Вхід | Реєстрація

У Кобеляках навчатимуться діти з восьми районів

У Кобеляках навчатимуться діти з восьми районів

У реорганізованому будинку-інтернаті вони отримуватимуть не лише освітні, а й реабілітаційні послуги.

На останній сесії Полтавської обласної ради депутати прийняли рішення реорганізувати Кобеляцьку загальноосвітню школу-інтернат у навчально-реабілітаційний центр.

Новостворений заклад має охопити своїми послугами Великобагачанський, Козельщинський, Кременчуцький, Новосанжарський, Решетилівський, Чутівський, Шишацький та Полтавський райони.

Щоб з’ясувати, чим викликані такі зміни і як вони вплинуть на роботу навчального закладу, кореспонденти звернулись до заступника директора з навчальної роботи Ярослави Даценко.

Педагог пояснила, що загальна політика держави направлена на те, аби діти з особливими потребами мали рівні можливості для здобуття знань. Також уряд вважає, що школи-інтернати у сучасному вигляді мають припинити своє існування.

— Якщо у навчальному закладі є досвідчені кадри і достатня матеріальна база, то вони повинні перепрофільовуватись, — говорить Ярослава Даценко. — Новостворені установи надаватимуть більш ширший спектр навчальних і освітніх послуг. У такому напрямку працюватиме Кобеляцький навчально-реабілітаційний центр. У ньому діти не лише здобуватимуть знання, а й проходитимуть реабілітацію.

Зі слів заступника директора, для здійснення навчально-виховної та корекційно-відновлювальної роботи у навчальному закладі створені відповідні умови. Кабінети та навчальні класи забезпечені роздатковими, корекційними і демонстраційними матеріалами для роботи з дітьми із особливими потребами. Окрім навчальних класів, в установі працюють кабінети ритміки, лікувальної фізкультури, психолога, соціального педагога, логопеда, соціально-побутового орієнтування, спортивний, тренажерний і музичний зали, 6 майстерень. Також діє відділення медичної реабілітації. Навчальний заклад у повній мірі забезпечений медпрацівниками. За здоров’ям дітей стежить лікар, медсестри, дієтсестра. Функціонують медпункт, масажний і фізкабінет.

— Реабілітацію в центрі зможуть проходити як діти, котрі навчатимуться в ньому, так і за направленням із області, — пояснює Ярослава Даценко. — Планується відкрити дві дошкільні групи, у яких навчатимуться по 12 дітей. На сьогодні в установі працює одна підготовча група. Узагалі, навчання у такому центрі може бути різнопрофільним. Наприклад, за заявами батьків у нас може набратися інтелект-клас дітей із вадами мовлення. Тоді вони працюють згідно загальноосвітньої програми, до якої додаються години мовлення, ритміка, лікувальна фізкультура і заняття з логопедом. Тобто, діти отримуватимуть повний комплекс необхідних послуг.

Станом на 30 травня в закладі перебувають 163 дитини. Отримувати навчально-реабілітаційні послуги можуть 230 учнів, а одночасно й проживати — 200. В установу з приводу навчання дітей уже звертались батьки з Козельщинського, Новосанжарського і Полтавського районів.

Процес реорганізації триватиме близько двох місяців. І з 1 вересня установа розпочне свою роботу в якості навчально-реабілітаційного центру. Працівників установи вже попередили про перепрофілювання. З приводу скорочення чи збільшення робочих місць педагог не змогла відповісти. Лише пояснила, що фінансування до кінця бюджетного року не зміниться.


Автор: Олександр ДІДЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
13 серпня 2017, 11:56 | Кобеляки | Культура та освіта
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації