на останній сесії взагалі не обговорювалось питання ремонту доріг. Коли з’являться кошти під районну програму, тоді й почнеться ремонт міських доріг. Механізм наступний: на поточний ремонт одного автошляху передбачено до 200 тисяч гривень.

— Якщо в минулому році ми надавали кошти для ремонту різних установ в місті й районі, то в цьому їх не вистачає для таких заходів, — каже Кішінський. — Справа в тому, що заробітна плата піднялась після того, як був прийнятий бюджет.

Щодо 17 мільйонів ПДФО, які згадував міський голова, Андрій Дацко пояснив, що з цієї суми в район надійшли лише 60 відсотків, тобто, 10,8 мільйона. Решта осіла в державному й обласному бюджетах.

— Та це не означає, що це міські гроші, — говорить начальник фінвідділу. — Ми фінансуємо з районного бюджету всі установи, які знаходяться в місті. Це — міські дитячі садки, три загальноосвітні, музична і спортивна школи, Центр культури й дозвілля, станція юних туристів, Будинок дитячої творчості й інші. У них працюють жителі міста. Усі установи, які знаходяться на території Кобеляк, за півроку профінансовано на 34 мільйони гривень, з них — 12 мільйонів витрачено з районного бюджету. І перевиконання в міському бюджеті є лише завдяки тому, що район платить цим людям зарплати, а не тому, що міська рада утримує два комунальні господарства (до речі, обидва дотаційні. — Авт.).

Також Андрій Дацко пояснив, що з 302 мільйонів районного бюджету кошти самого району становлять 54 мільйони, решта — державні трансферти, які повністю витрачаються на освіту, медицину і соціальний захист.

На обговорення в Центр культури і дозвілля зібралось близько 70 кобелячан. Більшість із присутніх представляли депутати, члени виконкому і працівники міськради. Сільський голова Ігор Рябка, який теж прийшов на зібрання, висловився проти об’єднання. Хоча й пояснив, що Олександр Копелець може зустрітись із жителями сільради і поспілкуватись особисто. Представників від Красного на зібранні не було. У результаті присутні більшістю голосів підтримали об’єднання.

 

Депутатизми

  • Ми шо, об’єднуємося з Германією?!
  • —Вас це не красить. — Я й так красива.
  • Чого ми тягнемо резину?!
  • Ви прийшли сюди зірвати і піти!
  • Село ногами потопчимо. І дустом його, дустом.
  • Шановні колеги, для тих, хто не читав, і для тих, хто в принципі…

Автор: Олександр ДІДЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
3 серпня 2017, 16:03 | Кобеляки | Політика
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації