Вхід | Реєстрація

Від «качалки» до йоги

Від «качалки» до йоги

Редакція «ЕХО» вирішила перевірити, чи є в містечку умови для того, щоб займатися фізичною культурою. Одночасно ми спробували підрахувати, скільки ж людей тренують своє тіло у міських спортзалах і спортзальчиках.

Ось і закінчився період довжелезних зимових свят. Він розпочинається ще із початку грудня із відзначень веселої тріади Варки, Савки, Миколая і завершується Водохрещею. Важко, навіть неможливо, уявити, скільки за цей час з’їдається і випивається за щедро накритими столами. Ще важче підрахувати, на скільки у тисяч земляків підвищується рівень глюкози та холестерину в крові, скільки абсолютно зайвих кілограмів ваги набирають люди і яку кількість нових «болячок» нагулюють.

У більшості випадків українці, у тому числі і кобелячани, пояснюють майже двомісячний процес кулінарної вакханалії народними традиціями та відсутністю альтернативи. Мовляв, а чим ще взимку можна зайнятися, як не добре посидіти за святковим столом. А в Кобеляках просто немає ні місць, ні умов для того, щоб по-іншому проводити дозвілля.

Для того, щоб перевірити, чи дійсно у Кобеляках все так погано із альтернативою традиційному застіллю чи вже не менш традиційному «зависанню» у соцмережах, працівники редакції вирушили по місцевих спортзалах. Розпочати вирішили саме із місць для занять фізкультурою. Хоча, як відомо, змістовно провести дозвілля можна не лише у спортзалі, тому в подальшому ми напишемо і про те, які гуртки за інтересами існують у Кобеляках. Спробуємо охопити увагою й інші населені пункти району. Тому будемо дуже вдячні нашим читачам, які нададуть редакції необхідну інформацію. А робитиметься все це у рамках нової рубрики «А якщо не бухати».

 

Літр горілки чи місяць «качалки»

Перший візит був зроблений до тренажерного залу ДЮСШ при відділі освіти. Зал працює вже 14 років. Як розповів Роман Горбенко, тренер дитячо-юнацької спортивної школи з пауерліфтингу, котрий опікується «качалкою», ініціатором його створення став тодішній голова РДА Олександр Копелець. У 2004 році були закуплені найсучасніші на той час тренажери.

Зараз в залі регулярно тренуються двадцять осіб, в основному — чоловіки. Але є й кілька жінок, які із задоволенням займаються на тренажерах. Дорослі мають змогу відвідувати тренажерний зал тричі на тиждень із 19‑ї до 21‑ї години. До цього часу там займаються школярі. Горбенко розповідає, що зал відвідують близько сотні дітей. Для школярів тренування є безкоштовними, дорослі ж платять 163 гривні у місяць. Саме у таку суму обходиться 12–15 тренувань у залі. Для порівняння — саме скільки коштує літр не найякіснішої горілки.

За словами Романа Горбенка, зал при певному переплануванні режиму тренувань може вмістити ще два-три десятки бажаючих займатися фізкультурою. Тобто резерв ще є. Але він вичерпний. Бажаючі покращити свою фізичну форму за допомогою занять із «залізом» можуть зателефонувати і вирішити організаційні питання за номером (099)295-85-68 (Роман).

 

Йога проти остеохондрозу і депресії

Група, у якій займаються хатха-йогою, існує в Кобеляках чотири роки. Її заснував переселенець із Донецької області Андрій Дроботін. Спочатку заняття проводив сам Андрій, який має кваліфікацію інструктора із йоги. Потім його змінили інші наставники. Протягом 2017 року заняття проводила мешканка Козельщини Світлана Заєць, яка спеціально для цього кілька разів на тиждень приїжджала у Кобеляки. Зараз Світлана викладає йогу в Польщі. Тому заняття по черзі проводять найбільш досвідчені учні Андрія і Світлани. Вони проходять у одному із приміщень торговельного центру «РИМ».

Розповідає жителька Кобеляк Інна, яка займається йогою чотири роки:

— Наші заняття можуть відвідувати люди із будь-яким рівнем фізичної підготовки. Ми не ставимо перед собою та іншими мету встановлювати якісь рекорди. Ніхто вас не буде примушувати годинами сидіти в лотосі чи одразу освоїти поперечний шпагат. Головне — за допомогою асан, тобто спеціальних фізичних вправ, дихання та медитації покращити свій фізичний та психологічний стан. Можливо, у це важко повірити, але я особисто відчула покращення вже після першого заняття. До цього у мене були проблеми зі спиною. Зараз про це забула. І в сорок років відчуваю себе молодшою і бадьорішою, аніж тоді, коли мені було тридцять.

Займаються йогою виключно жінки. Усі вони говорять, що досить швидко позбавилися тих чи інших проблем зі здоров’ям, у тому числі і від депресії.

Заняття йогою проходять три рази на тиждень, тривають півтори години. Вартість одного заняття 25 гривень. Всі кошти йдуть на оплату оренди залу. Телефон для довідок (066)313-26-43 (Інна).

 

Фітнес для всіх

У тому ж залі торговельного центру «Рим» проходять щоденні заняття із фітнесу. Регулярно ходять на тренування двадцять жінок та дівчат. Світлана Попович, яка проводить заняття, говорить, що тренуватися потрібно не більше трьох разів у тиждень. Тому одночасно у залі тренуються вісім дівчат. Вправи в основному направлені на тренування серцево‑судинної системи, витривалість і гнучкість. Рідше до програми включають силові вправи із гантелями та грифами.

В основному на тренування ходять двадцятирічні дівчата. Хоча досить довго фітнесом у «РИМі» займалася жінка, якій виповнилося шістдесят. І вона, за словами Світлани Попович, досить успішно витримувала задані навантаження.

Вартість тижневого абонементу, що включає три тренування, становить 40 гривень. Телефон для довідок (095)214-67-65 (Світлана).

Цікаво, що раніше в приміщенні, де зараз займаються йогою і фітнесом, працював магазин секонд-хенду. Можливо, тренд таки змінюється і кобеляцьким бізнесменам замість відкриття чергових магазинів потрібно придивитися до спортзалів?


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
3 лютого 2018, 10:50 | Кобеляки | Спорт і здоров'я


1. Maksym / 12 березня 2018, 08:31
Шановні, це дуже корисна стаття. Треба сюди білье уваги спрямувати. Цікаво, а шо нащот йоги казав Й.Джугашвіі (Сталін)?
2. Adekvatov / 12 березня 2018, 09:45
Коментар видалено за порушення пункту 2.9 Правил користування сайтом
3. Adekvatov / 12 березня 2018, 09:55
Коментар видалено за порушення пункту 2.9 Правил користування сайтом
4. Maksym / 12 березня 2018, 11:20
Коментар видалено за порушення пункту 2.9 Правил користування сайтом
5. Adekvatov / 12 березня 2018, 11:45
Коментар видалено за порушення пункту 2.9 Правил користування сайтом
6. Maksym / 12 березня 2018, 13:05
Коментар видалено за порушення пункту 2.9 Правил користування сайтом
7. Adekvatov / 12 березня 2018, 13:37
Коментар видалено за порушення пункту 2.9 Правил користування сайтом
8. Maksym / 12 березня 2018, 21:02
Коментар видалено за порушення пункту 2.9 Правил користування сайтом
9. Maksym / 12 березня 2018, 21:05
Коментар видалено за порушення пункту 2.9 Правил користування сайтом
10. Adekvatov / 13 березня 2018, 07:07
Коментар видалено за порушення пункту 2.9 Правил користування сайтом
11. Adekvatov / 14 березня 2018, 09:53
Коментар видалено за порушення пункту 2.3 Правил користування сайтом
12. don / 17 березня 2018, 19:19
Доведете діда до самогубства
13. Гнатович / 17 березня 2018, 21:21
ну и нафига опять забанили Адекатника
14. Beri Mor / 17 березня 2018, 21:54
13.Гнатович
«ну и нафига опять забанили Адекатника»

Тому що "ехо"-це жовта преса,якій наказують,щоб був загальний «одобрямс» влади,без критики.На фіга їм та незаангажованість,з нею тендеру по картоплі не виграєш.Так і з Адекватником,"ничего личного,просто бизнес".Се ля ві,як то кажуть.
15. Filon / 18 березня 2018, 14:11
14.Beri Mor
«Тому що "ехо"-це жовта преса,якій наказують,щоб був загальний «одобрямс» влади,без критики»

Шановний Бері Мор, перед тим, як писати вивчіть будь-ласка матчастину. Є чітке визначення «жовтої» преси. І їй, точно ніхто не наказує. Окрім того, що поганого в "жовтизні". Це - преса, що друкує сенсаційні матеріали, не надто переймаючись перевіркою фактів. Є ще декілька критеріїв визначення «жовтої» преси. Тому не вживайте слів і виразів значення яких просто не знаєте. Шаріковщиною знаєте, попахує
16. Beri Mor / 18 березня 2018, 17:14
15.Filon
«, перед тим, як писати вивчіть будь-ласка матчастину. Є чітке визначення «жовтої» преси. І їй, точно ніхто не наказує»

Точно.На рахунок «жовтої» я перебрав.До жовтої вам,як до Києва рачки.У вас "зелена",як багно,в якому ви застрягли.У вас штіль полнєйший на сторінках.То апаратні наради,то городник Василь.Злободенних тем ви боїтесь,як чорт ладану(звідси й висновок про вказівки зверху).В останньому номері що цікавого?Програма,реклама,піар депутата Вітко та афериста Іванчика,все.Ну ще редакційна,де головний месидж-всі читачі ідіоти,а редактор ерудований "красавчик",який все знає,але ніяк не може достукатися до цього стада баранів.Окрема тема це коментарі.Біль-менш адекватні та цікаві коментарі видаляються,а оставляються типу "сам дурак"."Жовта преса адресована читачеві з низьким рівнем освіти та культури.Замість того щоб сприяти інтелектуальному та культурному розвитку аудиторії,вона опускається до найбільш відсталої читацької маси."І де тут я неправий,на рахунок вашої "жовтизни"?
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації