Вхід | Реєстрація

Шахраї можуть використовувати й «ЕХО»

Шахраї можуть використовувати й «ЕХО»

Днями до редакції звернулися працівники поліції з незвичайним проханням про допомогу. Вони попрохали знайти кілька купонів безкоштовних оголошень. Існує підозра про те, що оголошення в газету дають шахраї.

Перед тим до поліції звернулися одразу кілька жителів Кобеляцького району. Усі вони повідомили, що прочитали в «ЕХО» оголошення про продаж трьохсот кілограмів пшениці. Люди подзвонили за вказаними номерами телефонів. Запропонована ціна їх зацікавила. У принципі, це є класичним методом шахраїв. Вони завжди заманюють своїх жертв низькими цінами на товари чи послуги. У таких випадках планка обережності в потенційних жертв різко падає.

Щось схоже відбулося і у цьому випадку. Спокусившись низькою ціною на пшеницю, кілька громадян, не замислюючись, перерахували гроші на вказані рахунки. Люди навіть не взяли до уваги ту обставину, що фактично передають власні гроші тим, кого ніколи не бачили і не знали. Далі все відбувається за законами жанру. Гроші перераховані, а на дзвінки за вказаними номерами ніхто не відповідає.

По даному факту відкрите кримінальне провадження за ознаками шахрайських дій. Номери, які вказують можливі жертви шахрайства, наступні: (068)517-73-67 та (068)199-43-89. Потрібно зауважити, що закон не зобов’язує редакцію будь-якої газети перевіряти достовірність поданої реклами чи оголошення. Та це й фізично неможливо. Адже оголошення дають і через кіоски, присилають по пошті, диктують по телефону.

Шахраї можуть швидко змінити номери телефонів, придбавши нові, вони можуть подавати оголошення в інші ЗМІ. Або й узагалі розклеювати їх на стовпах чи афішних тумбах. Тому ми разом із правоохоронцями закликаємо земляків до пильності. Ні в якому разі не перераховуйте гроші наперед людям чи організаціям, про яких ви нічого не знаєте і не можете перевірити їх добропорядність.

Нижче ми друкуємо список найрозповсюдженіших в Україні видів шахрайства. І обов’язково продовжимо цю тему в наступних номерах. Читайте і не втрачайте почуття обережності.

 

Нагадуємо найпоширеніші види шахрайств:

  1. Телефонні шахрайства (ваш син в міліції або потрапив у ДТП) або SMS про виграш автомобіля і необхідність сплати комісійних.
  2. Інтернет-шахрайства (купівля — продаж товарів через Інтернет).
  3. Шахрайства з банківськими картками (виманювання pin-коду або паролю картки та зняття з неї готівки).
  4. Псевдоелектрики, псевдосоцпрацівники, псевдополіцейські (пропонування соціальних наборів); представляючись працівниками військкомату, видурюють нагороди.
  5. «Кукловоди» (підкидання кукли з фальшивих грошей і виманювання справжньої готівки або коштовностей).
  6. Під приводом пропозиції купити нібито дорогі речі (золото, антикваріат, картини) видурювання значних сум грошей.
  7. Оформлення вигідних депозитів у банку під великі відсотки або оформлення дисконтних карток на знижки для купівлі продуктів харчування.
  8. Псевдопокупці макулатури, пух-пір’я, ганчір’я, картоплі, а також продавці різних чудодійних ліків та супертоварів для зцілення і оздоровлення.
  9. Обмін грошей на нові купюри.
  10. Окремий пункт — гадання, ворожіння, зняття порчі.

Шахрайки можуть представлятися:

Працівниками центру соціального обслуговування пенсіонерів, інших соціальних служб; ворожками, цілителями; працівниками банку, благодійного фонду, «Червоного хреста».


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
10 жовтня 2017, 09:10 | Полтавщина | Цікаве
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації