Вхід | Реєстрація

«Кому життя урвала та війна…»

«Кому життя урвала та війна…»

22 вересня біля Меморіалу Слави відбувся урочисто-траурний мітинг з нагоди 74‑ї річниці визволення Царичанки від нацистських загарбників та Дня партизанської слави.

9:00. Біля меморіального комплексу зібралися представники бюджетних установ, громадських організацій, діти війни, ветерани праці, школярі. У запису звучать пісні часів Другої Світової війни. Біля пам’ятника стоять у почесній варті старшокласники. Урочисто-траурний мітинг був присвячений тим, хто загинув у роки Другої Світової, хто чинив антифашистський опір: підпільникам, партизанам — народним месникам. Царичанський край відправив на фронти Другої Світової війни понад дві тисячі громадян, 900 з яких віддали життя за звільнення Вітчизни. Протягом 1941–1943 років Царичанщина була окупована німецькими загарбниками. У цей період не стало 530 жителів, з яких 273 чоловіки були знищені окупантами. 293-ох юнаків і дівчат було вивезено до Німеччини на примусові роботи. На Приоріллі діяли партизанський загін під керівництвом Панаса Мостового та підпільні групи «Воля» і «Балтика-213». У них боролися проти окупантів понад 360 чоловік.

23 вересня 1943 року війська Степового фронту звільнили Царичанку від ворогів. У боях за селище загинули смертю хоробрих 176 воїнів.

Учасники мітингу вшанували хвилиною мовчання усіх, хто відважно воював і загинув під час війни. Право покласти квіти до пам’ятного знаку розстріляним підпільникам Приорілля надали учням 10 класу Царичанської ЗОШ І-ІІІ ступенів Яні Омельян та Олександру Петречку. Далі присутні керівники району разом з представниками трудових колективів поклали квіти до Вічного вогню Меморіалу Слави.


Автор: Олена МАРЕНИЧ


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
28 вересня 2017, 13:00 | Царичанка | Культура та освіта
1. Седой / 28 вересня 2017, 20:56
На Приоріллі діяли партизанський загін під керівництвом Панаса Мостового та підпільні групи «Воля» і «Балтика-213». У них боролися проти окупантів понад 360 чоловік."(К) Кто мешает повторить? Надо бороться.
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації