Вхід | Реєстрація

Шахраї придумують нові способи обману

Шахраї придумують нові способи обману

Поліцейські повідомляють, що потенційні злочинці постійно «відшліфовують» свої навички. Способи обману довірливих людей стають більш вигадливими. Деякі з різновидів шахрайства є актуальними і для нашої сільської місцевості.

Зокрема, зараз шахраї застосовують нехитру схему, пропонуючи покупцям придбати зерно за дуже низькими цінами. Люди, спокусившись вигідною пропозицією, погоджуються для прискорення процесу перерахувати кошти на вказаний номер банківської картки. При цьому спрацьовує механізм, який добре знають шахраї: потенційна вигода переважає над почуттям обережності. Потерпілі не утруднюють себе перевіркою добропорядності продавців. І фактично віддають свої гроші людям, яких ніколи не бачили і не знають особисто.

А далі — усе просто. Шахраї перестають відповідати на телефонні дзвінки або взагалі викидають використану сім-картку. Потім купляють нову і знову дають оголошення про продаж дешевої пшениці, ячменю чи кукурудзи. І ошукують інших легковажних людей.

Як уберегтися від таких шахраїв? Стовідсоткової гарантії не дасть ніхто. Просто потрібно бути обачним і не піддаватися емоціям. Тобто, не перераховувати гроші заздалегідь невідомим людям чи навіть фірмам. Краще заплатити дорожче і пізніше отримати товар. Або провести розрахунок готівкою після отримання зерна. У будь-якому разі слід пам’ятати народну мудрість про те, що безкоштовний сир буває лише у мишоловці, а з дешевої рибки виходить погана юшка.

 

«Прив’яжіть» номер свого телефону до паспорта

Інший актуальний у нашій місцевості вид шахрайства є більш вигадливим. У цьому випадку шахраї є досить інтелектуально розвиненими людьми і, швидше за все, мають хороші зв’язки з банківськими працівниками.

Як це відбувається. На ваш телефон кілька разів дзвонять із незнайомих номерів. Говорять, що нібито помилилися. Потім шахраї звертаються у компанію мобільного зв’язку і заявляють, що втратили сім-картку. При цьому називають ваш номер телефону. Оператор для того, щоб провести перевірку, запитує, із яких номерів останнім часом телефонували абоненту. А в нього, у шахрая, є готова відповідь. Він же сам і дзвонив.

Таким чином шахрай на деякий термін часу має змогу розпоряджатися телефонним номером своєї жертви. А до номера, як відомо, часто «прив’язують» банківську картку. Та ще й існує функція у банкоматі «Зняття готівки без картки». Шахрай робить заявку в банкоматі на зняття готівки. На ваш номер, яким він тимчасово заволодів, приходить смс або дзвінок із банку. Він робить підтвердження і спокійно забирає ваші гроші.

Як уберегтися від такого виду шахрайства? Ідеальний спосіб — через оператора зв’язку «прив’язати» ваш номер до вашого паспорта. Тоді ніхто не зможе заволодіти номером, не знаючи паспортних даних його власника. І вже оператор буде запитувати потенційного шахрая не лише про останні дзвінки. Також потрібно насторожитися, якщо на ваш номер будуть дзвонити незнайомці. Узагалі, чим менше ви будете про себе розповідати незнайомим людям, тим важче вас буде ошукати.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
22 листопада 2017, 08:59 | Полтавщина | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації