Вхід | Реєстрація

Безпритульні собаки не зникнуть з вулиць

Безпритульні собаки не зникнуть з вулиць

Нагадаємо, що після того, як у центрі містечка агресивна безпритульна собака вкусила кількох дітей, кобелячани забили тривогу. Активісти зустрілись із міським головою Олександром Копельцем, аби почути, як очільник міськради і депутати планують вирішувати проблему безпритульних собак. Олександр Копелець пояснив, що міський бюджет не в змозі утримувати притулок для тварин. Цю проблему мають вирішувати районна влада і адміністрація. Учергове безпритульну собаку забрав житель Сухинівки Артур Ковач. Він навіть запропонував узяти певну кількість собак, які живуть у місті, на утримання, якщо йому допоможуть обгородити двір, придбати цепи, ошийники, будки та медикаменти для тварин. Та оскільки Ковачі проживають у іншому населеному пункті, міський голова відмовив у фінансовій допомозі. Допомагати жителю Сухинівки зголосились частина кобелячан, які були присутні на зустрічі з міським головою. Крім того, учасники соціальної групи «Kobelyaki Live Group» почали активно шукати господарів для безпритульних тварин і паралельно збирати кошти для допомоги сухинівському притулку.

 

Кому повідомляти про агресивну тварину?

Кореспонденти «ЕХО» зв’язалися із представниками поліції, ветеринарної служби та рятувальниками, аби дізнатись, хто повинен відловлювати потенційно небезпечних тварин.

Як пояснив Андрій Федоренко, начальник сектору превенції Кобеляцького відділу поліції, поліцейські можуть притягти до відповідальності власника тварини, якщо ним порушена стаття 154 Кодексу України про адміністративні правопорушення «Порушення правил тримання собак і котів». Згідно пункту 2 цієї статті, якщо тварина заподіяла шкоду здоров’ю людей, то власник заплатить від трьох до п’яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 51 до 85 гривень) та в нього конфіскують тварину. Якщо власник — посадова особа, то штраф становитиме від чотирьох до семи неоподатковуваних мінімумів.

Але ж треба довести, що тварина дійсно належить тій чи іншій людині. Якщо вона не зареєстрована у ветеринарній службі, то, за відмови власника, зробити це просто неможливо.

Також поліцейські обов’язково виїдуть за викликом про напад тварини на людину. Відповідно до пункту 13 статті 46 «Застосування вогнепальної зброї» (закон «Про Національну поліцію»), поліцейський може використати вогнепальну зброю для знешкодження тварини, яка загрожує життю чи здоров’ю людей. Але якщо на момент прибуття, наприклад, собака вже не кусатиме чи не нападатиме на людину, то правоохоронець не може використати зброю. У всіх інших випадках поліцейські повідомлять про агресивних тварин у ветеринарну службу.

Дії поліцейських щодо небезпечної безпритульної тварини:

  • виїдуть за викликом;
  • оштрафують власника;
  • застрелять агресивну тварину;
  • повідомлять ветеринарну службу.

Начальник районного сектору управління державної служби з надзвичайних ситуацій Юрій Гребенюк відповів, що до рятувальників потрібно звертатись у разі, якщо життю тварини загрожуватиме небезпека.

Дії рятувальників:

— при необхідності витягнуть тварину із ями, колодязя, дістануть із дерева.

Представник ветеринарної служби Валерій Грабар пояснив, що лікарі ветеринарної медицини не відносяться до спеціалістів із відлову бродячих та диких тварин. Для цього необхідно мати спеціальні дозволи і обладнання. Відловом і тимчасовим утриманням тварин займаються окремі організації. Їх контактів ветеринар не знає. Також в установі, де працює Валерій Грабар, немає спеціально обладнаних місць для тримання тварин. Ветеринари можуть оглядати тварин, якщо до них звертаються їх власники, та провести вакцинацію. І порадив керуватись документом «Правила тримання собак, котів і хижих тварин у населених пунктах Української РСР», оскільки наразі його ніхто не відміняв, а також «Правилами благоустрою території міста Кобеляки». Отож, і працівники ветслужби не хочуть займатись безпритульними собаками.

Дії ветеринарів:

  • при зверненні господаря оглянуть тварину;
  • при необхідності вакцинують тварину.

Виходить, що ні поліцейські, ні рятувальники, ні навіть ветеринари не займаються відловом потенційно небезпечних безпритульних тварин. Ці заходи проводять виключно спеціалізовані організації.

Якщо звернутись до платформи публічних закупівель «ProZorro», то виявляється, що практика замовлення послуг зі стерилізації безпритульних тварин є досить розповсюдженою. Виходить, доки міська і районна влади будуть вирішувати, кому будувати і утримувати притулок, керівництво міста може хоча б замовити стерилізацію безпритульних тварин. Це допоможе регулювати їх постійно зростаючу кількість. Але ж стерилізовані собаки теж несуть небезпеку.

 

Що каже Закон

У Наказі Міністерства охорони навколишнього природного середовища «Про затвердження Порядку проведення заходів, необхідних для скорочення чисельності тварин, які становлять небезпеку» вказано, що з метою запобігання, виникнення та поширення зооантропонозних захворювань людей місцеві органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування забезпечують відлов, тимчасове утримання та регулювання чисельності бродячих тварин. Під цю категорію підлягають тварини, які заподіюють шкоду життю, здоров’ю та майну громадян, завдають клопоту мешканцям населених пунктів, створюють загрозу виникнення епізоотій.

Собаки, що у громадських місцях перебувають без власника, вважаються безпритульними і підлягають вилову. Для забезпечення вилову і тимчасової ізоляції собак, котів та інших домашніх тварин органами місцевого самоврядування можуть створюватися комунальні служби або підприємства з питань утримання та поводження з тваринами в населених пунктах відповідно до місцевих програм регулювання чисельності тварин у населених пунктах (Ні в міській, ні в районній раді таких програм немає. — Авт.).

Вилов собак, котів та інших домашніх тварин окремими громадянами забороняється, крім випадків, коли ці тварини є небезпечними для оточуючих та проявляють агресивність, створюючи загрозу безпеці людей.

У статті 16 Закону «Про захист тварин від жорстокого поводження» зазначається, що регулювання чисельності диких тварин і тварин, що не утримуються людиною, але перебувають в умовах, повністю або частково створюваних діяльністю людини, здійснюється методами біостерилізації або біологічно обґрунтованими методами, а у разі неможливості їх застосування — методами евтаназії.

Стаття 17 говорить, що умертвіння тварин допускається при регулюванні чисельності диких тварин і тварин, що не утримуються людиною, але перебувають в умовах, повністю або частково створюваних діяльністю людини.

 

Міжнародний досвід регулювання чисельності бездомних тварин

У багатьох країнах Європи та на інших континентах на безпритульних тварин чекає безповоротний вилов. Якщо ж протягом певного періоду власники тварин не з’являться, то до них застосують евтаназію. Наприклад, у Нідерландах, Болгарії та Угорщині строк тримання тварини в притулку дорівнює 14 днів, у Швеції — 7, у Великобританії — 7, у США — від 3 до 30 діб (у залежності від штату), у Австралії — 14. У розвинутих країнах не дозволяють безпритульним тварин розгулювати населеними пунктами, переносити хвороби і створювати загрозу життю та здоров’ю людей.

 

Свисни, Грицьку, ти дурніший

Виходить, що усі без виключення інстанції, у які звертались кореспонденти і жителі міста, пішли за принципом «я не я і хата не моя». Тобто, просто перекладають відповідальність на інші установи. У такому випадку кобелячанам, можливо, слід діяти в інший спосіб: якщо жодна установа в місті не хоче брати на себе відповідальність за безпритульних тварин, то їх потрібно змусити це зробити.

Якщо на вас нападає агресивна собака, одразу викликайте поліцію. Можна й рятувальників, оскільки це — надзвичайна ситуація. Зі слів поліцейського, вони одразу виїдуть на місце події, а потім шукатимуть господаря тварини чи повідомлять ветеринарну службу. Останні, так як не мають спецобладнання, повідомлятимуть орган місцевого самоврядування (міську раду). Ця установа, у свою чергу, буде змушена наймати фізособу або організацію, яка відловить собак, простерилізує їх і провакцинує. Крім того, пишіть заяви в поліцію про прояви агресії у собак. Якщо вас укусила собака, обов’язково звертайтесь у лікарню, а потім — у ветслужбу. У такому випадку ветеринари мають слідкувати за твариною, аби з’ясувати, чи вона не хвора. Може, тоді всі установи зрозуміють, що чим більше в місті з’являється безпритульних тварин, тим ближча загроза виникнення епізоотій. Бо вони створені для цього і фінансуються вами.

До речі, міський голова не згадав про зустріч із активістами ні на виконкомі, ні на сесії. Напевно, вважає, що вирішив проблему.

Якщо ж не приймати конкретних дій, то влада їздитиме на нас і далі та вішатиме локшину на вуха. Не дарма ж говорять, що той, хто хоче, шукає можливості, а хто не хоче — шукає виправдання.

Артур Ковач теж не чарівник і двір у нього не безмежний, усіх кобеляцьких собак чоловік не зможе забрати.

Райдержадміністрація (орган виконавчої влади) теж стоїть осторонь. Можливо, спільно з усіма громадами необхідно прийняти районну програму регулювання чисельності тварин і зобов’язати всі ради виділяти кошти під неї. Спільно з виконавцем розробити маршрут і відловлювати безпритульних тварин.
Та ні в якому разі не можна залишити цю проблему невирішеною. Тим більше, що постійно в соцмережах з’являються повідомлення про зграї бродяжих собак на території міста, які не дають перехожим спокійно пройти повз них.


Автор: Олександр ДІДЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
2 лютого 2018, 13:31 | Кобеляки | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації