Вхід | Реєстрація

Скотомогильник при дорозі (деталі)

Скотомогильник при дорозі (деталі)

У минулий четвер між селами Кунівка і Яблуневе випадково виявили ціле кладовище свиней. Хтось вивіз і викинув у лісосмугу дванадцять трупів тварин. Одне порося ще перебувало в агонії. Завдяки злагодженим діям сільського голови і спеціалістів Держпродспоживслужби, імпровізований худобомогильник оперативно ліквідували.

Розповідає кунівський сільський голова Віктор Варава:

— Близько 14-ої години мені зателефонували два чоловіки. Спочатку дзвонив один місцевий мешканець, а потім агроном агрофірми «Аршиця». Вони обидва розповіли, що біля дороги, котра веде в село Яблуневе, прямо на повороті, у захисній смузі валяються трупи свиней. І не один чи два, а більше десятка. Я одразу сів на скутер і поїхав на місце. Побачив це неподобство і повідомив начальника Держпродспоживслужби Сергія Куземка. У районі ж тільки відмінили карантин у зв’язку з африканською чумою свиней. А тут таке. Може, й ці свині хворі чумою. Потім я викликав тракториста-екскаваторника. Розумів же, що свиней потрібно закопувати. Куземко примчав через п’ятнадцять хвилин. Тракторист ще швидше приїхав. Добре, що у нас в Кунівці водогін роблять і спеціаліст й техніка були поряд.

Через кілька хвилин після приїзду Сергія Куземка на місце події прибули його підлеглі. Вони швиденько переодяглися у спеціальні одноразові костюми і почали дезінфекцію місцевості. Трупи свиней вкинули у яму, що викопав екскаватор. Сергій Куземко пояснив:

— Трупи не бажано транспортувати на далеку відстань. Так ми лише розноситимемо інфекції. На жаль, отакі випадки людської безалаберності та безвідповідальності трапляються досить часто. У людей гинуть свині і вони не повідомляють про це спеціалістів ветеринарної медицини, а намагаються самотужки позбавитися трупів. Інколи отак викидають, аби де. У цьому випадку, швидше за все, свині загинули від харчового отруєння. Хоча остаточний висновок можна робити після аналізу. Наші співробітники взяли біоматеріал і відправлять його у Полтаву.

Сергій Куземко також розповів, що протягом останніх місяців випадків загибелі свиней від африканської чуми на фіксують. У основному тварини дохнуть від того, що їх неправильно годують. Нещодавно у Вільховатці свині загинули через те, що господар годував їх кавунами, динями та помідорами. У результаті кілька поросят отримали отруєння нітратами і здохли. Були випадки загибелі тварин і через отруєння пестицидами.

Доки працювали фахівці Держпродспоживслужби та поліцейські, яких теж викликали, місцеві мешканці, котрі зібралися на місці події, висловлювали свої версії того, що сталося, та обурювалися діями людини, яка вивезла свиней у посадку.

— Я тут у час дня проходив, то ще нічого не було.

— Яка ж падлюка це зробила? Тут же діти ходять!

— Це хтось чужий. Місцеві б на звалище повезли, воно за чотириста метрів.

— «Газоном» або «Газелькою» привезли, по слідах коліс видно.

Один чоловік голосно обіцяв «прибити» власника дохлих свиней, якщо його знайдуть. А потім резюмував:

— Дохли в нього свині і дохнутимуть, бо він сам — падло.

 

Спеціалісти Держпродспоживслужби радять у випадках масового захворювання свиней негайно телефонувати їм за номером 3-16-52. За їх словами, спеціальні худобомогильники мають бути на території кожної сільської ради. Приписи щодо цього направлені всім посадовим особам. Якщо вдома у когось здохла тварина, не обов’язково свиня, то її потрібно закопати на глибину 1,5-2 метри. І ні в якому разі не викидати. Адже небезпечна інфекція може дістатися до кожного.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
4 вересня 2017, 09:19 | Кобеляки | Надзвичайне
1. Адекватник / 10 вересня 2017, 20:51
"у Вільховатці свині загинули через те, що господар годував їх кавунами, динями та помідорами. У результаті кілька поросят отримали отруєння нітратами і здохли." Якісь слабкі свині пішли. Українці їдять і не дохнуть.
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації