Вхід | Реєстрація

Про наявність ліків можна дізнаватися в Інтернеті

Про наявність ліків можна дізнаватися в Інтернеті

Як відомо, із 1 квітня 2017 року в Україні стартувала урядова програма «Доступні ліки». Із бюджету було виділено півмільярда гривень для того, щоб громадяни могли безкоштовно або з невеликою доплатою отримувати необхідні медикаменти. Ліки отримують люди, які страждають від серцево‑судинних хвороб, діабету другого типу та бронхіальної астми. Програма діє понад півроку. Але й до цього часу у хворих існують певні проблеми при отриманні медикаментів.

Потрібно відзначити, що різного роду програми із забезпечення українців ліками за зниженою ціною запроваджували і раніше. Але вони не діяли достатньо довго, щоб позитивно вплинути на стан здоров’я хворих. Тим більше, що будь-який медик підтвердить, що на покращення здоров’я нації серйозно вплинути може лише довга і системна робота багатьох державних інституцій, а не лише медиків і фармацевтів. Як відомо, хворобу легше попередити, аніж лікувати. А ось із забезпеченням достойного рівня життя і пропагандою фізичної культури в Україні системні проблеми існують вже кілька десятиліть.

Для початку — трішки сумної статистики. Лише у Кобеляцькому районі під програму «Доступні ліки» підпадають 15 152 чоловіки, які страждають від серцево‑судинних захворювань, 928 діабетиків і 126 хворих на бронхіальну астму. Ці дані редакція отримала в Центрі первинної медико-санітарної допомоги. А це — практично половина від кількості постійно проживаючого населення. Нагадаємо, що станом на 1 вересня 2017 року в районі живуть 41 тисяча 652 особи.

Не можна сказати, що редакцію засипають скаргами з приводу проблем при отриманні доступних ліків. Але це не означає, що їх, проблем, немає. Наявність певних труднощів визнають і самі лікарі.

Говорить Любов Коломієць, керівник Центру ПМСД:

— Програма хороша, що й казати. Добре, що люди можуть отримати ліки безкоштовно. Але я, як практик, бачу й ті питання, які є невирішеними. Приміром, потрібно розширити перелік медикаментів. Крім того, було б добре, аби хворі могли отримувати комбіновані препарати, скажімо, сечогінні та ті, що знижують артеріальний тиск. Люди похилого віку звикли пити одну пігулку. А доводиться вживати дві. Люди частенько їх плутають або просто забувають. Та головне, щоб програма діяла не кілька місяців, а постійно. Обіцяють, що в наступному році на неї виділять не 700 мільйонів, як у цьому, а мільярд. Це було б правильно.

Інші медики не на диктофон говорять, що ті дешеві препарати, отримання яких оплачує держава, м’яко кажучи, не відзначаються високою ефективністю.

Олег Безима, завідуючий аптекою №146 «Полтавафарм»:

— Не постійно, але бувають перебої із надходженням потрібних медикаментів. Але ситуація весь час покращується. Думаю, що спочатку фармзаводи просто не встигали випускати потрібну кількість ліків. Так, існує проблема з проїздом із віддалених сіл. Інколи людям просто нерентабельно наймати машину і їхати за безкоштовними ліками. Тому медикаменти по програмі «Доступні ліки» ми направляємо і в аптеки, що працюють у Біликах, Світлогірському, Дашківці, Орлику.

І лікарі, і фармацевти визнають, що ледве не головною проблемою для хворих є неможливість отримати чітку інформацію з приводу наявності ліків у аптеках. Якщо кобелячани можуть щодня заходити в комунальну аптеку №146 і запитувати про те, чи є необхідний їм безкоштовний препарат, то з Озір в райцентр для цього не наїздишся. «Доступні» ліки стануть «золотими».

Олег Безима розповів, що інформацію про наявність препаратів у аптеці можна отримати, зайшовши на сайт liky.ua. Але водночас він підтверджує, що часто дані, оприлюднені на сайті, не встигають оновлювати. Крім того, потрібно розуміти, що далеко не всі люди, котрі користуються програмою «Доступні ліки», мають доступ до якісного інтернет-зв’язку.

Ми перевірили: сайт liky.ua працює. Він простий у користуванні. І на ньому є інформація про наявність медикаментів у кобеляцькій аптеці №146. Станом на 22 листопада на сайті були розміщені дані про наявність 37 препаратів.

Так що, проблема залишається відкритою. Медики сподіваються, що у подальшому ситуація покращиться. Хоча остаточно її може вирішити лише монетизація пільг, коли хворі отримуватимуть гроші на придбання медикаментів. А ще краще буде, якщо у людей з’явиться достатня кількість грошей, щоб не користуватися різними пільгами.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
28 листопада 2017, 09:12 | Кобеляки | Спорт і здоров'я
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації