Вхід | Реєстрація

У районі є загроза туберкульозу

У районі є загроза туберкульозу

У Царичанському районі на сьогодні склалася критична ситуація щодо захворювання на туберкульоз і ВІЛ-інфекцію.

Чому склалася така ситуація? Про це говорили на розширеному засіданні координаційної ради з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу при райдержадміністрації.

На засідання координаційної ради були запрошені голова РДА Сергій Турський, голова райради Світлана Горбачова, лікарі спеціалісти вузького профілю районної лікарні, сімейні лікарі, лаборанти, завідуючі сільських амбулаторій, сільські голови.

Туберкульоз, ВІЛ-інфекція/СНІД вже давно набули статусу соціальної проблеми. Контролювати розповсюдження хвороби, здійснювати профілактичні дії повинні медики та соціальні служби.

Царичанський район займає 2-е місце в області з цих захворюваннях. На першому місці — П’ятихатський район.

На сьогодні в районі 22 вогнища (сім’ї) туберкульозу: 12 — у Царичанській ОТГ; по 4 — у Могилівській та Ляшківській ОТГ; по одному — в Китайгородській і Рудківській сільських радах. Ситуація з туберкульозом пущена на самоплив. Присутні визначили основні причини критичного стану захворювання. Це — формальний підхід до проходження профілактичних оглядів, непроведення туберкулінодіагностики, відсутність взаєморозуміння і співпраці між первинною і вторинною ланками у районній лікарні, недостатня роз’яснювальна робота серед населення. Найголовнішою причиною назвали недостатній контроль Центру первинної медико-санітарної допомоги за роботою ФАПів та амбулаторій на місцях.

Лікар-фтизіатр протитуберкульозного кабінету Олександр Бондаренко інформував:

— За перше півріччя 2017 року виявлено 22 вогнища (сім’ї) хвороби. Усього контактних осіб — 40 (дорослих — 27, підлітків — 2, дітей — 11). Станом на 1.07.2017 року не закуплено жодної дози туберкуліну, на залишках — нуль доз. Забезпечення вакциною БЦЖ потребує більше 1000 доз. Не проводиться розгляд фактів смерті від туберкульозу в занедбаних випадках. За 1‑е півріччя було виявлено 4 випадки занедбаної хвороби, з них дві особи померли.

Головний лікар ЦПМСД Наталія Дениско у своєму виступі повідомила:

— За 1‑е півріччя цього року оглянутих на тисячу населення становить 272,9 проти 277,6 у 2016 році. Низький рівень огляду на туберкульоз дітей до 14 років пов’язаний з відсутністю туберкуліну для проведення проби Манту в первинній ланці. Зроблено 66 проб Манту. 200 чоловік відмовились від тубдіагностики. Кошти на придбання туберкуліну виділені згідно програми «Здоров’я Приорілля», процедура торгів проведена, але придбання затримується у зв’язку з технологічними проблемами на єдиному в Україні заводі з виробництва біологічних препаратів «Біолік» у Харкові. 8 серпня надійшла інформація від ТОВ «БАДМ», що 4.08.2017 був отриманий туберкулін. Планується отримати туберкулін в кількості 2910 доз на суму 59938 гривень.

Низький рівень виявлених хворих на ВІЛ-інфекцію пов’язаний з недостатньою кількістю проведених досліджень та дотестового і післятестового консультування, хоча всі лікарі первинної ланки пройшли відповідні тренінги та мають право і можливість проводити подібне обстеження.


Автор: Олена МАРЕНИЧ


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
20 вересня 2017, 09:16 | Царичанка | Спорт і здоров'я
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації