Вхід | Реєстрація

Про «хрещену дитину», або Як не стати заручником політичних сценаріїв

Про «хрещену дитину», або Як не стати заручником політичних сценаріїв

Шановні добродії та всі, кого цей лист може стосуватися!

Я, Чернига Лідія, громадянка України, жителька селища Білики Кобеляцького району, громадський діяч (за версією районної газети «Колос»), волонтер проекту «Зелена сільська школа», звертаюсь з відкритим листом до жителів білицького Подолу для ведення публічного діалогу щодо ситуації з водогоном, який будується в мікрорайоні.

Дорогі односельчани!

Без перебільшення хочу сказати, що цей довгоочікуваний всіма нами водогін, я вважаю, своєю «хрещеною дитиною». Дозвольте дещо пояснити. Коли влітку 2014 року громадська активність щодо діяльності промислового свинокомплексу в Біликах набула потужної підтримки Валерія Головка (на той час ще депутата Верховної Ради, а на сьогодні — голови Полтавської ОДА), на одній із його зустрічей з білицькими активістами в Будинку культури я запропонувала дослідити в Полтавському науково‑технічному центрі метрології, стандартизації та сертифікації воду з мікрорайону Поділ, аби розставити всі крапки над «і» у питанні забруднення підземних вод внаслідок діяльності свинокомплексу. Оскільки для «чистоти експерименту» необхідно було відібрати не менше п’яти зразків по внутрішньому периметру мікрорайону із залученням лаборанта, то сума до оплати склала близько 11 тисяч гривень. Пан Головко відгукнувся на прохання фінансової підтримки, а депутат обласної ради Геннадій Коваленко надав транспорт для оперативної доставки відібраних зразків води в лабораторію. Нагадаю для подолян, що вода була відібрана у громадян Миколи Ананенка, Олега Педченка, Володимира Педченка, Миколи Бровка та з криниці загального користування по вулиці Дніпропетровській (Чуб, Булгакова, Панасенко, Костенко та ін.). З отриманих протоколів стало ясно, що ніякого техногенного забруднення, крім природного фону, у воді немає, а загальний висновок звучав так: «Без попереднього очищення вода не придатна для пиття». Коли згодом на засіданні депутатської комісії з паливно-енергетичного комплексу та надр мені, за підтримки того ж таки депутата обласної ради Геннадія Коваленка, вдалось продемонструвати вищезгадані протоколи досліджень, голова комісії Олександр Залужний висловив дуже важливу, можна навіть сказати історичну, для білицьких подолян думку: «Підприємство «Ясні Зорі» в рамках соціальної відповідальності бізнесу має побудувати в мікрорайоні водогін». Ця ідея і лягла в основу публічного договору між Білицькою селищною радою та підприємством, яке в той період очолював Ігор Михайлюк. На той час селищним головою була обрана «самовисуванка» Ірина Чорна, яка не справившись з навантаженням, склала повноваження, внаслідок чого виконуючою обов’язки селищного голови стала Наталія Левонтівцева, депутат і секретар ради. Саме за її гнучкої стратегії діалогу з новопризначеним генеральним директором ТОВ «Сільські Традиції» Юрієм Грушевським було досягнуто першого значного результату: у мікрорайоні Поділ була побудована артезіанська свердловина та встановлена водонапірна башта. Задекларована підприємством готовність фінансувати другу чергу будівництва, власне водогін, припала на вибори селищного голови. Ним став Юрій Латиш, який не справився з виконанням публічного договору з боку селищної ради, тим самим відкинувши будівництво водогону на невизначений термін.

Ішов час. Білицький «свиномайдан», відпрацьований під політичне замовлення, призупинив діяльність промислового свинокомплексу та унеможливив подальше виконання публічного договору з будівництва водогону в мікрорайоні Поділ. Але вже влітку цього року за фінансової підтримки депутата обласної ради Сергія Жука та за новим проектом, профінансованим з білицького бюджету, на Подолі таки починається будівництво водопровідної мережі. Щоправда, її протяжність вдвічі менша, ніж за оригінальним проектом публічного договору. Та все ж жителі мікрорайону і цьому раді, бо завжди можна добудувати при наявності коштів. Однак на сходці жителів мікрорайону, яка відбулась на дитячому майданчику в присутності селищного голови Юрія Латиша, заступника Сергія Петрова, директора комунального підприємства «Старт» Сергія Китайгори та представника підрядника, виникло багато запитань до нового проекту. Одне з них я адресувала селищному голові. Дослівно: «Юрію Петровичу! Водогін — це лінійна споруда. Де будемо брати воду?». На що останній не дуже впевнено сказав, що збудована «Сільськими Традиціями» свердловина обов’язково буде наша!

Пройшло ще зо два місяці, коли на повторне моє запитання про долю свердловини Юрій Латиш повідомив, що, мовляв, заступник генерального директора «Сільських Традицій» Роман Калатур «морочить» йому голову. Тоді я знову запитала про ту судову справу «ДАБІ проти Білицької селищної ради», яка з Полтавського адміністративного суду потрапила вже до Харківського апеляційного. І відмітила цікаву тенденцію: селищний голова на сьогоднішній день не знає про долю декларації на початок будівництва свердловини, з якої планує надавати воду подолянам. Є ще один цікавий епізод у цій заплутаній історії: земельна ділянка площею 0,1 га, на якій розміщена багатостраждальна свердловина, 28.09.2016 року була зареєстрована чомусь не в державній реєстраційній службі в Кобеляцькому районі, а в Карлівському комунальному підприємстві по наданню відповідних послуг. І в чому «прикол»? Може, у тому, що наш селищний голова «вольно чи невольно» попав під вплив якогось політичного сценарію, де не він головний актор, не сценарист і не режисер? Тоді, Юрію Петровичу, можливо, варто прислухатися до голосу здорового глузду і повернутися обличчям до людей, яким ви, у силу своїх повноважень, зобов’язані забезпечити доступ до якісної питної води, бо я, як волонтер одноіменного проекту ВООЗ, уже зробила це разом з партнерами та однодумцями в подільській школі у жовтні 2016 року.

Та досить історії, пора переходити до конструктиву. Моя пропозиція наступна: оскільки я вважаю цей водогін своєю «хрещеною дитиною», я просто не смію віддавати його в «общак» комунального підприємства, яке, до речі, являється збитковим (думаю, що штучно). А значить, щоб експлуатувати свердловину і надавати подолянам послугу «водопостачання», жителі мікрорайону мають право створити кооператив із відповідним статутом. Для передачі свердловини від «Сільських Традицій» на баланс кооперативу можна застосувати правову норму «уступка права вимоги за публічним договором», уклавши відповідний договір з селищною радою, а водогін, наприклад, узяти в оренду в селищної ради за розумну плату. Тоді і ціна на воду буде не 8 гривень 10 копійок за кубометр, а дещо привабливіша (нижча), а неприбутковість діяльності кооперативу дозволить оплачувати заробітну плату, наприклад, голові кооперативу і бухгалтеру-контролеру, тоді як для виконання слюсарних та сантехнічних регламентних робіт можна укладати строкові договори з відповідними спеціалістами. Кошти, отримані за надання послуг водопостачання, слід акумулювати на спеціальному рахунку, що дозволить добудовувати мережу водопостачання у віддалені куточки мікрорайону та якісно обслуговувати об’єкт.

Та рішення залишається за жителями мікрорайону Поділ. Дуже надіюсь на розуміння і підтримку такої ідеї. А всім недоброзичливцям, які намагаються плюнути мені в спину, повідомляю: я завжди рухаюсь проти вітру. Це загартувало мене і зробило сильнішою. А от вода, добута нечесним шляхом, може і в горло не полізти…
 


Автор: Лідія Чернига


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
25 жовтня 2017, 09:07 | Кобеляки | Суспільство


1. Selena2017 / 25 жовтня 2017, 14:12
Пані Лідіє, прийміть моє захоплення Вами. Вашою мужністю і цілеспрямованістю, твердими життєвими принципами. Цими якостями пройнятий дух статті, що є криком від наболілого.
Не вперше порушене питання забезпечення питною водою різних регіонів не лише Полтавщини, а й усієї країни мимоволі приводить до узагальнення : комунальники та їх «пахани» озвіріли на експлуатації природних надр, збагачуючи власні кишені, постійно піднімаючи ціни на воду, а вже про її якість і мови немає. У Вашому краю вода по 8 грн. кубометр, то на відміну від цього санжарські славні депутати не поступаються з ціни 12-90.
Бажаю Вам здоров"я та сил для боротьби.Ви підтримали в мені віру в справжню людину, дякую.
2. Beri Mor / 25 жовтня 2017, 14:17
1.Selena2017
« прийміть моє захоплення Вами. Вашою мужністю і цілеспрямованістю, твердими життєвими принципами. Цими якостями пройнятий дух статті»

Як з виступу на якомусь пленумі ЦК КПРС.
3. Selena2017 / 25 жовтня 2017, 18:13
Цей із тих, хто плює в спину.
4. ЛУНА / 25 жовтня 2017, 20:51
и здесь выборы!Природный состав воды конечно может отличатся от формальных норм.И наверное есть технологии приведения ее к нормам.Но тогда вода будет стоить точно не8гр. и не 12гр.Скорее всего смотрите стоимость воды бутелированой!
5. професор / 26 жовтня 2017, 00:04
Пане Берімор) не треба так)
Шанобливе ставлення до іншої людини (незнайомої) часто прописується подібним стилем
в англійців взагалі до цього ціла наука звернень існує.
Я теж висловлю повагу до людини, яка намагається робити корисну справу, причому проглядається прагматизм та захоплення нею.
6. Selena2017 / 26 жовтня 2017, 08:26
4.ЛУНА
«приведения ее к нормам»


Пані Луна ,невже важко здогадатися, що приводити не лише воду, а й всі інші проблеми в повсякденному житті населення до норми - це святий обов"язок людини, яка прийшла до влади, взялася господарювати. От тільки господар цей аховий, і це всім очевидно, крім вас. Коли з крана біжать помиї, то щоб цього не було, люди не стояли б за ціною, бачачи реальні і кваліфіковані кроки по усуненню біди. Чому ви так зневажливо ставитеся до слова вибори? Дайте спокій, в нашому селищі ви чужинка, а тутешнім не заважайте обирати своє майбутнє. Це вас розгнівить,звичайно, та що ж робити....

Змінено 26.10.2017, 08:28
7. земеля / 26 жовтня 2017, 08:41
6.Selena2017
« а тутешнім не заважайте обирати своє майбутнє.»

Ана Палтавка или Киевлянка Санжарского разлива. Ана имеет право учить нас. Не гнивайтесь на нее.
8. prorok / 26 жовтня 2017, 11:50
Пані Лідіє, я пророкую Ваш "рух проти вітру" з вашим недолугим спонсором Ромашкою Калатуром якнайдалі з Біликів. Ви вивчили одне розумне слово - "конструктив", але уявлення не маєте його значення. Не все можна вирішити грошима, брехнею та наклепами. Жителі селища давно роздивилися, які ви з Бєлкою вовчиці в овечих шкурах. Ваш рейтинг жалюгідний. Ваша примітивня стаття необгрунтована, базується на Ваших власних домислах, плітках та брехні. Ви доросла людина, не займайтеся маячнею, Ви надто слабка рухатися проти білицької громади - розумово, морально й фізично.
9. prorok / 26 жовтня 2017, 12:12
6.Selena2017
«Коли з крана біжать помиї»

Нагадаю. Доки свинарника не було, помиї не бігли. Для розумово необдарованих поясню. Робота цього горе-підприємства сприяла забрудненню грунтів, повітря, і, звичайно, води. В чому проблема? Намагаєтеся «впарити» односельчанам чергову дурницю? хахаха. Бєлка, Чернига та Калатур врятують жителів мікрорайону Поділ від неякісної води. В кожного з цієї «святої» трійці є свій "шкурний інтерес. Наталі бачить себе в кріслі голови (мрія з області фантастики, та амбіції давно затьмарили розум). Пані Лідія теж планує вхопити «портхвеля» при владі. Романчик Калатур мріє продовжити гребти грошики, відновивши діяльність свинюшника. Але не так станеться, як гадають ці підлі люди. Ситуація з водою на Подолі - це привід для них пропіаритися та полити брудом порядних, гідних поваги людей.
10. Selena2017 / 26 жовтня 2017, 12:59
9.prorok
«Для розумово необдарованих поясню. »


Надміру обдарованому розумом пояснюю: я вела мову про санжарські крани. Білицькі проблеми мені невідомі, не маю ніякого права про них заявляти. Заспокойтесь і не переймайте в декого недостойних методів спілкування з іншими.

Змінено 26.10.2017, 13:01
11. Beri Mor / 26 жовтня 2017, 13:18
6.Selena2017
«Дайте спокій, в нашому селищі ви чужинка, а тутешнім не заважайте обирати своє майбутнє. »

10.Selena2017
« Білицькі проблеми мені невідомі, не маю ніякого права про них заявляти. »

Якась "нестиковочка".Все смешалось в доме Еблонских.
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації