Вхід | Реєстрація

Кобелячани масово вакцинуються від дифтерії

Кобелячани масово вакцинуються від дифтерії

Буквально за тиждень були використані двісті доз вакцини від дифтерії та правцю. Напевне, далася взнаки інформаційна кампанія, проведена в ЗМІ. Крім того, медики констатують, що вперше за десятки років у районну поліклініку почала надходити достатньо велика кількість вакцин.

Любов Коломієць, головний лікар Кобеляцького ПМСД повідомляє, що лише за минулий тиждень були використані 180 доз вакцини АДСМ, котра використовується для запобігання захворюванням на дифтерію та правець. Медики зробили нове замовлення, і на початку лютого у Кобеляки привезуть чергову партію цього препарату.

Любов Афанасіївна розповідає, що вакцинуватися від цих двох небезпечних хвороб потрібно один раз на десять років, медикам і педагогам — раз на п’ять років. Востаннє масова вакцинація у районі проводилася ще наприкінці 90‑х років минулого століття. Потім постійно не вистачало вакцини. Така ж ситуація і по кору.

Керівник ПМСД повідомила, що в Кобеляцькому районі за останні кілька місяців були зафіксовані два випадки підозри на кір. Один із них уже точно не підтвердився. У дитини, що захворіла, діагностували краснуху. Любов Коломієць наголосила, що вакцинуватися потрібно всім, окрім дітей і дорослих із протипоказаннями. Вона говорить:

— Вакцинація — це питання державної безпеки. Якщо щеплення отримали 95 відсотків населення, то можна говорити про те, що епідемії не буде. Добре, що зараз на державному рівні це зрозуміли і виділяють достатньо коштів на придбання вакцин. Хочу повідомити людей, наляканих деякими панічними публікаціями в ЗМІ. За десятки років моєї практики у Кобеляцькому районі не було зафіксовано жодного випадку серйозних ускладнень після вакцинації. А організму потрібно нагадувати про існування хвороби, щоб він виробляв антитіла. Тому вакцинуватися потрібно кожні 10 років.

Медсестра Тетяна Земляна продемонструвала документи на препарати. Зараз у поліклініці в наявності 257 доз вакцини від поліомієліту (краплі), 83 дози АДП (від правцю і дифтерії) для дітей шести років, 954 дози АКДП — для зовсім маленьких діток. Медсестра розповіла, що всі вакцини мають термін придатності до 2019–20 років і наголосила, що кожен може перед ін’єкцією особисто перевірити ці дані.

Інша медсестра Юлія Михайлова показала, як зберігаються вакцини. Один із холодильників буквально «під зав’язку» заповнений туберкуліном і БЦЖ. Це препарати для виявлення і вакцинації від туберкульозу. Вона пояснила:

— Туберкулін закуплений за кошти із районного бюджету. Він надійшов у поліклініку в грудні 2017 року і ми ще не встигли його масово використати.

Щодо вакцини від кору для дорослих, то безкоштовно її не застосовують. Але в аптечних мережах міста такої вакцини немає.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
4 лютого 2018, 10:05 | Кобеляки | Спорт і здоров'я
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації