Вхід | Реєстрація

Підтримка україномовної книги полтавською владою

Підтримка україномовної книги полтавською владою

Експертною радою з випуску соціально значущих видань проведено конкурсний відбір книговидавничих проектів, які будуть реалізовані за кошти обласного бюджету.

Заявки на конкурс надійшли від шести видавництв Полтавщини. Розглянуто 28 видавничих проектів, авторами яких є полтавські письменники, поети, науковці. До Плану випуску соціально значущих видань на 2018 рік Експертною радою рекомендовано 11 україномовних проектів, це — історико-краєзнавчі, образотворчі видання, художня література, поетичні збірки, видання для дітей та юнацтва, а також видання національно-патріотичного спрямування. Після погодження депутатськими комісіями обласної ради остаточний варіант плану буде затверджений наказом Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації.

Полтавськими видавцями реалізовано 10 видавничих проектів, які увійшли до Плану випуску соціально значущих видань на 2017 рік. Серед них:

  • «Пам’ять 33-го кличе молодих. Сповіді свідків і слово історика» / Г.Капустян,
  • «Якби не війна...» / А.Волкова,
  • «Селянство Полтавщини в добу Української революції 1917-1921 рр.» / В.Ревегук,
  • «Вир» (роман та кіносценарій) / Григорій Тютюнник, Григір Тютюнник,
  • «Народження прізвища» / А.Недавній,
  • «Решетилівщина — мій рідний край» / низка авторів,
  • «Любове ніжна моя, не відлітай...» / (до ювілею Героя України, Народної артистки України Раїси Кириченко) Г.Кудряшов.

Загальний наклад цих видань склав 3,0 примірників, на їх випуск з обласного бюджету витрачено 398,0 тис. грн. Більше 80 відсотків тиражів, залежно від читацького призначення, безкоштовно передаються бібліотечній системі області, творчим спілкам і товариствам області.

У подальших публікаціях Департамент традиційно ознайомить читачів із вищезгаданими книгами.

За фінансової підтримки обласної влади фінансується діяльність науково-редакційного підрозділу — Центру по дослідженню історії Полтавщини.

У січні ц.р. у День Соборності України в рамках заходів з відзначення 100-річчя Української революції НРП-центром презентовано перші дві книги тритомного видання «Українська революція 1917-1921. Полтавський вимір. Події. Постаті. Документи». Випуск третього тому планується до кінця цього року. Підготовлені до друку черговий том 6 (книга 1) унікальної серії книг «ПОЛТАВІКА. Полтавська енциклопедія» у 12 томах», а також краєзнавче іміджеве видання «Полтавщина. Пам’ять віків».

У минулому році видавництвами Полтавщини випущено 227 найменувань друкованих видань загальним накладом понад 49 тис. прим., з них українською мовою майже 90%.

Сучасне книговидання переживає непрості часи, оскільки легкий доступ до інформації через різноманітні гаджети створює потужне конкурентне середовище паперовій продукції. Крім того, зросли тарифи на комунальні послуги, ціни на папір. Попри все видавничі підприємства Полтавщини забезпечують виплату заробітних плат працівникам, виконують видавничі угоди, видають нові книги, розширюють спектр поліграфічних послуг.

Потреба наших громадян у особистісному розвитку, знайомстві з літературними новинками стимулює видавців до постійного пошуку нових імен, створення якісних книг. Перспективи видання літератури у нас, безумовно, досить непогані, тому, що українці є читаючою нацією. Вкотре переконались у цьому на міжнародному книжковому «Форумі видавців у Львові». Участь у Форумі беруть автори та видавці з 25 країн, понад 300 видавництв та видавничих організацій, літературні знаменитості, політичні діячі, науковці та ін. За історією цієї щорічної книжкової події можна писати історію українського книжкового ринку.

У вересні 2017 року полтавські видавці, які вдруге брали участь у Форумі, не лише експонували свої книги на окремому стенді «Видавництва Полтавщини», а й презентували книжкову новинку на одному із програмних заходів Форуму. Продукція полтавських видавців користується попитом і має своїх шанувальників. Цьогоріч книга «Вир» (роман та кіносценарій Григорія та Григора Тютюнників під однією обкладинкою), яку вперше упорядкував без купюр (цензурних правок) професор Олексій Неживий, мав попит серед відвідувачів Форуму, першим її придбав львівський міський голова Андрій Садовий.

Проведення власних виставкових та презентаційних заходів, а також участь в аналогічних заходах в інших регіонах є однією з форм підтримки книговидання в області та популяризації української книги.

Переважна більшість видань, випущених на Полтавщині, характеризується високим рівнем художнього оформлення та поліграфічним виконанням. Про це свідчить результат обласного конкурсу «Краща книга Полтавщини», де у семи номінаціях журі обирало кращу книжкову продукцію, випущену видавництвами «Полтавський літератор», «Гадяч», «Дивосвіт», «АСМІ», ФОП Говоров С.В., «Поліграфічний центр «Мозаїка», «Кременчуцька міська друкарня», «Фірма «Техсервіс» та видавничими організаціями.

Розмаїтий світ книг Полтавщини обіцяє бути ще барвистішим і цікавішим. У квітні цього року за сприяння облдержадміністрації та обласної ради і за участі низки видавництв України планується проведення у м.Полтаві виставки-ярмарку «Книжкова весна на Полтавщині».


Автор: Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Полтавської облдержадміністрації


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
1. Чудо Юдо / 13 лютого 2018, 14:59
Господи, ну такої макулатури у нас в кожній бібліотеці хоч греблю гати! Нафіга видавати знову те, що буде десь валятися і ні одна людина його не купить???

Чому не звернути увагу на художню літературу, яка явно людям цікавіша? Як завжди, видимість роботи створюють...
2. Гнатович / 13 лютого 2018, 18:40
1.Чудо Юдо
«ні одна людина його не купить???»

Подозреваю, что авторы преподают на ист.факультетах вузов, поэтому студенты перед сессией по спискам еще как купят)))

Также подозреваю, что авторы - члены какой-нибудь «Просвиты» или какой-нибудь подобной х...ни, так что лавандосы и другие ништяки получили независимо от спроса и продаж.

"Вир" Тютюника в детстве читал, вполне годная книга.
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації