Вхід | Реєстрація

Пристрасті навколо дороги: гра з визначеним результатом?

Пристрасті навколо дороги: гра з визначеним результатом?

У процесі будівництва шляхопроводу в селі Бутенки почали виникати проблеми. У кількох місцевих жителів держава має вилучити будинки і земельні ділянки. Вилучити, заплативши при цьому компенсацію. А коли мова йде про гроші, то одразу з’являється підґрунтя для конфліктів і навіть скандалів. Щось схоже зараз і відбувається в Бутенках.

Нагадаємо, що зараз на території Бутенківської сільської ради розпочалося і триває грандіозне будівництво. Фірма «Альтком» виграла тендер і будує транспортну розв’язку на перетині доріг Полтава — Олександрія та Решетилівка — Дніпро. Інша фірма «Ростдорстрой» споруджуватиме шляхопровід над залізничним полотном, що у Бутенках.

Земельні ділянки, що підлягають вилученню при будівництві розв’язки, вже викупляють. Частина власників землі отримали кошти, інші — чекають. Там обійшлося без скандалів, у всякому випадку в публічній площині. А власники землі, наскільки відомо редакції, отримали дуже пристойні гроші. Точних сум ми не знаємо, оскільки це конфіденційна інформація. Але мова йде не про десятки тисяч гривень, а про значно серйозніші суми.

У п’ятницю ввечері 29 вересня в Бутенках, прямо біля залізничного переїзду, відбулося зібрання громадян. Крім групи місцевих жителів, яких зібралося близько двадцяти чоловік, на збори прибули посадові особи Кобеляцької РДА та Служби автомобільних доріг. Дотримання правопорядку забезпечували кілька поліцейських. Адже перед тим з’явилася інформація, що жителі Бутенок будуть перекривати рух на автодорозі Н-31 Решетилівка — Дніпро.

Більше того, громадський активіст Павло Гунжель написав на своїй сторінці у Фейсбуці, що дорогу таки перекривали. Щоправда, начальник Кобеляцького відділу поліції Володимир Федан говорить, що ніяких повідомлень про перекриття дороги не надходило.

Саме ж зібрання відбулося. Під час нього місцеві жителі висловили представникам влади та Служби автомобільних доріг свої претензії і побоювання. Спочатку розмова була дуже емоційною. Потім сторони поступово почали вести більш-менш конструктивний діалог.

Та на початку зустрічі частині присутніх чиновників таки дісталось «на горіхи». Люди говорили про те, що їм погрожують примусовим виселенням, дають «на збори» два місяці, про те, що їм пропонують заплатити за землю і будинок «сто гривень», про те, що суми, запропоновані в якості компенсації за житло і земельні ділянки, занадто малі. У основному розмова велася на рівні «отой сказав», «мені говорили», «я почула».

Коли перші пристрасті уляглися, почали потихеньку з’ясовувати, хто ж і що говорив. З’ясувалось, що ціни на землю і будинки ще не встановлювали. Як пояснила голова РДА Таміла Шевченко та представник Служби автомобільних доріг Михайло Суржко, уповноважені на подібні дії експерти ще навіть не починали свою роботу в Бутенках. А про терміни «виселення» говорити ще зарано, адже початок будівництва шляхопроводу через залізничну колію запланований на наступний рік.

Щоправда, одна з місцевих жительок, котра називала суми, які їй нібито пропонували за будинок, згадала прізвище чоловіка, який це говорив. Це — Сергій Дудка, теж працівник Служби автомобільних доріг. Дудку одразу знайшли серед присутніх. Він підтвердив, що займається замовленням оцінки майна і землі. І під час розмов з людьми називав орієнтовні суми, зважаючи на ринкову вартість нерухомості в цьому регіоні. За це його одразу «укрив мокрим рядном» присутній на зібранні депутат райради Олег Решетило. Він сказав:

— От вам і причина збурення людей. Навіщо ви, не маючи повноважень експерта, називаєте людям цифри. Можливо, оцінка буде зовсім не такою? А люди вже нервують, уже говорять, що їм мало заплатять.
Урешті домовились, що голова РДА Таміла Шевченко та її підлеглі будуть постійно контактувати з жителями Бутенок, чиї будинки і земля підлягають оплатному вилученню. Адже, згідно із законодавством, саме райдержадміністрація від імені держави платитиме гроші.

Хоча деякі з присутніх недвозначно заявили, що їх не задовольнить навіть мільйон гривень за будинок і земельну ділянку. Звучала сума в десять мільйонів.

 

Що ж каже закон

Як відомо, мітинги і зустрічі як елементи народовладдя — це добре. Але на них питання викупу землі й майна не вирішують. Що ж каже з приводу бутенківської ситуації закон і юристи?

В Україні є Закон «Про відчуження земельних ділянок, інших об’єктів нерухомого майна, що на них розміщені, які перебувають у приватній власності, для суспільних потреб чи з мотивів суспільної необхідності». От, згідно з ним, і будуть викупляти землю й майно. Викуплятиме держава через райдержадміністрацію. Перед тим держава визначить експертну організацію, яка оцінить всю ту нерухомість. Власники майна можуть не погоджуватися і найняти інших експертів. Але платити їм будуть із власної кишені. Та це ще не все. Експертна оцінка ще пройде державне рецензування. Тобто, просто домовитися з тим чи іншим експертом і завищити чи занизити ціну не вийде. Інші експерти перевірятимуть його висновки.

Якщо людина не погоджується із запропонованою їй сумою грошей (а розрахунок буде проводитися виключно у грошовій формі, ніхто інше житло надавати не буде), то вона може подати в суд. Так редакції пояснили присутні на зустрічі в Бутенках адвокат Євген Коломієць та юрист Сергій Галушко.
А тут думки юристів різняться. Євген Коломієць одразу наголосив:

— Люди не хочуть нічого зайвого. Нехай їм дадуть достойну плату і трішки більше від оцінки в якості моральної компенсації.

Коломієць натякнув, що в разі початку судової тяганини люди можуть затягнути час і змусити державу заплатити більше. В Україні практика затягування процесів у суді є відомою і загальновживаною. То адвокат захворів, то він у відрядженні, то сам учасник процесу відсутній. І так може продовжуватися роками.

Сергій Галушко говорить про інше:

— Я зараз допомагаю деяким людям у Бутенках оформити право власності на майно. Але я б категорично не радив власникам майна гратися з державою в азартні ігри. Поясню, що маю на увазі. От скажімо, людина не погоджується із сумою оцінки майна. Тоді вона наймає експерта за власні гроші. Потім на людину подають в суд. Громадянин у цьому випадку буде відповідачем. Судовий процес, у якому зацікавлена держава, затягнути не вдасться. Ну, максимум на місяць це затягнеться. Суд з вірогідністю в 99,9 відсотка виграє держава. І тоді громадянин ще й сплатить судові витрати. І в кінцевому результаті отримає гроші згідно першої експертної оцінки за мінусом витрат на експертизу, адвоката й судову тяганину. Тому краще домовитя з представниками держави без суду. Це — реально.

Так говорять юристи. А рішення кожен власник землі і майна прийматиме особисто.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
11 жовтня 2017, 12:01 | Кобеляки | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації