Вхід | Реєстрація

У грудні 2018 року новий кардіодиспансер в Полтаві здадуть в експлуатацію

У грудні 2018 року новий кардіодиспансер в Полтаві здадуть в експлуатацію

Під головуванням голови Полтавської ОДА Валерія Головка відбулася нарада з приводу будівництва нового корпусу обласного клінічного кардіодиспансеру.

Спорудження будівлі триває без особливих проблем. Уже зведений сам корпус медичного закладу, який нараховує шість поверхів. Загальна корисна площа будівлі складе близько 11 тис кв м. Про нюанси робіт і наявне фінансування присутнім доповів начальник Департаменту капітального будівництва ОДА Тимофій Голбан. Так, за його словами, 95 млн грн виділяє для цього об’єкту ДФРР, 45 – депутати обласної ради. Дефіцит коштів покриють за рахунок перевиконання обласного бюджету за І півріччя 2018 року. В такому разі конкретна дата здачі об’єкту в експлуатацію припадає на грудень.

Учасники наради також запланували у 2018 році замовити проект реконструкції старої триповерхової будівлі кардіологічного диспансеру, що нині функціонує. У першу чергу йдеться про її утеплення та гідроізоляцію цоколю.

— Також мусимо передбачити у цій споруді заклад громадського харчування та аптеку для пацієнтів і їхніх відвідувачів, – підкреслив Валерій Головко. На його думку, недоречно возити їжу для медичного закладу з інших місць, харчоблок в оновленому кардіодиспансері повинен бути свій.

Новозбудований корпус із будівлею існуючого диспансеру створить єдиний кардіоцентр. У ньому будуть поліпшені умови перебування пацієнтів. А лікарі зможуть проводити високотехнологічні оперативні втручання, які рятують життя людей із серцево-судинними патологіями. Йдеться у першу чергу про стентування, ангіографію та коронаграфію, які вже можна зробити на Полтавщині. У подальшому можна буде говорити про відкриті операції на серці.

Частина обладнання для кардіодиспансеру вже закуплена: ангіограф, рентген- та УЗД-апарати, навігаційно-абляційна система, біоаналізатори. Також потрібно придбати комп’ютерний томограф, апарат ударно-хвильової терапії, а також операційні столи і парк функціональних ліжок.

Під час заходу говорили й про інший нюанс будівельних робіт: перенесення та осучаснення гаражів комунальної установи «Полтавський обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф», які знаходяться впритул до котловану нового кардіодиспансеру. Посадовці планують облаштувати для швидких підземний паркінг ближче до станції екстреної допомоги.

Нагадаємо, актуальність будівництва сучасного кардіологічного центру пов’язана із невтішною статистикою. За даними директора Департаменту охорони здоров’я Віктора Лисака, сьогодні причиною майже 70% смертей на Полтавщині стають серцево-судинні та мозково-судинні хвороби. Інфаркти та інсульти відчутно «помолоділи»: з таким діагнозом до полтавських лікарів потрапляють 40-, 30- та 20-річні пацієнти. А найстрашніше те, що ці недуги призводять до інвалідності та втрати працездатності.

Враховуючи такий стан речей у діючій будівлі закладу бракує місця, щоб встановити новітнє обладнання. Норми перебування пацієнтів також не відповідають вимогам сучасної медицини — у палаті знаходиться до п’яти хворих. До того ж головний лікар медичної установи Костянтин Вакуленко неодноразово говорив про необхідність об’єднати в одній будівлі стаціонарні відділення та поліклініку. Поки що приміщення для диспансерно-поліклінічного відділення та денного стаціонару доводиться орендувати за п’ять кілометрів від диспансеру.


Автор: Прес-служба Полтавської ОДА


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
21 лютого 2018, 16:01 | Полтава | Спорт і здоров'я
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації