Вхід | Реєстрація

Дайджест реформ

Дайджест реформ

Солдати НАТО на параді до Дня Незалежності — знакова подія для України. Ознака змін, які можливі. У тиждень, що передує святу Незалежності кілька важливих рішень були ухвалені урядом. Традиційно, всі вони закладають ґрунт для змін в сферах енергетики, охорони здоров’я та боротьби з корупцією. Це важлива основа для реформ, але реальні рішення поки попереду.

 

Реформа енергетики

Уряд ухвалив енергетичну стратегію до 2035 року, над розробкою якої працювали кілька років.

«В основі нової енергетичної політики країни досить амбітні цілі —зниження енергоємності економіки у два рази до 2030 року, збільшення українського виробництва як традиційних, так і альтернативних джерел енергії», — заявив віце-прем’єр міністр Володимир Кістіон.

Згідно проекту нова структура потреб в енергетиці виглядає так: атомна енергія до 2035 року даватиме 50% електроенергії країни, відновлювальні джерела — 25%, гідроенергетика — 13%, а решта покриватиметься за рахунок теплових електростанцій.

Плани дуже перспективні, питання лиш наскільки реалістичними вони є. Стратегії мають звичку залишатися декларативними документами в Україні. Теплова генерація буде точно проти — хоч її надприбутками вже зацікавилися в НАБУ.

Здатність уряду виконувати попередньо оголошені обіцянки також проходить тест. Згідно методології, узгодженої ще минулого року Кабінет Міністрів України мав би підняти ціни на газ для населення. Але не поспішає це робити (як і міняти методологію).

 

Реформи медицини: більше врятованих життів

Схвалено концепцію реформи закупівель ліків. За планом уже в 2019 році Україна зможе перейти до закупівлі ліків та медвиробів через національну закупівельну організацію.

Міжнародні партнери із закупівель ліків уже сьогодні допомагають отримувати більше препаратів завдяки ефективній роботі та подоланню корупції. Проте це тимчасовий крок, замість міжнародних організацій повинна заіснувати прозора українська закупівельна агенція. Зменшення корупції в закупівлях — не просто реформа. Це більше ліків за ті самі гроші, а значить —більше врятованих життів.

 

Антикорупційна реформа: більше можливостей для активістів

Україна відкрила дані про бенефіціарів компаній та стала першою країною у світі, яка приєдналася до Глобального реєстру бенефіціарних власників —ініціативи Transparency International щодо сприяння прозорості й запобігання корупції.

Завдяки спільній роботі Державного агентства з питань електронного врядування та Міністерства юстиції інформацію про бенефіціарів усіх українських компаній оприлюднено на Єдиному державному порталі відкритих даних: ЗМІ та громадськість може вільно використовувати і аналізувати ці відкриті дані для публічного контролю, а IT-бізнес — длястворення нових інтернет-сервісів і проектів.

 

Реформа управління державною власністю: хто заробляє на нашій власності?

З ключових підприємств, які належать державі лише 5 (п’ять) показали прибуток минулого року. Станом на кінець 2016 року портфель 94 найбільших держкомпаній отримав чистий прибуток в розмірі 26,4 млрд грн, у порівнянні зі збитком на рівні 53 млрд грн за результатами 2015 року. Загальна балансова вартість активів портфелю держкомпаній складала 1,4 трлн грн, що майже на 22,8% більше, ніж на кінець 2015 року. (Традиційно звіт ТОП-100 не включає фінансові результати шести банків державної форми власності).

«В нас є ілюзія, що державні підприємства — це кури, які несуть золоті яйця. Але як показує практика, українські держпідприємства, які працюють на вільному нерегульованому ринку — не дуже конкурентоспроможні», — пояснює перший заступник Міністра економічного розвитку і торгівлі України Максим Нефьодов.

 

Реформа державної служби: пошук фахівців почався

Уряд впритул підійшов до початку проведення конкурсів на посади в нових директоратах міністерств. Проект реформи державного управління передбачає створення в міністерствах нових підрозділів, зібраних з нових фахівців. Вони будуть працювати по-новому: не “керувати галузями” в ручному режимі, а виробляти та реалізовувати стратегічні рішення. Почалися перші зустрічі з потенційними кандидатами. Всіх просять підготуватися до оголошення на початку вересня. Інформація є на спеціальному сайті.


Автор: Сектор з питань внутрішньої політики та зв’язків з громадськістю апарату Кобеляцької райдержадміністрації


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
30 серпня 2017, 14:08 | Полтавщина | Політика
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації