Вхід | Реєстрація

Захворюваність на ГРВІ на Полтавщині зросла на 20%, але на 47% нижча за епідпоріг

Захворюваність на ГРВІ на Полтавщині зросла на 20%, але на 47% нижча за епідпоріг

Станом на 22 січня, за даними ДУ «Полтавський обласний лабораторний центр  МОЗ України», у Полтавській області продовжується сезонний ріст захворюваності на гострі респіраторні інфекції. Показники по області та в усіх містах і районах є нижчими за епідпороговий.

За минулий тиждень на Полтавщині захворіло 5 тисяч 486 осіб на гострі респіраторні інфекції – захворюваність зросла на 20% (показник склав 386,6 на 100 тисяч населення, це на 47% нижче за епідпороговий). Дітей захворіло 3273, що складає 60% від кількості тих, хто захворів.

Госпіталізовано 326 хворих, що складає 5,9% від загальної кількості тих, хто захворів.

 

ФАХІВЦІ РАДЯТЬ

Як розрізнити ГРВІ та грип

Нагадаємо, що існують характерні симптоми кожного з захворювань. Але ми повинні розуміти, що грип є також гострим респіраторним захворюванням, тобто це інфекція дихальних шляхів, вірусна інфекція. Грип – це вірус, як парагрип, як бокавірус, це є причина ГРВІ. Зазвичай, коли йдеться про застуду, то частіше за нею стоїть риновірус, коли у нас виникає нежить, незначне підвищення температури тіла.

Коли ми говоримо про аденовіруси, парагрип, так само, як грип, вони дають ГРВІ. Проте характерним для грипу є гострий його початок. Першу добу від початку захворювання, як правило, температура підвищується до 38-39 градусів, а ніс – сухий. На другу чи третю добу з’являється біль за грудиною і починається трахеальний кашель, від якого спочатку дере в горлі. І, як правило, на четверту добу кашель стає продуктивним, тобто відходить мокротиння.

Жоден інший вірус не дає такої кількості ускладнень, коли за короткий період часу хворіє велика кількість людей. Грип – більш небезпечне захворювання, ніж ГРВІ.

Симптоми, при яких обов'язково потрібно звертатися до лікаря:

  • Вам важко дихати, у вас є задуха;
  • у Вас є блювання;
  • Ваші рідні помічають у Вас порушення або втрату свідомості;
  • Ви не можете збити підвищену температуру тіла, або вона зберігається більше трьох діб;
  • у Вас болючий кашель;
  • Ви маєте хронічні захворювання.

 

Профілактика грипу на роботі, коли хтось один захворів

По-перше, варто поважати інших. Адже, якщо Ви відчуваєте, що у Вас з’явилися якісь симптоми, не важливо – це грип чи інша вірусна інфекція, не треба бути героєм, не потрібно давати приклад іншим, що «я хворий приповз на роботу», бо Ви можете бути джерелом інфікування, приміром для вагітних, для ВІЛ-інфікованих, для людей, які отримують імуносупресивну терапію тощо. Ви повинні залишитися вдома і попередити про це інших.

Якщо ж виникла виробнича необхідність, без Вас не можна обійтися на роботі, в першу чергу маску повинен одягати хворий, для того, щоб стримувати аерозоль, де є вірус грипу, щоб цей аерозоль залишався на Вашій масці, а не поширювався на колег.

Ми повинні розуміти, що дуже важливо мати чисті руки, бо коли ми кашляємо чи чхаємо, зазвичай, прикриваємося. 

Не сподівайтеся, що цибуля чи часник врятують вас від грипу! Їхній ефект зводиться лише до того, що люди, які приймають часник, мають запах, тому до них не наближаються інші люди. Немає наукових доказів, що ці, безперечно, корисні овочі, попереджають грип.

І, звичайно, дуже важливий спосіб профілактики грипу – це вакцинація. Ви можете в лікарні зробити щеплення, і таким чином набути імунітет аби уникнути небезпечних ускладнень.


Автор: Прес-служба Полтавської ОДА


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації