Вхід | Реєстрація

Хто позичить грошей «Водоканалу»?

Хто позичить грошей «Водоканалу»?

У минулому місяці Кобеляцьке комунальне підприємство «Водоканал» опинилося перед загрозою повного або часткового відключення від електроенергії через борг у майже 100 тисяч гривень. Тоді в авральному порядку проблему вдалося вирішити. Але вона нікуди не зникла.

Ми вже повідомляли про те, що наприкінці минулого місяця у Кобеляцьку міську раду та комунальне підприємство «Водоканал» надійшло попередження з ПАТ «Полтаваобленерго» про припинення постачання електроенергії з 28 липня. Причина — борг у 96 тисяч гривень. Факт заборгованості як «Водоканалу», так і «Міської сервісної служби» редакції підтвердили листом, підписаним заступником голови правління «Полтаваобленерго» Оленою Ангеловою та фінансовим директором Русланом Стройним. Лист ми отримали 28 липня.

Сергій Зінченко, начальник районної філії «Полтаваобленерго», підтвердив, що в разі несплати заборгованості «Водоканал» був би відключений. Підтвердив він і те, що в міську раду, на саме підприємство надсилали листи з відповідним попередженням.

Тут потрібно зазначити, що статтею 6 Закону України «Про питну воду та водопостачання» прямо передбачена заборона відключення об’єктів водопостачання від системи енергопостачання як об’єктів забезпечення життєдіяльності. Та водночас в Україні є інший закон «Про електроенергетику» і він передбачає відключення таких підприємств як «Водоканал» в разі заборгованості або зменшення енергопостачання до рівня екологічної броні. Але у кобеляцького «Волоканалу» екологічної броні немає. Адже її отримання передбачає проведення цілої низки заходів з реконструкції системи живлення на самому підприємстві та попередньої оплати за електроенергію.

Та в будь-якому випадку прецеденту для того, щоб комунальне підприємство і міська рада з одного боку, а «Полаваобленерго» з іншого визначали правого чи винуватого у суді, поки що не виникло.

У останній момент «Водоканал» заплатив енергетикам. Але тут одразу виникає нове запитання: звідки взялися гроші? За один день побутові споживачі просто не могли заплатити кілька десятків тисяч гривень. Міська рада теж не могла виділити гроші «Водоканалу» для оплати заборгованості. У Кобеляцькому управлінні Держказначейстава нам розповіли, що це не передбачено законодавством. Міська рада може дати грошей на придбання насосів, труб, техніки, а для оплати електроенергії — ні.

Залишається один варіант — позичка. Кобеляцький «Водоканал» дійсно у липні позичив кошти в приватних осіб. Наскільки відомо редакції, гроші внесли екс-директор підприємства Іван Дяченко та міський голова Олександр Копелець. Саме тому від електрики підприємство не відключили і вода у Кобеляках була.

Та історія на цьому зовсім не закінчилася. По-перше, позичені гроші потрібно віддавати. Хіба що Копелець і Дяченко їх подарують. По-друге, у серпні заборгованість може виникнути знову. По-третє, з «Водоканалу» звільнилися одразу четверо працівників, які займали керівні посади. Це — директор Іван Дяченко, головний бухгалтер, економіст і майстер. Зараз підприємством керує слюсар аварійної бригади Володимир Юрко.

Що найбільш цікаво. Після того, як десятитисячне містечко опинилося на грані відключення від води, пройшли вже дві позачергові сесії міськради. Ні міський голова, ні жоден із депутатів навіть не згадали про загрозу, що зависла над Кобеляками. Напевне, їх усе влаштовує. Було б добре, аби про причини виникнення такої ситуації розповів сам міський голова Олександр Копелець. Ми готові надати йому газетну площу для виступу. Але питання задавати будемо ми.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
10 серпня 2017, 10:55 | Кобеляки | Суспільство


1. Адекватник / 10 серпня 2017, 14:15
"статтею 6 Закону України «Про питну воду та водопостачання» прямо передбачена заборона відключення об’єктів водопостачання від системи енергопостачання як об’єктів забезпечення життєдіяльності. Та водночас в Україні є інший закон «Про електроенергетику» і він передбачає відключення таких підприємств як «Водоканал» в разі заборгованості або зменшення енергопостачання до рівня екологічної броні.." Якщо у країні один закон суперчить іншому, то це вже на країна а якась синагога. На жаль в Україні так і є. Коли виникає така ситуація то законник повинен звертатися до вищого закону, а проста людина - до здорового глузду. Вишим законом є конституція з її "Людина, її життя і здоров’я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю". Здоровий глузд у кожного свій. Він задежить як тут і підтвердив І.М. від свідогляду. По світогляду Ісипа можна запросто виселити людину під тин. По світогляду іншого екс чиновника із команди Ісипа можна запросто відключити водопостачання багатоквартирного будику по причині непрацюючої каналізації. Я чомусь впевнений що у Копелця не такий світогляд, інакше він би не працював у радянські часи там де він працював. А ще варто все починати не з кінця, як нас привчили а з початку. Початок у Конституції такий: "...дбаючи про забезпечення прав і свобод людини та гідних умов її життя...". Це саме для цього вона писалася. Тому треба так писати: дбаючи про забезпечення гідних умов життя... відключити водопостачання, - це якщо у розпоядженні міськради, або - відключити електропостачання, якщо у розпоряджені обленерго. Можна ще сказати що енерго у приватнй власності, типу "что хочу, то и ворочу", але це не так. Згідно конституції "Власність не повинна використовуватися на шкоду людині і суспільству."
2. Адекватник / 10 серпня 2017, 14:30
Щодо закону «Про електроенергетику». Його також можна читати по різному. Я можу привести такі слова і того закону "Використання об’єктів електроенергетики з метою, що суперечить інтересам безпеки людини і держави, порушує громадський порядок, забороняється...." Так що законами можна маніпулювати як завгодно виправдовуючи свої дії чи бездіяльність. І знову ж таки вирішальну роль тут відіграє світогляд. По світогляду одного можна запросто відключити воду чи електрику. І такий світогляд набирає обертів. Он навіть у Крим відключали електрику і воду чим зруйнували цілий канал. Щодо екологічної броні, так є ціла постанова КМУ про порядок складання переліку таких споживачів, а там таке: 3. Перелік складається, переглядається та затверджується Радою міністрів Автономної Республіки Крим, обласними, Київською та Севастопольською міськими держадміністраціями за погодженням з Міненерговугіллям, Мінприроди, відповідними територіальними органами ДСНС, Держгірпромнагляду, Держенергонагляду та енергопостачальником за формою згідно з додатком." Тобто той перлік повинен бути складений ОДА і може він там і є, а якщо немає там переліку чи водоканалу в переліку, так то запитання до ОДА, чому Водоканалу немає в переліку. Взагалі то термін екоброня придумали складаючи закон "Про електроенергетику". У законі про воду написано просто і конкретно - забороняється відключати....
3. Чудо Юдо / 10 серпня 2017, 15:00
Хто що, а Адекватник знову демагогію розводить.
Купа словоблуда, мінімум смислу.

Адекватник, ну раз для тебе Конституція перед усим, то прийди і викопай мені колодязь. Безкоштовно. Бо ж в Конституції сказано що "Людина, її життя і здоров’я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю". А мені для життя і здоров’я конче необхідна вода (якої у мене і так у трубах влітку немає). Тому бери лопату і копай давай мені до води "...дбаючи про забезпечення прав і свобод людини та гідних умов її життя...". Як викопаєш то скажу тобі «спасибі» і можеш йти далі займатися безкоштовною діяльністю.

Бо саме це ти пропонуєш у даному випадку - нехай «Обленерго» паше задарма, нехай його працівники зі своїх зарплат скидаються на пальне для вироблення електроенергії, щоб наш «Водоканал» іще пару сотень тисяч боргів накопичив. Замість того, щоб у його фінансуванні порядок навели.
У міськради нині залишилося на балансі два нещасних комунальних підприємства і вони навіть їм ради не можуть дати?
4. Selena2017 / 10 серпня 2017, 15:38
Ніколи не сприйму Адекватникову сталіністську коросту, яка , слава Богу , трохи втихла, але в піднятій темі він один висловив найголовнішу причину виниклої ситуації : ніхто не чув і не бачив економічно обгрунтованих тарифів на водопостачання від Водоканалу. Якби підприємство працювало відкрито , чесно, вчасно попереджаючи споживачів про необхідність підвищення ціни на воду чи водовідведення, дбаючи про прозорість обрахунків , то : люди б розуміли і погоджувались, борги б вчасно можна було погасити чи вони не виникали б зовсім. В силу того, що сьогодні в державі неможливо перевірити діяльність будь-якого виробника послуг, тому це справжній рай для зловживань. Кобелячани, в цьому плані ви не одинокі, санжарцям ціна на воду вже " в печінках"
Звичайно, моє подальше питання досить наївне, але чудуюсь такому : " позичив у приватних осіб". Гроші немалі і , до того ж, з кишені тих, хто безпосередньо з службового обов"язку мали б дбати про оте конституційне та економічно обгрунтоване. Дивовижа та й годі.
5. Адекватник / 10 серпня 2017, 17:42
4.Selena2017
«" позичив у приватних осіб". Гроші немалі і , до того ж, з кишені тих, хто безпосередньо з службового обов"язку мали б дбати про оте конституційне та економічно обгрунтоване. Дивовижа та й годі.»

Ніякої двивожі. Саме там таїнства збитковості. При Сталіну він би копав колодязі таким як Чудо Юдо. А може б і Чудо Юдо копав. Але "маємо те, що маємо".
6. Адекватник / 10 серпня 2017, 19:05
3.Чудо Юдо
«
Адекватник, ну раз для тебе Конституція перед усим, то прийди і викопай мені колодязь»

Якщо ти декларуєш будівництво європейскьої правової держави, так і для тебе Конституція повинна бути перед усим, принаймні хоча б на словах. А виходить не так. Колодізь я тобі копати не зобовязаний, хоча б тому, що не на мене покладені обовязки слідкувати за дотриманням Конкстиуції і законів України. Якщо ти не знаєш і тобі ліньки відкривати Конституцію, то я тобі підкажу. Цей обовязок покладено на місцеві держадміністрації. І чиновники там за це отримуют зарплатню. Якщо вони даватимуть її мені, то тоді я і викопаю тобі колодязь, нехай вже так буде.
3.Чудо Юдо
«Бо саме це ти пропонуєш у даному випадку - нехай «Обленерго» паше задарма,»

Де я таке казав чи пропонував? Я писав, що обленерго не має права відключати водоканали. Та й то не я казав, а казав" те закон, а я його (закон) просто цитував. Ти мабуть вже перегрівся на сонці та ще й без води? Але якщо вже ти згадав про "задарма", так задарма власники обленерго отримали те, чого не будували. Оце дійсно так. І нехай вже Селена трішки понервує але скажу, що було б цілком справедливо, якби ті власники та трішки попрацювали, трішки помісли бетон на будівлях ГЕС і АЕС. При Сталіну так би і було.
7. Selena2017 / 10 серпня 2017, 19:52
6.Адекватник
«якби ті власники та трішки попрацювали, трішки помісли бетон на будівлях ГЕС і АЕС»

На городі бузина, а в Києві дядько...
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації