Вхід | Реєстрація

Тепер кожен може дізнатися свій ВІЛ-статус у сімейного лікаря

Тепер кожен може дізнатися свій ВІЛ-статус у сімейного лікаря

Відтепер пройти швидкий тест на ВІЛ можна у центрах первинної медико-санітарної допомоги Полтави, Полтавського району та Кременчука завдяки реалізації пілотного проекту USIAD Delloite «Сталість ВІЛ-послуг».

Результати 2-річного впровадження проекту обговорили під час фінальної конференції «Здобутки Пілоту «Сталість ВІЛ-послуг в Полтавській області» експерти проекту, керівники та фахівці медичної галузі області та Благодійної організації «Світло надії».

Ще у 2015 році фахівці відзначили необхідність інтеграції ВІЛ-сервісних послуг на первинну і спеціалізовану медичну допомогу шляхом створення нормативно-правових, фінансових та організаційних передумов і розробки єдиної моделі з оптимізації всіх цих ресурсів. Отже, протягом 2-ох років зусилля представників медичної галузі та неурядових організацій були направлені на імплементацію послуг для ВІЛ-позитивних клієнтів та представників уразливих до ВІЛ груп у лікувально-профілактичних закладах Полтавщини.

Керівник проекту USAID «Реформа ВІЛ-послуг у дії» Ната Аваліані зазначила: «Метою нашого проекту є надання якісних послуг з виявлення та лікування ВІЛ-інфекції. Ми отримали декілька важливих досягнень. Перше з них – це впровадження тестування в первинній медико-санітарній мережі та друге – покращення доступу до послуг, у тому числі, замісної підтримувальної терапії. Ми вперше будемо відкривати сайт ЗПТ у Кременчуці. І третє – забезпечення грошових ресурсів місцевою владою для фінансування сфери послуг ВІЛ. Це дозволить найбільш ефективно використовувати кошти і кадрові ресурси, та не залежати від 100% допомоги міжнародних донорів, яка має свої терміни надання».

Віктор Лисак, директор Департаменту охорони здоров’я Полтавської ОДА, дякуючи керівникам проекту за спільну результативну роботу, відмітив, що для більш широкого інформування громадян про можливість проходження тестування на ВІЛ, фахівці формують групи ризику і повідомляють їм про можливість пройти дослідження. Також важливим є проведення низки заходів – інформування представників органів виконавчої влади та неурядових організацій, організація роботи пересувних амбулаторій, які розташовуються у місцях великого скупчення людей, проведення засідань за «круглим столом» тощо. Такий підхід допомагає взяти під контроль епідемію ВІЛ у регіоні, проводити ефективні профілактичні заходи та створювати найкращі умови для діагностування та лікування ВІЛ для мешканців Полтавської області. У пакеті медичної реформи Міністерства охорони здоров'я України є інформація стосовно безкоштовного тестування, яке вже впровадили у цьому проекті.

Віктор Петрович акцентував увагу на тому, що «зараз ми можемо впевнено сказати, що пілотний проект «Сталість ВІЛ-послуг у Полтавській області», який навчив сотні фахівців державних та неурядових організацій, – дає свої певні результати і користь для громадян. Сьогодні майже 6 тисяч людей знаходяться на обліку, але ж це тільки ті особи, які звернулися і яким ми змогли допомогти».

«Попередньо було проведено навчання для медичного персоналу первинної ланки медико-санітарної допомоги та затверджено нормативні документи на рівні ЛПЗ», – сказав керівник напряму адвокації БО «Світло надії» Сергій Жук.

Проект також включав в себе розробку концепції механізмів прямого фінансування профілактичних програм з протидії ВІЛ-інфекції з місцевих бюджетів (соціальне замовлення, державно-приватне партнерство та пряма закупівля послуг у ЛПЗ), затвердження стандартів надання профілактичних послуг та розробку моделі співфінансування замісної підтримувальної терапії для споживачів ін’єкційних наркотиків.

Цілі та завдання, що стояли перед виконавцями Пілоту, презентувала старший радник з питань адвокації та розбудови партнерства Проекту USAID «Реформа ВІЛ-послуг у дії», координатор пілоту в Полтавській області Марія Маковецька. Вона зауважила, що мети виконавців Пілоту – створення сталої моделі надання життєво важливих послуг для представників груп підвищеного ризику інфікування ВІЛ та ЛЖВ – було досягнуто.

Про основні напрямки децентралізації та інтеграції ВІЛ-послуг як результат роботи пілоту розповіла головний лікар Полтавського обласного Центру профілактики ВІЛ-інфекції та боротьби зі СНІДом Оксана Даниленко.
Про пілотування нових моделей надання послуг ЗПТ ознайомив головний лікар Полтавського обласного наркологічного диспансеру Ігор Мацицький.

Про партнерство приватного та державного секторів медицини у контексті протидії епідемії ВІЛ-інфекції/СНІДу повідомила директор ТОВ «Медичний центр здоров’я та реабілітації «100 відсотків життя» Тетяна Дергач.

По завершенню зустрічі Департамент охорони здоров’я Полтавської ОДА та підпорядковані заклади, причетні до реалізації пілоту в області, отримали подяки від проекту USAID «Реформа ВІЛ-послуг у дії» за лідерство та партнерство.


Автор: Прес-центр ДОЗ Полтавської ОДА


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
14 листопада 2017, 11:31 | Полтавщина | Спорт і здоров'я
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації