Вхід | Реєстрація

Метеорологи обіцяють теплий грудень

Метеорологи обіцяють теплий грудень

Тут потрібно уточнити, що на подібні довгострокові прогнози зважуються в основному співробітники різних метеостанцій, а також так звані народні синоптики. Представники офіційної метеослужби воліють не «гратися» у віщунів.

Зараз погоду не прогнозує хіба що лінивий. Особливою активністю виділяються люди, які називають себе народними синоптиками. Вони намагаються прогнозувати погоду на зиму, літо або навіть на цілий рік. Керуються при цьому або народними прикметами, або Брюсовим календарем, або ще якоюсь не надто об’єктивною інформацією. У більшості випадків результативність таких прогнозів стрімко наближається до нуля. Редакція «ЕХО» навіть кілька разів перевіряла відповідність прогнозів таких віщунів як Некрасов, Горбаня та інших до реальної погоди. У основному потрапляли «пальцем в небо». Так, приміром, на початок грудня 2017 року Горбань прогнозував морозну погоду. Насправді ж було тепло і лив дощ. Але, не дивлячись на це, українці вперто вірять народним синоптикам. Раціонально пояснити цей феномен неможливо. Зрештою, українці вірять і політикам, які їх не один десяток разів обманювали. Та повернемось до теми.

Про те, що навіщували на грудень народні синоптики, ми повторювати не будемо. Скажемо лише, що більшість метеосайтів, таких як «Метеопрог» та «Гісметео», зараз виставляють плюсову температуру практично на весь грудень. Трішки поморозити має лише у другій декаді, триватимуть морози днів п’ять.
Працівник державної метеорологічної служби Вазіра Мартазанова теж говорить, що грудень буде теплим. Швидше за все, і Новий рік ми зустрінемо без снігу і морозу.

Чи збудуться ці прогнози, дізнаємось через три тижні. Нагадаємо, що у жовтні чимало ЗМІ розтиражували неперевірену інформацію про небувало холодну зиму. Їх прогноз вже не справдився, адже морози і сніги обіцяли з кінця листопада.

 

Грудень «підлив» вологи

Фахівці Кобеляцької метеостанції повідомляють, що цьогорічна осінь була дещо теплішою, аніж зазвичай. Середньомісячна температура повітря у вересні перевищила норму аж на три градуси. А ось опадів було трішки менше від норми.

Перша і друга декади жовтня теж були теплішими за норму. У третій декаді похолодало. Опади не дотягли до норми. Перші дві декади були взагалі надзвичайно посушливими. І лише третя «підігнала» кількість опадів. Але до норми за місяць не дотягла.

Листопад за температурою повітря був близьким до багаторічних показників. Опадів випало 34 міліметри при нормі 46.

Початок грудня порадував передусім аграріїв. Протягом трьох діб практично постійно йшов дощ. Випало 23 міліметри опадів при нормі за першу декаду грудня у 14 міліметрів. Тобто, землю нарешті промочило. Крім того, температура знову стала плюсовою. Дуже ймовірно, що у зв’язку з цим, озимі відновлять вегетацію. Прогнозів на зиму і на Новий рік на метеостанції не роблять. Лише зазначають, що, згідно з температурними показниками, не дивлячись на календар, зима ще не настала.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
9 грудня 2017, 14:34 | Полтавщина | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації