Вхід | Реєстрація

У районі - спалах кору

У районі - спалах кору

В Україні зростає соціальна напруга у зв’язку зі спалахами кору, які виникли в минулому році і продовжують охоплювати все більше територій. Хворіють діти і дорослі. Зареєстровано навіть летальні випадки. Це ненормально, коли гинуть люди в ХХI столітті при наявності надійного способу захисту від кору – вакцинації.

У районі станом на 12 лютого зареєстровано 12 хворих на кір. Три випадки кору завезено з Одеси та Полтави. Інші захворіли внаслідок контакту з хворими.

Тільки зараз учені мужі почали аналізувати, чому ж так сталося? Причини спалахів вказують на прорахунки МОЗ України раніше і тепер. Якщо раніше говорили, що профілактичній медицині належить майбутнє, то час показав, що профілактична медицина залишилася в минулому. В ході реформування медицини розгубилися майже всі. Одні не змогли довести батькам, чому необхідно зробити щеплення дитині, інші не забезпечили вакцинами лікувально-профілактичні заклади. А постраждало від такої реорганізації населення країни.

Є медичний термін – керовані інфекції. Це інфекції, які керуються засобами специфічної профілактики: дифтерія, правець, кашлюк, поліомієліт, туберкульоз. Якби змогли охопити імунізацією 95% дітей та дорослого населення стосовно кожної інфекції, то можливо було б ліквідувати керовані інфекції. Але, на жаль, цього в Україні не досягнуто. Кількість не щеплених за останні роки зросла до критичної межі за якою і розпочалися епідемічні спалахи. Епідеміологи очікують і дифтерію,яка є ще жорстокішою інфекцією.

На жаль, державної програми імунопрофілактики немає, не знижувальний запас вакцин, сироваток, як це було раніше, відсутній. І люди самотужки шукають навіть в інших країнах імунобіологічні препарати,як це було з випадками захворювання на ботулізм, сказ, правець. Зовсім не стоїть питання виробництва вакцин та сироваток в Україні.

У ході реформ майже зруйнована державна санітарно-епідеміологічна служба. Життя показує, що нехтувати закони епідеміологічного процесу не можна.

 

ЩО ПОТРІБНО ЗНАТИ ПРО КІР?

Джерелом збудника є хвора людина. Єдиним механізмом передачі кору є повітряно-крапельний. У повітрі вірус потрапляє з дрібними крапельками слизу під час кашлю,чхання та розмови. Збудник кору – вірус, який здатний уражати покрови слизових оболонок, кон’юнктиви очей, шкіри та інших органів і систем. Хвороба дуже заразна і швидко поширюється. Не щеплені люди після спілкування з хворим хворіють майже у 100% випадків. Хворіють переважно діти. Але у зв’язку з падінням колективного імунітету кір загрожує і дорослим. Сезонність осінньо-зимова.


Автор: Прес-служба Кобеляцької РДА


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
14 лютого 2018, 10:07 | Кобеляки | Спорт і здоров'я
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації