Вхід | Реєстрація

Прогнози щодо суворої зими вчергове не справдилися

Прогнози щодо суворої зими вчергове не справдилися

Звичайно, ще дуже рано підводити підсумки всієї зимової погоди. Але один англійський метеоролог та відомий своїми прогнозами Леонід Горбань віщували сильні морози вже у грудні. Натомість ми отримали досить теплий початок зими.

Цікава таки штука людська психологія. Люди, не дивлячись на всі досягнення науки і техніки, протягом тисячоліть уперто продовжують вірити у всяку містику, довіряти інформації, яку просто неможливо перевірити і раціонально проаналізувати. І саме цим користуються різного роду брехуни: від політиків до так званих народних синоптиків. З року в рік і перші, і другі щось обіцяють, щось віщують. І з не меншою регулярністю їх прогнози й обіцянки не справджуються. Але люди знову й знову наступають на старі граблі, вірячи у всяку єресь.

От і у минулому році серед населення з легкої руки різних засобів масової інформації почали курсувати чутки про якусь небувало сувору зиму. Говорили, що нас очікує «зима століття» із нечуваними, до тридцяти градусів нижче нуля, морозами. Люди навіть не напружувались для того, щоб зайти в Інтернет і прочитати, що у 2016 році їм віщували щось схоже. Але всі апокаліптичні прогнози «із тріском» провалилися.

Настав 2017‑й і знову почалися балачки про холодну зиму. Редакція «ЕХО» уже писала, що чутку про зиму століття «запустив» раніше нікому невідомий працівник одного з британських метеосайтів. Затихло. Потім почали тиражувати прогнози Леоніда Горбаня, чоловіка, який у своїх віщуваннях посилається на дані з Брюсового календаря, складеного три століття тому. Ми вже кілька разів аналізували його обіцянки щодо погоди. Вони ніколи не справджувалися. Але їх чомусь знову і знову тиражують. Створюється враження, що комусь просто вигідно лякати українців.

Зараз ми в чергове нагадаємо, що нам віщували і якою погода була насправді (порівняйте реалії з «пророцтвом» Леоніда Горбаня приведеному на зображенні). Крім того, розвінчаємо твердження деяких земляків, котрі говорять, що цьогорічний грудень був небувало теплим. Люди кажуть, що не пам’ятають такого Нового року і всього місяця за погодніми умовами. Що ж, людська пам’ять теж є дуже ненадійним джерелом інформації, аби вважати її за істину в останній інстанції.

Отже, що було насправді. Для того, аби отримати об’єктивну інформацію, ми звернулися до фахівців Кобеляцької метеостанції. Там працюють люди серйозні, які довіряють безпристрасним приладам, а не чиїйсь фантазії.

Розповідає Світлана Нестеренко, керівник метеостанції:

— У останні роки погода на Новий рік була різною. Були й тріскучі морози і така, як в цьому році, плюсова температура. Я особисто дуже запам’ятала новорічну ніч із 2006‑го на 2007‑й роки. Якраз тоді чергувала. До останніх годин було тепло. А потім температура повітря опустилася нижче нуля і пішов густий лапатий сніг. Була справжня новорічна погодня казка.

Згідно з даними метеостанції, новорічна ніч у 2011 році була безсніжною і з температурою 2–3 градуси вище нуля, у 2012‑му — мінус три і трішки снігу, 2013‑й — мряка і плюсова температура, у 2014‑му стояв тріскучий мороз у мінус 16, на землі лежав десятисантиметровий шар снігу, 2015‑й — мінус 8 і трішки снігу. У 2016‑му метеорологи зафіксували –4 і сніг.

Узагалі, вже минулорічний грудень і новорічна ніч не були якимись надзвичайно теплими. Бувало й тепліше. Середньодобова температура останньої декади грудня 2017 року склала +2,4. А у 1980‑му — 2,7 із позначкою плюс. У 1960‑му було взагалі +3,5. Плюсовими були температури кінця грудня і у 2011‑му, 2013‑му, 2015‑му роках.

Статистика чітко засвідчує про те, що процес глобального потепління і зміни клімату продовжується. Середньорічна температура протягом 1947–50‑го років становила +8 градусів по Цельсію, протягом 2000–2010 років уже +9,4, протягом 2011–2016 років аж +10. І ніякі Брюсові та інші календарі просто не могли врахувати кліматичні процеси.

Тобто, звідси робимо висновок, що всі віщування всіх народних синоптиків варті не більше, аніж обіцянки українських політиків.

А для тих, хто й до цього часу продовжує довіряти не перевіреній сумнівній інформації, публікуємо прогноз погоди від уже згадуваного «пророка» Леоніда Горбаня. Ось, що він обіцяв на зиму 2017–18‑го. Читайте, порівнюйте і робіть висновки.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
5 січня 2018, 15:09 | Полтавщина | Цікаве
1. Whitefox / 19 січня 2018, 16:05
Коментар видалено за порушення пункту 2.3 Правил користування сайтом
2. Адекватник / 19 січня 2018, 18:32
Олігархічні СМІ навмисне залякують людей. Чим дужче залякають - тим краще. Країна шизофреників - це якраз те що їм потрібно. Що стосується політики і економіки, то тут ситуація з точністю до навпаки. Тут вас годують обіцянками. І чим вони брехливіші і "солодші", тим краще. Тільки по питанню погоди редакція знайшла до кого звернутися за розясненням, а по питанню еконміки - не звернется, бо й звертатися немає до кого. Усі нормальні вчені вже давно або на Європу працюють або на Путіна.
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації