Вхід | Реєстрація

Найбільшу школу обігріватимуть за допомогою пелетів

Найбільшу школу обігріватимуть за допомогою пелетів

Із минулого тижня навчально-виховний комплекс №1, що в Кобеляках, отримує тепло з котельні, яка працює на дров’яних пелетах. Цей проект є пілотним. Він запроваджений завдяки ініціативі приватного підприємця Юрія Тернікова при взаємодії з Кобеляцькою РДА, відділу освіти та дирекції навчального закладу. Якщо досвід буде успішним, то в майбутньому котли, що працюють на пелетах, можуть установити ще у кількох навчальних закладах міста і району.

У четвер 18 січня відбулася своєрідна презентація нової котельні. Одразу потрібно відзначити, що від газового опалення навчально-виховний комплекс не відключений. Пелетні котли були встановлені у порядку експерименту. Вони працюють на місцевій сировині. Пелети виробляють із тирси, що залишається в процесі виробництва на місцевому підприємстві «Зоря». Його власник Юрій Терніков уже кілька років обігріває виробничі та інші приміщення саме за допомогою них. Результатом, за його словами, дуже задоволений. Адже, використовуючи пелети, він робить своє виробництво майже безвідходним. Окрім цього, бізнесмен зменшує витрати на опалення, фактично ставши незалежним від природного газу, ціна на який постійно зростає.

Кілька місяців тому Юрій Терніков запропонував голові Кобеляцької РДА Тамілі Шевченко та завідуючій відділом освіти Наталії Коваль у якості експерименту встановити пелетні котли в одній із кобеляцьких шкіл. При цьому підприємець висловив готовність за власний кошт закупити і встановити відповідне обладнання.

Переговори тривали недовго.

Таміла Шевченко пояснює:

— Ідея нам дуже сподобалася. Зараз усі переймаються питаннями енергоефективності, тобто, зменшення витрат на енергоносії. Та в основному заходи обмежуються встановленням сучасних енергозберігаючих вікон. У Кобеляцькому районі ми теж цим займаємося. Завдяки співпраці з народним депутатом Андрієм Рекою, поміняли вікна у найбільшому освітньому закладі району, міському навчально-виховному комплексі. А тут ще й надійшла пропозиція від Юрія Миколайовича спробувати перевести школу на альтернативний вид опалення. Тому ми практично не вагалися у прийнятті рішення. Тим більше, що підприємець висловив готовність основні витрати взяти на себе. Головною принциповою вимогою влади було збереження системи газового опалення.

У другій половині січня НВК почали опалювати за допомогою пелетних котлів. Усі учасники проекту свого слова дотрималися: Юрій Терніков закупив і встановив обладнання, райдержадміністрація, відділ освіти та дирекція школи максимально сприяли проведенню робіт.

Завідуюча відділом освіти Наталія Коваль під час огляду котельні розповіла:

— Поки що результат радує. Температура у всіх приміщеннях відповідає санітарним нормам. При цьому ми сподіваємося на економію коштів на енергоносіях в обсязі не менше десяти відсотків. Більш точні цифри економії можна буде назвати по завершенню опалювального сезону.

Юрій Терніков, у свою чергу, пояснив:

— Мені цей проект здається дуже перспективним і потрібним для Кобеляцького району. По-перше, під час його запровадження використовується українське обладнання. Котли та комплектуючі до них, у тому числі і програмне забезпечення, є вітчизняними. По-друге, виробництво пелетів на місцевому підприємстві дає ще вісім робочих місць. По-третє, зменшується собівартість опалення. Думаю, економія буде збільшуватися, адже ціни на газ, швидше за все, лише зростатимуть.

Терніков стверджує, що за кількістю виділеного тепла дві тонни пелетів рівнозначні тисячі кубометрів природного газу. Вартість альтернативного палива — близько трьох тисяч гривень за тонну.

Якщо пілотний проект, розпочатий на базі навчально-виховного комплексу, буде вдалим, то у кількарічній перспективі на опалення за допомогою пелетів можуть перейти 6–7 навчальних закладів району, включаючи дитячі садки.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
30 січня 2018, 11:20 | Кобеляки | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації