Вхід | Реєстрація

Річна квота на експорт меду вичерпана

Річна квота на експорт меду вичерпана

Українські аграрії станом на 11 січня вичерпали 100% експортної квоти на поставку меду до країн Європейського Союзу, з урахуванням того, що минулого року її обсяг було збільшено. Про це повідомив перший заступник міністра аграрної політики і продовольства Максим Мартинюк.

— Зрозуміло, що експорт на цьому не зупиняється, просто продовжується на загальних підставах, — написав Мартинюк. — Україні налічується близько 400 тисяч бджолярів, які сумарно виробляють у середньому 70 тисяч тонн меду на рік, що є найвищим показником у Європі. Майже 57 тисяч тонн усього українського меду експортується до ЄС. Потенціал виробництва, виходячи з посівів медоносних рослин, — до 140 тисяч тонн меду на рік, вдвічі більше за поточні обсяги.

Мартинюк наголосив, що в Україні не діють жодні обов’язкові вимоги до якості меду, а існуючий держстандарт є добровільним. У рамках Угоди про асоціацію Україна взяла на себе зобов’язання запровадити європейські вимоги до меду, які зафіксовано в Директиві Ради 2001/110/ЄС до кінця 2019 року.

За словами заступника міністра, за першу декаду 2018 року Україна також повністю використала квоту на експорт виноградного і яблучного соку (14 тисяч тонн).

Нагадаємо, у 2017‑му Україна отримала додаткові торгові преференції від ЄС, включаючи нульові квоти для меду, кукурудзи, зернових і оброблених томатів. Право поставляти свою продукцію на зовнішні ринки мають 67 українських виробників меду. За даними асоціації «Український клуб аграрного бізнесу», Україна в 2016 році експортувала рекордний обсяг меду: 56,9 тисячі тонн, що на 58,2 % більше, ніж у 2015‑му. У грошовому вираженні експорт цієї продукції становив 97,3 мільйона доларів.



Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
18 січня 2018, 08:55 | Полтавщина | Фінанси
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації