Вхід | Реєстрація

Віконна афера на мільйон: одна з учасниць отримала амністію і має відшкодувати 255 тисяч гривень

Віконна афера на мільйон: одна з учасниць отримала амністію і має відшкодувати 255 тисяч гривень

Полтавський суд амністував одну з учасниць віконної афери на мільйон гривень та зобов’язав відшкодувати 255 тис. грн потерпілим

Ленінський райсуд Полтави виніс вирок полтавці Олені Маленко, яка брала участь в афері із встановлення металопластикових вікон. 4 грудня суддя Єлизавета Парахіна амністувала її та зобов’язала повернути кошти за тими договорами, які вона уклала. Про це «Полтавщині» стало відомо з реєстру судових рішень та офіційного сайту суду.

Нагадаємо, судові розгляди щодо цієї справи почалися минулого року. Спочатку ошукані люди подавали цивільні позови, а потім колективно звернулися до прокуратури. У 2015 році вони уклали договори на встановлення металопластикових вікон і оформлювали на це річні кредити. Їхні замовлення так ніхто і не виконав.

Учасників афери було троє: Олена Маленко, Артем Штепа та Світлана Муха. Першій вже винесли вирок, другий поки отримав обвинувачення, остання не фігурує ні як підозрювана, ні як обвинувачена. Хоча перші двоє називають організаторкою «бізнесу» саме її. За даними судового реєстру, щодо неї було кілька цивільних позовів щодо повернення коштів.

Точна кількість ошуканих людей невідома. Усі договори були підписували різні підприємці, які відкрили для цього ФОПи. На Артему Штепу припадає 63 договори на суму 363 тис. грн, на Олену Маленко — 55 договорів на загальну суму близько 300 тис. грн. Приблизна така ж сума й у Світлани Мухи. Та поки це припущення слідчих. Наразі доведена винуватість лише Олени Маленко.

Згідно з текстом її вироку, упродовж вересня-грудня 2015 року Олена Маленко, як ФОП, уклала 55 договорів щодо поставки вікон та дверей на суму близько 300 тис. грн. Умови договорів вона так і не виконала, а кошти залишила собі.

На суді жінка заявила, що відкрила ФОП на вимогу Світлани Мухи, у якої працювала секретарем. У випадку відмови та пригрозила їй звільненням. Також Олена Маленко відкрила розрахунковий рахунок і оформила картку, пін-код якої передала начальниці. Водночас, за словами Олени Маленко, вона не укладала договорів — лише підписала порожні бланки, які потім використала Світлана Муха. Факт отримання грошей за невиконані роботи вона теж заперечила.

Вигоду від афери отримував і ПАТ «Акцент-Банк». Саме у ньому ошукані клієнти оформлювали кредити на вікна та двері. Вони брали позику на рік під 12%. Гроші перераховувалися на картку Олени Маленко.

Заслухавши покази свідків та дослідивши матеріали справи, суд вирішив, що Маленко винна у шахрайстві. Підписуючи порожні бланки, вона розуміла, для чого їх використовуватимуть. Також вона неодноразово відповідала на телефонні дзвінки обурених клієнтів і намагалася їх заспокоїти і запевняла, що договори виконають. Крім того, вона мала можливість заблокувати картку та дізнатися інформацію з нею, але не зробила цього. Не намагалася вона попередити і людей, які замовляли вікна.

Через усе це суддя Єлизавета Парахіна визнала Олену Маленко винною у шахрайстві, вчиненому повторно (чч. 1 ст. 190 ККУ). За сукупністю злочинів їй призначили 2 роки ув’язнення. На прохання обвинуваченої та її адвоката, до неї застосували п. «в» ч.1 ст.1 ЗУ «Про амністію у 2016 році». Олена Маленко має малолітню дитину, тому її амністували.

Також суд задовольнив 46 цивільних позовів від ошуканих замовників. Маленко має виплатити 255,2 тис. грн.

Протягом 30 днів вона може оскаржити вирок в Апеляційному суді Полтавської області.

Зазначимо, за даними судового реєстру, триває розгляд провадження стосовно Артема Штепи, який працював у Світлани Мухи оператором. Він також оформив ФОП і передавав гроші начальниці.

 


Автор: Дарина СИНИЦЬКА, «Полтавщина»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
12 грудня 2017, 11:39 | Полтава | Кримінал
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації