Вхід | Реєстрація

І знову гарбуз для Кобеляк

І знову гарбуз для Кобеляк

Є така приказка: «Починали за здравіє, а закінчили за упокій». Протягом двох тижнів у Кобеляках і Красному ударними темпами йшов процес створення об’єднаної громади. І, здавалося, справа вже вирішена. Та десь відбувся збій і красняни відмовили кобелячанам у «теплі й ласці».

У середу в приміщенні Красненського клубу відбулося зібрання громадян. У повістці денній було лише одне питання. Воно стосувалося добровільного об’єднання і створення спільної з Кобеляками громади.

На зібрання прийшли сорок місцевих жителів. Із гостей прибули кобеляцький міський голова Олександр Копелець, радник Асоціації міст Полтавщини Олександр Полупан та депутат Кобеляцької районної ради Анатолій Таранушич.

Сільський голова Анна Зайченко повідомила, що до Красненської сільради надійшла пропозиція з Кобеляцької міської ради про створення об’єднаної громади з центром у Кобеляках.

Потім виступили Олександр Полупан, Олександр Копелець та Анатолій Таранушич.

Полупан в основному говорив про загальні аспекти децентралізації та створення ОТГ. Він підкреслив, що нині в Україні діє ще радянська система управління, коли на одній маленькій території керують та ділять гроші і сільрада, і райрада, і обласна рада, і Кабмін. Це — нераціонально і малоефективно. Західноєвропейська система управління, яка зараз впроваджується в нашій державі, передбачає чітке розділення функцій. Об’єднана територіальна громада має надавати ті послуги, яких люди, котрі проживають у певній місцевості, потребують щодня. Вона бере у своє управління шкільну і дошкільну освіту, первинну медицину, культуру, надання адмінпослуг (довідки, нотаріат тощо).

Олександр Копелець говорив про те, що в разі створення громади її бюджет зросте в кілька разів: держава передасть їй значну частину податків та виділить гроші на розвиток інфраструктури. Також він сказав, що не збирається зазіхати на красненську землю, наголосивши:

— У мого сина тисяча гектарів, а розпайовану землю вже ніхто не забере.

Анатолій Таранушич підтримав ідею об’єднання. Він вважає такий крок необхідним і раціональним.

Сільський голова Анна Зайченко також висловилася на підтримку ідеї створення спільної з Кобеляками громади.

І Копелець, і Зайченко пообіцяли, що Красненську школу не закриють. Щоправда, не уточнювали дат: у цьому році чи протягом десятиліття.

Дехто з присутніх запропонував альтернативний варіант. Згідно з ним, Красне об’єднується з Василівкою, Сухинівкою, Бродщиною та іншими сільрадами. А потім до цієї громади приєднуються Кобеляки.

Олександр Полупан сказав, що теоретично можливий і такий варіант створення ОТГ. У всякому випадку законодавство не буде порушене. Але Анна Зайченко одразу зауважила, що спроби створити подібну громаду вже були. Але сусідні сільради відмовилися об’єднуватися з Красним.

Перейшли до голосування. 22 селян із сорока присутніх проголосували за об’єднання з Кобеляками, троє — проти, вісім чоловік утрималися. Інші не голосували.

Анна Зайченко оголосила, що в четвер вранці зібрання відбудуться у Соснівці, Гайовому і Грицаївці. А на п’ятницю вона скликає позачергову сесію щодо об’єднання.

Через кілька днів відбулася розмова з Анною Зайченко. Вона повідомила, що на зібраннях у Соснівці, Гайовому, Грицаївці люди теж проголосували за об’єднання. А в п’ятницю відбулася позачергова сесія сільради. Депутати одноголосно висловилися за створення об’єднаної територіальної громади з центром у Кобеляках.

 

Подумали і... передумали

У середу зранку в редакцію зателефонувала Анна Зайченко і повідомила, що на черговому зібранні, яке відбулось днем раніше, депутати сільради вирішили відмовити у пропозиції об’єднатись із Кобеляками. Про це вони вже повідомили міську раду. На думку красненських обранців, після створення громади вони не зможуть утримувати заклади, які перейдуть під їх юрисдикцію.

— Ми знову все порахували, ще раз зважили всі «за» і «проти». Поспілкувались із керівниками вже створених громад, — говорить красненський сільський голова. — Вважаємо, що об’єднання з Кобеляками не покращить, а навпаки погіршить ситуацію в наших селах. Тому й вирішили остаточно відмовитись від пропозиції кобелячан.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
17 серпня 2017, 16:39 | Кобеляки | Політика
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації