Вхід | Реєстрація

Компромісний бюджет прийняли в Санжарах

Компромісний бюджет прийняли в Санжарах

16 січня депутати Новосанжарської об’єднаної громади з третьої спроби таки приймають бюджет. Вдале голосування зустрічають оплесками, а депутати ради наприкінці сесії говорять про єдність.

 

Перед тим, як

За день до сесії відбувається спільне засідання комісій, під час якого головним питанням стає бюджет на 2018 рік. Ще до початку комісії з настроїв депутатів стає зрозуміло, що вони налаштовані таки прийняти бюджет. Питання полягає лише у тому, чи зможе комісія винести на сесію один варіант проекту. Група депутатів від «Батьківщини» до останнього наполягає, щоб перекинути кошти з бюджету розвитку на потреби закладів комунальної власності. Для того, аби повністю задовольнити ці потреби, селищному бюджету не вистачає (не багато, не мало) 16 мільйонів гривень. Депутати, які підтримують селищного голову Інну Кобу, поділяють позицію «хоч щось потрібно залишити на розвиток». У пошуках компромісу на поступки йдуть обидві сторони. Селищна рада погоджується зменшити бюджет розвитку на 1 мільйон 600 тисяч гривень. У тому числі забирають 300 тисяч із облаштування озера «бетонки» та 300 тисяч — із підтримки комунального підприємства «Джерело».

Такий крок схиляє частину депутатів, присутніх на комісії, наступного дня таки проголосувати за бюджет. Крім цього, депутат Наталія Постольник звертає увагу колег, що селищна рада вже виносить на сесію і питання передачі об’єктів комунальної власності. З 1 квітня селищна рада готова взяти на баланс дитячі садки «Сонечко» та «Лелеченька», станцію юних техніків, станцію юних натуралістів, Будинок дитячої та юнацької творчості, дитячо-юнацьку спортивну школу та музичну школу.

 

У пошуках мільйона

Також на комісії виступає головний лікар центральної районної лікарні Ольга Гиря. На очолюваний нею заклад держава передала субвенцію у сумі 5 мільйонів 635,7 тисячі гривень, селищна рада додала 730,5 тисячі власних коштів. Разом вийшло 6 мільйонів 366,2 тисячі, при потребі  7 мільйонів 366,2 тисячі. Тобто, різниця склала рівно мільйон. Цей мільйон головний лікар закликала віднайти у бюджеті, аби таки повністю профінансувати потреби закладу. Щоб переконати депутатів, Ольга Василівна назвала цифри статистики. Для порівняння вона зазначила, що у 2017 році лікування одного мешканця району на вторинному рівні медицини коштувало 747 гривень. На 2018‑ий ця цифра збільшиться до 820 гривень. Із 4741 хворого, пролікованого за рік у стаціонарному відділенні, 1379 були з Новосанжарської ОТГ. Із 178 342 відвідувачів поліклініки 48 264 — були з Нових Санжар чи Зачепилівки. Це все Ольга Гиря перелічує, щоб довести, що понад 7 мільйонів, які ЦРЛ хоче отримати з бюджету Новосанжарської ОТГ, — не завищена цифра.

Інна Коба відповідає на звернення головного лікаря своїм виступом. І запевняє, що ЦРЛ зможе прожити з отриманим фінансуванням щонайменше до жовтня.

— Ми дали вам фінансування, з яким ви зможете проіснувати. Але не тисніть на нас далі. Дайте час. У липні з перевиконання ми додамо ще на лікарню. Ви розповідаєте, як розвинулася за останні роки медицина в районі, але селище теж хоче розвиватися! Якщо ми зараз віддамо всі кошти з розвитку, то в жовтні не зможемо зробити тротуар, замінити водогін, покласти асфальт.

Після обговорення, Ольга Гиря прохає перевести кошти, виділені радою на інсуліни, на потреби ЦРЛ. Пояснює, що завдяки районній раді, лікарня забезпечена інсулінами наперед. Депутати не заперечують. І хоч не відшукують необхідний мільйон, але зменшують його на 220,9 тисячі (сума на закупівлю інсулінів).

 

«Дно є. І його видно!»

У продовженні засідання комісії виступають заступники селищного голови. Вадим Розсоха нагадує, що бюджет — це не бездонна бочка, у якій може міститися безкінечна кількість коштів.

— У цієї бочки є дно! І його видно! Головний лікар зробила гарну доповідь, але я вже зі сказаного нею бачу, де можна було б зекономити!

Інший заступник Валентин Івашина обурюється пропозицією депутатів зняти усі кошти з бюджету розвитку.

— Ми вже зняли мільйон. Давайте одріжемо ще. Ми так повністю одріжемо життя в селищі. Завтра ні за що буде колесо замінити у екологічній кареті! Для мене особисто, як для профільного заступника, ця, урізана, програма соціально-економічного розвитку селища — уже вирок! Ми половину із запланованого не зможемо зробити. А якщо ви уріжете іще, то це буде не вирок, це буде смерть!

 

Бюджет узгоджують і приймають

Засідання комісії триває дві години. І, зрештою, депутати знову опиняються перед вибором, який саме бюджет виносити на розгляд сесії: той, що пропонує селищна рада, чи проект зі змінами, запропонований групою депутатів від «Батьківщини». Депутат Таміла Музика таки наполягає, щоб члени комісій проголосували за винесення на сесію проекту, у якому з розвитку знімають усі 5 мільйонів 690 тисяч і передають на потреби закладів та установ селища. Ця пропозиція набирає три голоси «за». Проект бюджету селищної ради підтримують вісім присутніх депутатів, двоє утримуються, двоє голосують проти. У цей момент стає зрозумілим, що наступного дня бюджет у Нових Санжарах таки приймуть.

Сесія, яка відбувається наступного дня, триває недовго. Із 23 присутніх депутатів 17 голосують «за» бюджет, п’ятеро — «проти», двоє — «утримуються». Прийняття бюджету депутати зустрічають оплесками.
Уже у «Різному» депутат Валентина Василенко прохає голову ради надалі не шукати конфлікту інтересів у її діях. І закликає колег до єдності. Її підтримує Наталія Постольник, яка прохає депутатів надалі обійтися без взаємних образ, а тим більше — погроз. На цьому бюджетна епопея-2017/18 у Нових Санжарах закінчується.

Проміжні висновки

Негативні.

  1. У раді немає більшості. Ні більшості «імені голови громади», ні більшості «імені Батьківщини». А це значить, що і в майбутньому важливі для громади рішення можуть блокуватися і не прийматися через політичні чи суто суб’єктивні причини. Це — «мінус» для Нових Санжар.
  2. Сторони дуже довго шукають компроміс. Три сесії для прийняття бюджету — дуже багато. За такого темпу роботи навряд чи діяльність ради буде плідною.
  3. У громади, принаймні цього року, буде бюджет «виживання». Чи зміниться ситуація у році наступному, теж велике питання. Залежатиме це і від можливого приєднання до Нових Санжар оточуючих «необ’єднаних» сільських рад.

Позитивні.

  1. Чи не вперше бюджет Новосанжарської селищної ради отримав настільки публічне та детальне обговорення. І не був прийнятий під суцільний «одобрямс».
  2. Навіть після низки взаємних звинувачень та образ сторони змогли знайти компроміс. Це дає надію на те, що у майбутньому здоровий глузд та тверезі розрахунки таки братимуть гору над емоціями.

Автор: Володимир ПАРШЕВЛЮК, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
20 січня 2018, 13:24 | Нові Cанжари | Фінанси


1. ukr2017 / 22 січня 2018, 20:02
Видно що за висновком автора негативів більше,ніж позитивів,тож слід чекати слідуючої сесії,або ліквідації районної ради
2. Vlada82 / 23 січня 2018, 10:28
Чи й не втрата - ліквідація районної ради. Скажіть, шо вона сьогодні дає для санжарців? Тільки прожирає бюджетні гроші.
3. don / 23 січня 2018, 13:38
місяць бюджетники не отримували зарплати, бо якійсь там транді захотілося терміново передавати бюджетні установи на баланс ОТГ
4. Vlada82 / 23 січня 2018, 17:06
Цю транду звати Василенко Валя Миколаївна, права рука Супруна, вірна прислужниця любій владі при любій правлячій партії. Це, як бачимо, рятує її від люстрації. Накаже їй Супрун - вона й не такі кренделі викидатиме на сесіях. Живе ця транда в Санжарах, а вболіває за інтереси апарату райради, шоб на зарплату їм хватило бюджетних коштів. Отож і намагалася пошвидше скинути соціальні заклади районного рівня на плечі селищної громади.
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації