Вхід | Реєстрація

Дірки районного бюджету вирішили «хитро» залатати за рахунок міста

Дірки районного бюджету вирішили «хитро» залатати за рахунок міста

Напередодні Нового року 40-тисячне курортне містечко сколихнула приголомшлива новина: Миргородська центральна районна лікарня, що знаходиться за адресою: вулиця Гоголя, 172, переїхала в село Попівку. Спочатку люди охнули, подумавши, що українці переплюнули китайців, котрі зуміли пересунути будівлю храму аж на 100 метрів. Бо від Миргорода до Попівки не багато – не мало, а всі 20 кілометрів! Коли ж дивляться: лікарня стоїть, де й стояла. З’ясувалося, що вона здійснила перереєстрацію місцезнаходження юридичної особи з м.Миргорода на село Попівку Миргородського району, створивши, мабуть, всеукраїнський прецедент.

Соцмережі, що нині є потужним засобом соціальної комунікації, буквально вибухнули колажами, постами, в яких миргородці називали рішення абсурдним, Ярослава Будного - головлікарем «Попівської ЦРЛ», а Юрія Коваленка – головою «Попівської РДА».

Цьому дуету люди нагадали й про «новаторський» підхід керування ЦРЛ. Кілька років тому на першому поверсі лікарні закрили кабінет фенкціональної діагностики й віддали його в оренду підприємцю Ользі Гребенюк чи то під кафе, чи то під їдальню. Різниця невелика, бо готувати їжу в самому приміщенні лікарні категорично заборонено. Тож питання, чи  за красиві очі вона отримала «добро» від чиновників, чи за винагороду, залишається відкритим. А скінчилася ця історія сумно, бо пані Гребенюк через певний час зникла, заборгувавши ЦРЛ близько 100 тис. грн. за оренду та комунальні послуги. А за волюнтаристське (чи корупційне?) менеджерське рішення про виділення кабінету в оренду врешті-решт заплатили платники податків Миргородщини.

Один з дописувачів Facebook, Богдан Чобітько, звертаючись до Юрія Коваленка, написав так: «Юрій Миколайович як справжній європеєць, має житло в Німеччині, точніше, його дружина, а от нам тут жити та лікуватися. І не в кожного є мати, яка може невістці позичити 300 тис. грн., бо в більшості наших матерів пенсія 1300-1400 гривень, а не доларів, які ви так полюбляєте».

Миргородці висували різні припущення про причини зміни юридичної адреси ЦРЛ. Зокрема, думали, що керівництво району й лікарні вирішило потурбуватися про медпрацівників, які набувши статусу сільських могли б мати пільги при сплаті комунальних платежів. Бідним людям завжди хочеться вірити в краще...

Насправді все виявилося прозаїчнішим.

— І для мене зміна юридичної адреси ЦРЛ була повною несподіванкою, — каже миргородський міський голова Сергій Соломаха. – Адже в лікарні лікуються і жителі міста, й жителі району. І голова Миргородської РДА Юрій Коваленко, котрий зініціював таку пертурбацію й провів її через райраду, міг би хоча б поставити мене до відома. Бо коли постфактум я йому зателефонував, то він пояснив, що в районному бюджеті не вистачало 300 тисяч гривень на зарплати та енергоносії в грудні, тому й вирішив перереєструвати ЦРЛ у селі, щоб ПДФО пішло не в міський, а в районний бюджет. Мені дивно, що через кількасот тисяч гривень зроблений такий крок, який може мати віддалені негативні наслідки. Адже саме в Миргороді планується створення госпітального округу, а не в Попівці з 2 тисячами населення. І це – аж ніяк не критична сума. І якби РДА звернулася до міськради, ми б обов’язково вирішили це питання й надали району субвенцію. Бо й раніше допомогали РДА набагато більшими коштами, на мільйони гривень закуповували обладнання для ЦРЛ, виділяли гроші на ремонт; торік перерахували майже 30 млн.грн. державної медичної субвенції. Якщо юридична адреса ЦРЛ залишиться в районі, то Миргородська міськрада недоотримає в 2018 році до 5 млн. грн. надходжень до бюджету на рік (ПДФО). За другу половину грудня та січень місто вже недоотримало майже півмільйона гривень цього податку.

У міськраді дії районної влади із залатування «дірок» свого бюджету за рахунок міського вважають недружнім і неправовим, адже це суперечить вимогам ст.93 Цивільного кодексу.

Усе ж Сергій Соломаха сподівається, що ближчим часом вдасться владнати непорозуміння з райрадою й повернути юридичну адресу ЦРЛ у Миргород. Можливо, лікарня перейде на баланс міста. Принаймні, переговори про це міськрада веде з РДА та Департаментом охорони здоров’я Полтавської ОДА. Шкода, що Юрій Коваленко часом непередбачуваний у своїх рішеннях...


Автор: Людмила Стельмах (Кучеренко)


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
16 січня 2018, 15:16 | Миргород | Спорт і здоров'я
1. Selena2017 / 16 січня 2018, 18:56
Допоки в Україні житиме рудимент радянщини - двовладдя, набачимося ще більших див, відчуємо кожен на власній шкурі.
2. Адекватник / 16 січня 2018, 19:14
Коментар видалено за порушення пункту 2.5 Правил користування сайтом
3. Ltava / 17 січня 2018, 12:26


Змінено 18.01.2018, 06:54
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації