Вхід | Реєстрація

Із нового року «Аршиця» заплатить більше

Із нового року «Аршиця» заплатить більше

У неділю жителі Кунівської сільської ради зустрічалися з представниками агрофірми «Аршиця», що входить до складу холдингу «Кернел». Говорили про проблеми, які хвилюють власників паїв. Серед них — низька орендна плата за землю. Власникам землі пообіцяли, що з 1 січні 2018 року платитимуть більше.

Не дивлячись на те, що 1 жовтня був недільним вихідним днем, пообіді у приміщенні Кунівського сільського будинку культури зібралися близько восьмидесяти чоловік. У основному — жителі Кунівки і Колісниківки. Був тут і сільський голова Віктор Варава.

Для такого невеликого села це було досить велелюдне зібрання. Ажіотаж можна пояснити просто: на зібранні мали розглянути найважливіші для жителів сільської місцевості питання. Конкретніше — земельні. Ще конкретніше — пов’язані з оплатою за оренду тієї самої землі. Говорили й про інше. Але ніхто не приховував, що інші питання є менш важливими.

Як відомо, на території Кунівської сільської ради головним орендарем є агрофірма «Аршиця». Це — один із підрозділів найбільшого в Україні агрохолдингу «Кернел», у обробітку якого знаходиться 600 тисяч гектарів землі. Власником цієї справжньої бізнес-імперії є Андрій Веревський.

Сам Веревський на зустріч з жителям Кунівки не приїхав. Він навряд чи знає про існування такого села. Натомість прибула ціла група посадових осіб з Кобеляк та Полтави. Відповідати на запитання селян приїхали: Костянтин Назарько, директор ТОВ «Агрофірма «Аршиця», Олександр Супруненко, керівник земельного відділу кластера агрохолдингу «Кернел», Володимир Сиса, керуючий відділком села Кунівка, і Світлана Воронова, керівник соціального відділу кластера агрохолдингу «Кернел».

Головні запитання, відповіді на які хотіли почути жителі Кунівки і Колісниківки, стосувалися оцінки вартості їх землі та занизької, на думку людей, плати за користування нею. Забігаючи наперед, потрібно відзначити, що остаточної відповіді люди не отримали.

Олександр Супруненко пояснив, що нормативно-грошова оцінка кунівської землі була проведена ще у 90-х роках. Займалися цим питанням фахівці одного з державних інститутів землеустрою. За його словами, провести нову оцінку вартості землі цілком можливо. От тільки фахівці з «Аршиці» цього робити не будуть. Вони можуть лише порадити, до яких сертифікованих землевпорядних організацій можна звернутися. Як сказав Супруненко, коштуватиме нова оцінка від 1,5 до 4 тисяч гривень за пай. Це залежатиме від розцінок землевпорядників. Платити за їх послуги мають самі селяни. Або за них це зробить сільрада.

Між тим, присутній на зібранні сільський голова Віктор Варава вже після зборів у своєму коментарі пояснив, що сільська рада не може з бюджету заплатити за нову оцінку землі, оскільки вона є приватною. Посадовець пояснив, що може лише надати людям організаційну підтримку. Простіше кажучи, порадити, хто це зробить дешевше.

Важливість проведення нової оцінки землі пояснити легко. Якщо її оцінять дорожче, то й платитимуть за неї селянам більше. Десять відсотків від 200 тисяч таки більше, аніж ті ж 10 відсотків від 100 тисяч. Хоча ніхто не дасть гарантії, що після переоцінки вартість землі різко зросте.

Попередню оцінку землі проводив ще у 90‑х роках уповноважений державою інститут із землеустрою. Потім її затверджували розпорядженням райдержадміністрації.

 

Зауваження селян пообіцяли врахувати

Після обговорення питання про проведення переоцінки землі, перейшли до іншого. Кілька жителів Кунівки і Колісниківки висловили ряд претензій до адміністрації «Аршиці». Зокрема, Наталія Кибка, мешканка Колісниківки, розповіла, що під час проведення польових робіт механізатори не дотримуються санітарних норм, застосовуючи пестициди. А для того, щоб брати воду для обробітку полів, самовільно розкопали берег річки Кобелячок. Із місць люди висловили претензії щодо неякісного зерна, яке видають у вигляді розрахунку за користування паями. Говорили й про те, що «Аршиця» невчасно і неякісно розробляє городи. Жінка розповіла:

— От мені доводилося до Сергія Жука звертатися, щоб пшеницю на моїй ділянці обмолотив. Чому Жук може це зробити, а ви — ні? А як договори заключали, то обіцяли багато. Ледве не постіль нам стелити.

Відповідали Костянтин Назарько, Володимир Сиса та Світлана Воронова. Сиса заявив:

— Я своїм механізаторам довіряю. Натомість маю інші приклади. Дзвонить мені людина і, не представляючись, розповідає, що такий то тракторист цілий день спить у посадці. А я в цей момент особисто бачу, як він виїжджає з поля, яке тільки-но зорав. Так що, інформацію потрібно перевіряти.

Світлана Воронова визнала, що ті чи інші проблеми у стосунках між пайовиками і орендарями можуть виникати. І підкреслила:

— Ми сюди й приїхали, щоб вас почути, дізнатися про проблеми. От, скажімо, привезли вам неякісне зерно. Не беріть його, без збіжжя не залишитися у будь-якому разі. Одразу мені чи кому-небудь із посадових осіб телефонуйте і повідомляйте про це. От ви кажете, що інші фермери платять за пай більше. По-перше, де докази, де підтвердження цьому? По-друге, потрібно враховувати, що «Аршиця» платить усі податки, оформлює людей, які працюють. Це роблять не всі орендарі, тому, можливо, і мають змогу платити за пай більше.

Костянтин Назарько оприлюднив суми виплат за оренду землі. У 2017 році за оренду паю розміром 3,54 гектара було нараховано до виплати 8 тисяч 885 гривень 71 копійку. Із них майже 1600 пішли на виплату прибуткового податку, 133 гривні 29 копійок на виплату військового збору. «Чистими» люди отримали 7 тисяч 159 гривень 99 копійок.

Воронова запитала, хто з присутніх ще не отримав плату за пай. Виявилось, що отримали всі. У всякому випадку ніхто не сказав про інше. Тоді посадовець зачитала статистичні дані про те, що вже зараз агрофірма виплатила пайовикам, які проживають на території Кунівської сільради, майже 2,5 мільйона гривень. Залишалось заплатити ще 250 тисяч. За її словами, із першого січня 2018 року за оренду паїв «Аршиця» буде платити не десять відсотків, як зараз, а більше. Точну суму плати Воронова не назвала, пояснивши, що це не входить до її компетенції.

На цьому збори й закінчилися. Не всі залишились задоволені їх результатом. Так кілька жінок попрохали:
— Ви напишіть, що ми будемо домагатися розторгнення договорів з «Аршицею». Можливо, це відбудеться за згодою сторін, можливо, через суд.

Якщо розмір плати за пай таки збільшиться, то це буде вигідно не лише власникам землі, а й сільраді. Адже у вигляді податків з’являться додаткові кошти в бюджеті. А він у Кунівці далеко не найбільший. Після зборів місцеві артисти попрохали:

— Згадайте, що ми дякуємо Анатолію Шкарбану за допомогу. Ми хотіли поїхати у Чорбівку, щоб виступити з концертом. Сільрада грошей на оплату транспорту не дала. Допоміг Шкарбан, давши власні кошти.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
6 жовтня 2017, 11:39 | Кобеляки | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації