Вхід | Реєстрація

Визволення, оплачене кров’ю

Визволення, оплачене кров’ю

25 вересня у місті Кобеляки і всьому Кобеляцькому районі будуть відзначати вічне свято — День визволення від фашистських загарбників.

У історії Другої світової війни багато сторінок. Усі вони буквально окроплені кров’ю жертв тієї найжорстокішої в історії людства бійні, просякнуті слізьми невинних жертв. Війна — це завжди смерть, біль, кров і горе. Але є й світлі сторінки. Це дні, коли на тій чи іншій території закінчуються бойові дії, не чути пострілів та вибухів, не гинуть люди. Тоді настає мир.

Є в історії Другої світової і сторінки, присвячені нашій рідній кобеляцькій землі. Адже й вона бачила жахіття боїв, відчувала на собі чобіт загарбника, чекала на визволення. І дочекалася. Дорогою ціною, великою кров’ю дісталося нам те визволення. Тим більш цінним є свято 25 вересня.

15 вересня 1941 року чобіт нацистського загарбника ступив на рідну для всіх нас кобеляцьку землю. Одразу був встановлений окупаційний режим. Жандармерія та поліція проводили обшуки, арешти, катували людей, розстрілювали цивільних громадян і військовополонених. Репресії були застосовані до циган, євреїв, активістів. Тисячі юнаків та дівчат вивезли на примусові роботи в Австрію та Німеччину.

Довгих два роки населення жило в атмосфері постійного страху і терору, очікуючи приходу своїх визволителів. І вони прийшли. Після розгрому нацистських військ на Курській дузі, почалося вигнання загарбників з української землі.

Після визволення 23 вересня 1943 року міста Полтави, бойові підрозділи 93‑ї, 95‑ї, 113‑ї стрілецьких дивізій розпочали черговий наступ у напрямку Кременчука і річки Дніпро. І 25 вересня о восьмій годині ранку солдати 93‑ї дивізії увійшли в Кобеляки.

На Алеї Слави в Кобеляках біля Вічного вогню поховані тіла 17 солдатів і офіцерів, котрі загинули в боях за визволення нашого краю. Взагалі на території району в солдатських могилах покояться тіла 1983‑х воїнів‑визволителів.

Теперішні покоління українців повинні глибоко цінувати той подвиг, той день далекого вересня 1943‑го року. Вічна пам’ять героям, які віддали свої життя при визволенні Кобеляк і району від гітлерівських нацистів. Вічна пам’ять тим, хто був розстріляний і закатований в період окупації. Наш народ занадто багато пережив і втратив, щоб забути ту трагедію і той подвиг.

На честь відзначення 74‑ї річниці визволення Кобеляк і району від нацистських загарбників, від імені членів міської ради ветеранів бажаємо всім воїнам-фронтовикам, трудівникам військового тилу, дітям війни, жителям міста, селища та сіл міцного здоров’я, бадьорості, щастя, повсякденного благополуччя, ясного сонця, мирного неба в їх житті.


Автор: Олександр Живулько, голова міської організації ветеранів, учасник бойових дій з визволення Полтавщини, полковник у відставці


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
25 вересня 2017, 09:15 | Полтавщина | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації