Вхід | Реєстрація

«Перший випадок кору ще не підтверджений лабораторно»

«Перший випадок кору ще не підтверджений лабораторно»

У понеділок на апаратній нараді обговорили епідеміологічну ситуацію в Кобеляцькому районі. На це питання звітувалась головний санітарний лікар Валентина Семиног.

Медик розповіла, що протягом минулого року в жителів району були виявлені такі хвороби:

Сальмонельозні інфекції

2

Вірусний гепатит

16

Шигельоз

1

Інфекційний мононуклеоз

13

Кишкові інфекції,харчові токсикоінфекції

62

Аскаридоз

11

Гострі кишкові інфекції

32

Ентеробіоз

55

Кашлюк

1

ГРВІ

4522

Скарлатина

5

Грип

3

Хвороба Лайма

1

Бактеріальний менінгіт

1

Вітряна віспа

103

Туберкульоз

(вперше виявлений)

34

 

З початку 2018 року зареєстровані:

Гострі кишкові інфекції

1

Вітряна віспа

9

Вірусний гепатит С

2

Лихоманка західного Нілу

1

Грип

2

Кір (діагноз клінічний, ще не отримали підтвердження з лабораторії)

1

Туберкульоз

3

 

Валентина Семиног зупинилась на інфекційній хворобі кір, якою зараз масово хворіють в Україні.

Епідемію кору прогнозують через кожні 5­7 років. Це керована інфекція. Її появу можна попередити, проводячи планове щеплення дітей (у 12 місяців та 6 років). Повторне введення вакцини дозволяє сформувати захисний рівень імунітету у 95­98% вакцинованих.

Зі слів головного санітарного лікаря, у цьому році в районі зафіксований перший випадок кору. Діагноз поставлений клінічно, очікується підтвердження з Одеської лабораторії. Дитину, яка захворіла, вилікували кобеляцькі інфекціоністи. Останній випадок захворюваності на кір в Кобеляцькому районі реєструвався у 2013 році.

— Протягом останніх років планові щеплення проводились із порушеннями, — говорить Валентина Семиног. —  Причини різні: відсутність вакцини, відмова батьків вакцинувати дітей індійським препаратом. Тому імунний прошарок є низьким. Ми готуємося до захворюваності на кір і на Полтавщині. Усього в області з початку року зареєстровано 27 випадків кору, з них 18 підтверджені лабораторно або епідеміологічно, на 4 ще не отримані результати досліджень. Серед захворілих — 20 дітей (2 дитини першого року життя), 7 дорослих. 7 захворілих були щеплені.

Як пояснила медик, єдиним джерелом інфекції є хвора людина. Найбільша заразливість припадає на період до появи висипу. Передається хвороба повітряно­крапельним шляхом. Вірус залишається активним і живе в повітрі або на інфікованих поверхнях протягом двох годин. Спочатку хворий відчуває ознаки звичайної застуди, через тиждень з’являється висип (спершу на голові, далі — на верхній та нижній частинах тулуба). Серед ускладнень, які викликає кір, — ураження нервової системи (енцефаліт), пневмонія, отит, втрата зору. Щеплення можна зробити не пізніше, ніж 72 години з моменту виявлення першого хворого. Вагітним щеплення не роблять.

Медики проаналізували ситуацію із щепленнями проти кору, яка склалась у нашому районі.

Навчальний заклад

Кількість учнів

Не щеплені за віком

НВК №1, Кобеляки

447

4 (2 — відмова,

2 — протипоказання)

ЗОШ №2, Кобеляки

800

25 не ревакциновано

(із них — 5 відмов)

ЗОШ №3, Кобеляки

130

1 (за станом здоров’я)

Шенгурівська ЗОШ

144

1 (відмова)

Світлогірська ЗОШ

177

2 (відмова)

Придніпрянська ЗОШ

105

7

Бутенківська ЗОШ

444

1 (відмова)

Бутенківський

дитячий садок

115

100% вакциновані

— Зараз епідеміологи та інфекціоністи ставлять питання так, що захищати потрібно щеплених від нещеплених, — наголосила медик. — Оскільки хворіють нещеплені діти. Чинне законодавство дозволяє не допускати невакцинованих дітей у організовані дитячі колективи. Зараз створені всі умови навчатися вдома. І права на освіту, згідно Конституції, не порушуються.

У грудні минулого року район отримав 2590 доз вакцини проти кору, паротиту, краснухи. Проведено 2518 щеплень. Використано 2518 доз. Залишок 72 дози. Активно проводиться аналіз щеплень у всіх дитсадках і школах району.

 

На ГРВІ хворіють менше

Зупинилась Валентина Семиног і на захворюваності на гострі респіраторні вірусні інфекції. Їх кількість зменшилася, порівнюючи з попереднім тижнем, на 22 випадки. За тиждень у Кобеляцькому районі захворіли 148 жителів, у тому числі дітей віком до 17 років — 72 (школярів — 32, дошкільнят — 13). Захворюваність серед дітей, у порівнянні з попереднім тижнем, зменшилася на 50 випадків.

Узагальнений аналіз захворюваності свідчить, що найбільша кількість зареєстрованих випадків ГРВІ у Кобеляках — 103 особи (40 дітей), Іванівці — 12 осіб (8 дітей), Біликах — 11 осіб (9 дітей). Не реєструються випадки захворювань на Шенгурівській та Озерській дільницях. З початку епідсезону на ГРВІ в районі захворіли 2306 чоловік (дітей до 17 років — 1658).

Протягом другого тижня зареєстровано 9 випадків захворювання на вітряну віспу у школярів: Кобеляки — 5, Шевченки — 2, Ревущено — 2.


Автор: Олександр ДІДЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
19 січня 2018, 18:18 | Кобеляки | Спорт і здоров'я
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації