Вхід | Реєстрація

Свято, зіпсоване рехвормою

Свято, зіпсоване рехвормою

Сьогодні Україна відзначає День Незалежності.

Незалежність — це добре. У будь-якому випадку, чи мова йде про державу, чи про окрему людину. Незалежність — це свобода. Свобода робити вибір, бути творцем свого майбутнього, приймати рішення, керуючись власними моральними установками. Не забуваючи, звичайно, про вимоги законодавства. Незалежність — це завжди краще, аніж залежність.

Мені подобається особиста незалежність, свобода думати і казати, що думаєш. Подобається Незалежність держави. Хоча Незалежність України в моєму розумінні ще не настала остаточно. До неї ще йти та йти або, як кажуть мої друзі буддисти, «сансарити і сансарити». Та це не страшно. Наївно було сподіватися, що справжня Незалежність настане після якогось одного голосування або за помахом чарівної палички якоїсь Феї. Що то за незалежність? То ж не ти її здобув, то Фея дала. Захоче — назад забере.

Та свято Незалежності для мене особисто вже зіпсоване. Усе, напевне, було б добре, аби не ті рехворми, що йдуть у моїй країні. Я добре розумію, що реформи не робляться від хорошого життя. Коли все добре, то реформувати нічого не потрібно. То лише політики вішають локшину на величезні вуха виборців, розповідаючи, що всі без винятку реформи робляться для людей. Я не політик. І вуха в мене не для локшини. Тому усвідомлюю, що реформи відбуваються для того, щоб зробити ефективнішою або навіть врятувати ту чи іншу частину державного механізму, запустити якісь процеси, що в подальшому зроблять кращим життя і для звичайних людей. А, можливо, й не зроблять. Бувають же й невдалі реформи.

Я розумію, що під час змін, під час проведення реформ бувають збої, бувають негаразди, не все одразу вдається і доводиться терпіти незручності, переживати негаразди. Терплю. Намагаюся все зрозуміти. Бачу ж, що навіть в нашій крихітній газеті теж важко провести навіть малесеньку реформу. Так, приміром, ми рік обіцяємо читачам запровадити передплату на електронну версію «ЕХО». І все ніяк не запровадимо. А це ж і людям буде дешевше і нам економічно вигідніше.

Та в цьому році зробимо. Можливо, тягли б і далі, але деякі вітчизняні рехворми змушують рухатися швидше. Конкретно — мова йде про багаторічне рехвормування «Укрпошти». Змінюються реформатори, а воно все залишається рехвормою. Ось і напередодні Дня Незалежності поштовики вчергове зіпсували святковий настрій. Зараз у них відбувається процес чи то оптимізації, чи ще якоїсь трясці. Це — в теорії. На практиці ж ми бачимо, що працівників пошти раз по раз відправляють у відпустки за власний рахунок, скорочують їм графіки роботи. Економлять, одним словом. Рехворматори економлять, а потерпають рядові працівники, журналісти і читачі друкованих ЗМІ.

Напередодні нас повідомили, що газету необхідно випустити на день раніше. 24‑го у четвер ніхто не працюватиме. Зрозуміло, День Незалежності. Готуємо номер у вівторок, типографія вночі друкує, у середу газета вже в Кобеляках. Але поштовики нас повідомляють, що рознесуть «ЕХО» лише по місту. Біличани і бутенківці отримають «свіжий» випуск у суботу. А жителі інших населених пунктів — аж у наступний вівторок, коли ми вже новий номер майже підготуємо. А все через те, що на пошті економлять. Рехворма ж.

А потім нам дзвонитимуть розлючені передплатники і, не добираючи виразів, говоритимуть, що про нас думають. І казатимуть, що більше не передплатять газету. І їх можна зрозуміти. Вони не «підписувались» читати новини тижневої давності.

Про що говорить цей передсвятковий казус. Та все про ту ж необхідність у незалежності. Про те, що передплату на електронну версію «ЕХО» потрібно запроваджувати негайно. Що це таке? А це та ж газета тільки на екрані комп’ютера, смартфона чи планшета. Зараз новини можна прочитати і на сайті. Але ми не подаємо їх у повному обсязі. Інакше люди просто не купляли б паперову газету. А так, перейшовши на електронну передплату, людина одразу читатиме повну версію «ЕХО» і з програмою телепередач, і з рекламою. І коштуватиме це дешевше. Зникають же витрати на друк і на послуги вічнорехформованої пошти. Щоправда, залишається залежність від іншого недорехвормованого монополіста, ім’я якому «Укртелеком». Але на ринку інтернет-зв’язку конкуренція все ж є. Там не все так печально, як на пошті.

Ось такі роздуми про незалежність в переддень Дня Незалежності.

P. S. Слово «рехворма» вжите не випадково. Так називають зміни, які не приносять користі ні державі, ні людям.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
24 серпня 2017, 11:55 | Полтавщина | Редакційна
1. don / 25 серпня 2017, 00:29
2. Адекватник / 25 серпня 2017, 11:22
"Незалежність — це завжди краще, аніж залежність". Один недоумкуватий хлопчик заради незалежності втік з дому до річки й втопився.
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації