Вхід | Реєстрація

Казка про об’єднаних, необ’єднаних і Драбинівське царство

Казка про об’єднаних, необ’єднаних і Драбинівське царство

Звісно, іще зарано робити якісь, навіть проміжні, висновки щодо реформи децентралізації. Та вже за кілька місяців існування ОТГ у Новосанжарському районі назбиралося чимало приводів для роздумів, які автор спробує узагальнити у цій редакційній.

 

Об’єднані, але без грошей

На об’єднання Нові Санжари ішли з неофіційним гаслом «Ми об’єднаємося, із ким захочемо, а там — подивимось». Тепер подивились: об’єднання номінально відбулося, ОТГ створили, але грошей у бюджеті на все необхідне не вистачить. А хочеться ж, щоб не лише вистачило на необхідне, але й лишилося на розвиток і забаганки. Ну, розвиток — це ремонт доріг, тротуари там усілякі, нові ліхтарі, труби водогонів і нові трояндові клумби, а забаганки — це фонтани і місця відпочинку, зарибнене озеро для любителів рибалки та скейтодром для екстремалів і молоді. Так от, на це грошей поки що немає. Подейкують, що Новосанжарська ОТГ на фоні цього потихенько «сватає» сусідів як імовірних кандидатів на приєднання. Але ті на пропозиції не надто багатої «нареченої» поки що не надто реагують. Проміжний висновок: мало просто звести до купи дві сусідні громади і назвати їх ОТГ. Громаду треба об’єднувати за принципом спроможності себе профінансувати у майбутньому, а не «із цим — хочу, із цим — не хочу».

 

Драбинівське ОТЦ

У Драбинівській ОТГ інша проблема. Ні, з грошима, дяка Богу, у новоствореної громади проблем немає. Бюджет вона виконає, перевиконає і навіть державі частину віддасть у вигляді вилучення. У Драбинівці проблема полягає в тому, що ОТГ там існує лише номінально, на папері. Тому що об’єднана територіальна громада — це орган місцевого самоврядування. Самоврядування — це тоді, коли мешканці території самі ж нею і керують через обраних до ради депутатів та голову громади. А у Драбинівці керують не депутати, не мешканці ОТГ і навіть не голова громади. У Драбинівці єдина особа наділена правом керування.  Це — Юрій Лебедин. Він єдиний, хто реально має вплив на прийняття рішень. Постійні комісії, сесії тут проводять суто номінально. Головна задача — втілення у життя бачення розвитку територій однією людиною. Тому логічніше було б називати створене на тій території об’єднання не ОТГ, а ОТЦ — об’єднане територіальне царство. Із врученням Юрію Яковичу символічних корони та скіпетра.

 

Необ’єднані

І, нарешті, про тих, хто сподівається перечекати реформу десь у стороні. Знайомий автора, який працює на території однієї з восьми сільських рад, із гордістю заявляє: «А ми не будемо ні до кого приєднуватися! А без нашої згоди — не мають права. Хай спершу спитають думку громади». Насправді, автору здається, що період, коли у сільських рад питали, минув минулого року. Далі приєднання буде відбуватися автоматично, до вже утворених громад. Хоча ні, можливо, «необ’єднаним» дадуть можливість пожити самостійно. Тільки за умови фінансування усіх об’єктів соціальної сфери з власного бюджету. І утримуйте за власні кошти хоч три школи, хоч п’ять ФАПів, хоч десять будинків культури, аби грошей вистачило. Тоді лишиться у необ’єднаних один шлях: або бідну наречену заміж брати, або вже у царство проситися.


Автор: Володимир ПАРШЕВЛЮК, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
19 січня 2018, 09:10 | Нові Cанжари | Редакційна


1. Vlada82 / 19 січня 2018, 12:41
Явна заказуха Супруна проти Лебедина. Кажись, Супрун першим назвав Драбинівку царством Лебедина. А може й Бульбаха долучився, з них обох в області мабуть же питають, шо за бардак у Драбинівці, чого Зоя Короленко два місяці тому хотіла обиратися сільським головою, а тоді раптом перехотіла керувати, пішла у відставку. Там тепер будуть перевибори. Хотя царствує Лебедин і в Руденківці, і в Нехворощі, і даже десь у Машівському районі. Не виключено, шо й там всі живуть "під царським свавіллям", так шо Паршевлюку буде про шо писати. А я з нетьерпінням жду інтерв’ю Жаботинського із Зоєю Короленко, тема ж "гаряча". Чи слабо "найкращому журналісту" її підняти? Хай тоді Паршевлюк втре йому носа і сам «розкрутить» тему, чого Зоя відмовилася від посади.
2. Dana77 / 19 січня 2018, 12:58
Погоджуюся з усим, тільки не пойму, де тут казка. Заголовок гучний, але явно не професійний, не відповідає змісту.
3. Beri Mor / 19 січня 2018, 23:28
"Насправді,автору,здається,що період,коли у сільських рад питали,минув..."
Правильно здається,і не просто не питають,а положили великий і товстий на всіх,не тільки на сільради.Почалася диктатура олігархів.
4. Адекватник / 20 січня 2018, 06:28
Коментар видалено за порушення пункту 2.5, 2.8 Правил користування сайтом
5. ukr2017 / 21 січня 2018, 18:39
Паршевлюк Європу відкрив.Чи ніхто не розуміє,хто і під кого обєднували горомади?Район поділили Река і Лебедин,а Супруну і Бульбасі залишилась решта,ще щоб трохи в пісочниці бавились
6. Dana77 / 22 січня 2018, 13:59
Шо ж такого розумного написав по цьому поводу Адекватник, шо його коментар видалили?
7. Адекватник / 22 січня 2018, 16:37
5.ukr2017
«Шо ж такого розумного написав по цьому поводу Адекватник»

Та нічого страшного не написав. Написав відповідь Бері Мору "3.Beri Mor«Почалася диктатура олігархів.»
Казав Чорновіл, що єдиною диктатурою нової нарешті не совкової української влади буде диктатура совісті"
Видалили мабуть за ссилочку,тому тут її не повоторю.
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації