Вхід | Реєстрація

Молоко від населення продовжують приймати

Молоко від населення продовжують приймати

Протягом останніх кількох днів у Фейсбуці і на редакційному сайті «ЕХО» почали тиражувати новину про те, що нібито з 1 січня 2018 року перестануть закупляти молоко від населення. Редакція вирішила перевірити, наскільки відповідає дійсності ця інформація.

Для початку ми звернулися до самих селян, які тримають у домашніх господарствах корів і продають молоко заготівельникам чи на ринках. Були опитані десять чоловік. Найцікавіше, що більшість цих людей узагалі нічого не чули про те, що з 1 січня 2018 року в них не будуть закупляти молоко.

Звідси висновок: потенційною проблемою чомусь найбільше переймаються користувачі Фейсбуку, які, у своїй переважній більшості, корів бачать лише на екранах телевізорів, живуть у містах і, що головне, нічим, окрім поширення паніки, у цій ситуації себе не проявляють. Та й перевіркою поширеної кимось інформації себе не утруднюють.

Та все ж, як кажуть, диму без вогню не буває. Дійсно, з 1 січня 2018 року мала вступити в дію нова норма ДСТУ, тобто, державного стандарту якості, саме щодо молока. Згідно з нею, в Україні повинно залишитися три сорти молока: екстра, вищий і перший. Між тим, сировина більшості дрібних приватних господарств відповідає лише показникам другому сорту молока. Отже, якщо нова норма ДСТУ 3662–2015 реально запрацює, то молоко від населення на переробні підприємства не братимуть. А це — майже 80 відсотків сировини. Нововведення не передбачає жодної заборони селянам продавати молоко другого ґатунку на ринках чи заготівельникам. Та зрозуміло, що основним споживачем такої продукції є саме промислові переробні підприємства. І якщо вони відмовляться від закупівлі молока другого сорту, то продати його комусь іншому буде дуже важко, у більшості випадках — неможливо.

 

Чиновники заспокоюють

За коментарем редакція звернулася до Тетяни Чердак, начальника управління агропромислового розвитку Кобеляцької РДА. Тетяна Андріївна одразу наголосила на тому, що введення в дію згаданої норми ДСТУ, до речі, прийнятої ще у 2015 році, учергове відтерміноване. Цього разу — до 1 липня 2018 року. Від більш розлогого коментаря керівник районного підрозділу утрималася, пояснивши, що ніяких роз’яснюючих документів не отримувала.

Між тим, чиновники більш високого рівня ситуацію коментують. Ось, що говорить заступник Міністра агрополітики і продовольства Максим Мартинюк (публікація розміщена на офіційному Урядовому порталі 13 січня 2018 року):

— Про те, що реально проблем у даній царині не існує, говорить те, що понад 90 відсотків вітчизняного молока, яке виробляється селянськими господарствами, відповідає нормам харчової продукції.

В умовах, коли 80 відсотків молока збирається в господарствах населення, коли від функціонування ринку сирого молока залежить добробут сотень тисяч селян, держава має приймати дуже зважені рішення. І Мінагрополітики завжди буде відстоювати саме інтереси дрібних селянських господарств.

Отже, до 1 липня поточного року, за словами чиновників, жодних змін у процесі заготівлі молока від населення не буде. Як і раніше, селяни торгуватимуть ним і на ринках. Що буде далі — побачимо. Та, швидше за все, введення в дію злополучної норми ДСТУ знову відтермінують. Її запровадження є невигідним як селянам, так і переробним підприємствам.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
23 січня 2018, 09:12 | Полтавщина | Суспільство


1. Beri Mor / 23 січня 2018, 11:50
Оце так звані реформи.Як у старому анекдоті,коли треба купити козу,пожити з нею в квартирі,а потім,щоб відчути полегшення-продати.Так і з законами,прийняли,"зашугали" людей,потім відмінили,і вже всі повинні дякувати за турботу.
2. don / 23 січня 2018, 13:27
1.Beri Mor
«щоб відчути полегшення-продати»

зараз нормального молока не купиш, кругом продається якась гидота, знежирена і розбавлена
3. Гнатович / 23 січня 2018, 17:13
А закупочная цена на молоко не изменилась ли?
4. Гнатович / 15 лютого 2018, 10:52
///З 1 липня молоко «від населення» переробники більше не купуватимуть. Це пов’язано із впровадженням нового Державного стандарту України 3662:2015 «Молоко-сировина коров’яче. Технічні умови».
... Щоб не залишитися без заробітку, дрібним молочним виробникам потрібно терміново підвищувати якість продукції. Тобто, покращити фізико-хімічні та мікробіологічні показники.

— Цього можна досягти шляхом безконтактного доїння корів та охолодження молока. Зокрема, якщо одразу після доїння охолодити молоко до 5 градусів Цельсія, то це призупинить розвиток бактерій та дозволить протягом доби переробити молоко. Але доїльний апарат, установка для охолодження молока, лабораторне устаткування — обладнання не з дешевих. І придбати його самотужки одній сільській родині нереально. Вихід — створення кооперативів, — додав директор Департаменту агропромислового розвитку Полтавської ОДА.//// Посилання на poltava.to
5. Adekvatov / 15 лютого 2018, 11:09
4.Гнатович
«Вихід — створення кооперативів»

Дежавю однако. Щось це нагадує з минулого.
6. Гнатович / 15 лютого 2018, 19:46
5.Adekvatov
«Щось це нагадує з минулого.»


**Чем больше проходит времени, тем все яснее: отсталый Советский Союза создал такой технологический задел, что даже эффективные менеджеры всё никак просрать не могут.***(а)
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації