Вхід | Реєстрація

«Чотири чоловіки з «Водоканалу» жили, як коти в маслі»

«Чотири чоловіки з «Водоканалу» жили, як коти в маслі»

На останній сесії міської ради її очільник Олександр Копелець заявив, що чотири працівники комунального підприємства, які займали керівні посади, розкрадали кошти.

Під час засідання депутат Анатолій Кучеренко попрохав міського голову Олександра Копельця роз’яснити ситуацію, яка склалась у комунальному підприємстві «Водоканал».

Очільник міськради сказав, що коли приступив до роботи, то з керівником підприємства Іваном Дяченком у нього відбулась розмова. Копелець наполіг, щоб вода в місті була завжди:

— Я сказав, що не вмішуватимусь у роботу «Водоканалу», а ти (Дяченко) виконуєш свої обов’язки. Так і було майже два роки. Але 24 липня із зовсім іншого джерела я дізнаюсь про заборгованість. Ми збирали двічі з цього приводу виконком, мені принесли не документи, а листочки. Після поверхневої перевірки з’ясувалось, що в червні підприємство получило 147 тисяч гривень надходжень. Заборгованість була 94 тисячі. Крім того, 26 тисяч мало піти заліком по субсидіях. При провірці вияснилось, що відділ субсидій Кобеляцької райдержадміністрації за червень не дорахував 66 тисяч гривень. Їх потім дорахували і 1 серпня був проведений залік у Полтаві на 92 тисячі. Тобто, усе це могло без шуму, без крику і репету бути закрито. Але з 140 тисяч жодної копійки не було проплачено. І я вбачаю в цьому провокацію.

Міський голова пояснив, що фонд заробітної плати на підприємстві за місяць становить 57 456 гривень. Тільки за червень він був завищений на 74 тисячі. Але зарплату підняли не всім. Тобто, лише чотирьом працівникам була заплачена ця сума. Крім цього, Серюгіна як бухгалтер нарахувала собі 18 тисяч компенсації (у якості матері-одиначки), економісту — 11 тисяч. Хоча підстав для її нарахування не було. Причому нарахували ще з 2012 року. Довідки з цього приводу в міській раді вони не взяли. Коли ж звільнялись, стерли всі дані з комп’ютера. У п’ятницю Іван Дяченко зняв 35 тисяч по карточці. (Звичайно, що при цьому жодних підтверджуючих документів міський голова не надав. — Авт.).

— Я офіційно відповідаю за кожне своє слово, — сказав Копелець. — Пока це все висить у воздусі. Моя думка, що туди треба аудит.

Далі Копелець продовжив:

— Вода в місті є, провокація не відбулася. Усе це обернулося в іншу сторону. Зараз Володимир Юрко виконує обов’язки керівника. Його призначено на два місяці. У п’ятницю приступила до роботи економіст, сьогодні (вівторок) — бухгалтер. Це була четверта спроба підняти ціни на воду. На сьогоднішній день на рахунку «Водоканалу» майже 60 тисяч гривень. Це при тому, що 35 тисяч уже знято в цьому місяці. Також 66 тисяч є по субсидії. І ці виплати надійдуть іще. Ожидати водний Армагедон не треба.

Також очільник міськради заявив, що, згідно даних за підписом Івана Дяченка, за попередні місяці сума за оплату електроенергії по «Водоканалу» становила в середньому 65 тисяч гривень.

Чому плата вискочила саме в цей момент до 118 тисяч та чому показники лічильників збирали лише представники обленерго, а представника «Водоканалу» не було — визначить аудит.

— Зимою на підприємстві працювали 12 чоловік, — каже Копелець. — Потім прийняли ще шістьох. За «дивним» збігом обставин, це родичі Дяченка і Серюгіної. Також там малий Сашко Писаренко працював. Вони отримували 3500 на руки. Їм просто нараховували гроші. Моя вина в тому, що я повірив і дав півтора року грабити не тільки город, а й своїх колег. Бо чотири чоловіки жили, як коти у маслі. І люди, які залишились там працювати, не довольні цим.

Коли буде призначений аудит і хто входитиме до його складу, Олександр Копелець не повідомив.

 

Аудит Копелець не призначить ніколи

Для того, щоб читачі «ЕХО» могли отримати максимум інформації і дізнатися, що говорить екс-директор «Водоканалу» Іван Дяченко, якого в своїй промові перед депутатами неодноразово згадував Олександр Копелець, редакція в той же день зв’язалася з Іваном Івановичем. Ми дали йому можливість прослухати аудіозапис виступу Копельця і прокоментувати те, що говорив міський голова.

Дяченко сказав:

— Я не знаю, хто доносить інформацію до Олександра Олександровича, але більша частина з того, що він говорив, є відвертою неправдою. Достовірна інформація теж подана некоректно, факти висмикнуті із загального контексту. Давайте я спробую пояснити по пунктах, коментуючи кожну тезу, висловлену міським головою.

 

Борг за електроенергію

— Я не знаю, про яке «джерело» говорить Копелець. Але якщо він дізнався про борг 24 липня з невідомого джерела, то це означає, що люди, які отримують документацію у міській раді, приховують її і не подають на розгляд міському голові. Адже «Полтаваобленерго» 24 липня направила офіційні листи з попередженням про відключення, які не можна назвати «бумажками», одночасно і у «Водоканал», і в міську раду.

Крім того, я особисто усно неодноразово попереджав Олександра Олександровича про те, що грошей на рахунках немає, платити за електроенергію нічим і виникає загроза відключення. Можливо, він забув, але це було.

 

Звідки виник борг за електроенергію

— Досить важко коментувати цифри, які називав Олександр Олександрович. Адже деякі з них просто взяті зі стелі. Крім того, цифри потрібно називати у прив’язці до дат, щоб люди знали, коли надійшла та чи інша сума. У мене вже немає доступу до бухгалтерії «Водоканалу», але спробую пояснити по пам’яті.

Отже, 147 тисяч протягом місяця дійсно надійшли на рахунки «Водоканалу». Це — правда. І 26 тисяч у вигляді субвенції на субсидії надійшли. Але це було, говорю про субвенцію, уже в перших числах серпня, а платити за електроенергію потрібно 28 липня. Залік на 92 тисячі дійсно був проведений. Провів його я в останній свій день роботи у «Водоканалі» 7 серпня. Але оці 92 тисячі будуть зараховані в залік із перших чисел вересня. Тому в серпні проблеми з оплатою за електроенергію знову можуть виникнути. Олександр Олександрович говорить, що на рахунках «Водоканалу» станом на 15 серпня є 60 тисяч. Я не знаю, звідки у нього такі дані. Адже, за його ж словами, лише в цей день на підприємство призначили бухгалтера. А в самого Копельця просто не може бути доступу до рахунків «Водоканалу». Якщо він якимось чином його отримав, то це є грубим порушенням закону. За таке «Полтавабанк» можуть позбавити ліцензії.

Тепер давайте розглянемо ситуацію із згаданими 140 тисячами. Нібито грошей багато, а за електроенергію не платять. Але ж… «Водоканал» спочатку виплатив зарплату своїм працівникам, заплатив податки у бюджет, заплатив за паливно-мастильні матеріали. Усім же відомо, що якщо керівник не виплатить зарплату працівникам, то нестиме кримінальну відповідальність. Крім того, за кошти підприємства, а не міської ради, у цей же місяць була проведена реконструкція водомережі довжиною 350 метрів. Міська рада обіцяла заплатити нам за цю роботу. Не заплатила. І коштів на електроенергію вже не залишилося.

 

Чому зріс фонд заробітної плати

Він дійсно зріс. Тому що ми виконували ряд додаткових робіт. «Водоканал» працював у Золотарівській сільраді, у Білицькій селищній раді, ми вели воду зв’язківцям. Нам же роботи в Кобеляках не дають, у всякому випадку — оплачуваної, тому змушені були підробляти в інших населених пунктах. Для цього, до речі, і чотирьох додаткових працівників узяли. Чотирьох, а не шістьох. Моїх і Вікторії Серюгіної родичів серед них немає. Працював син Саші Писаренка. Ну й що тут незаконного? Він не у офісі сидів, а в сорокаградусну спеку виконував тяжку і брудну роботу. Отримав за це 3500 гривень зарплати. Це дуже багато? За виконаний об’єм робіт я заплатив усім хлопцям премію. Наголошую, премію отримали не адмінпрацівники, а роботяги. Інакше вони робили б на «мінімалку». Ви будете у спеку чи пізніше в мороз гибіти у ямах на поривах за «мінімалку»? Крім того, ми брали додаткових працівників через те, що штатні йшли у відпустку. Згідно з вимогами техніки безпеки, слюсарі вдвох не мають права виїжджати на порив. Один працює в ямі — двоє страхують. Та й відпускні людям виплачували. От вам і збільшення фонду заробітної плати.

35 тисяч я дійсно отримав. Це було повернення позички, яку надав підприємству, щоб воно змогло заплатити за електроенергію. Але гроші ці я не з картки зняв, а, як велить законодавство, отримав по чеку в «Полтавабанку».

 

Чому збільшилось споживання електроенергії

Споживання електроенергії у червні і липні різко зростає з року в рік. Це можна перевірити за журналами обліку, які є і на підприємстві, і в «Полтаваобленерго». Люди поливають, насоси качають. А працюють вони ж на електриці. Крім того, у липні ми запустили в дію так звану резервну свердловину, ту, що біля пожежної частини. Там стоїть дуже потужний насос. Ми його називаємо «крокодил». Звичайно ж, він подає більше води і споживає більше електроенергії. Думаю, люди помітили, що у липні ситуація з водопостачанням дещо покращилася. А той насос «зжер» 10 тисяч кіловат. А це — 22 тисячі гривень. Ми ж платимо за електроенергію не по таких тарифах, як населення.

 

Щодо обліку спожитої електроенергії

Уже багато років поспіль облік веде  електрик «Водоканалу» Ярослав Янча. Саме він знімає показники на свердловинах. У нього є журнал обліку. Раніше Ярослав носив його на звірку у «Полтаваобленерго». Зараз шле в електронному вигляді. І лише раз у три місяці працівник «Полтаваобленерго» разом із нашим електриком проводять спільну перевірку показників.

 

Щодо зникнення інформації з комп’ютерів та виплат економісту і бухгалтеру

Тут узагалі коментувати важко. Таке враження, що люди, які отримали доступ до комп’ютерів, просто не вміють ними користуватися. Є там уся інформація, ніщо нікуди не зникло. А економіст і бухгалтер отримували свої виплати як матері-одиначки законно, маючи всі необхідні документи.

 

Щодо аудиту

Ось тут я повністю підтримую міського голову. Адже зараз люди орієнтуються виключно на його та мої слова. І не можуть робити об’єктивних висновків. А потрібно провести фаховий незалежний аудит. А потім оприлюднити його результати. (Від редакції: ми готові надати місце на нашому сайті для оприлюднення.) Але робити це повинен фахівець, а не бухгалтер міськради чи депутати. Я з величезною повагою ставлюся до цих людей, але вони просто не володіють спеціальними знаннями, необхідними для проведення справжнього аудиту. Та чомусь майже на сто відсотків упевнений, що Копелець не зробить цього. А я хочу, щоб зробив. Досить багато цікавої інформації відкриється кобелячанам стосовно використання бюджетних коштів.

 

Від редакції. Було б добре, аби аудитор перевірив ще й міську раду та «Міську сервісну службу».


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, Олександр ДІДЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
18 серпня 2017, 10:14 | Кобеляки | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації