Вхід | Реєстрація

Якість води у Шенгурах і Коваленківці перевірили

Якість води у Шенгурах і Коваленківці перевірили

Ситуація з відключення електроенергії в Шенгурах, що мала місце в період із 31 січня до 2 лютого, викликала неабияке збурення в селі. Нагадаємо, що електроенергію відключили через заборгованість в оплаті. А виникла вона через те, що не всі вчасно платять за електроенергію, спожиту при видобуванні і постачанні води.

Ця ситуація була висвітлена і на сторінках «ЕХО». Мова йшла не лише про відключення електроенергії, а й про якість води, яку щодня споживають люди. Адже дехто із жителів Шенгурів стверджує, що воду не перевіряють, інколи вона буває каламутною, що свідчить про забруднення.

У зв’язку з цим сільська рада вжила необхідних заходів. Дійсно, якість води востаннє перевірялася ще у 2012 році. Тоді все було в межах санітарних норм. Та після збурення серед громадськості сільська рада заключила договір із підрозділом лабораторних досліджень, що знаходиться в Кобеляках. Широкому загалу ця установа більше відома, як колишня санепідстанція.

12 лютого були отримані офіційні результати проведеного лабораторного дослідження води, відібраної у водогонах Шенгурів та Коваленківки.

У Коваленківці проби води брали в трьох місцях. Вода у вуличному водогоні повністю відповідає вимогам Держстандарту і санітарних норм. У артсвердловині по вулиці Павлівській виявлене перевищення допустимого вмісту сульфатів — 344,9 проти норми у 250. Є відхилення від норми і в пробі води, взятій в артсвердловині, що розташована на території тракторної бригади. Так, показник мутність становить 2,98 (норма– 2,6), показник кольоровість — 21,5 (норма – 20), залізо — 0,8 (норма – 0,1). Ця невідповідність, швидше за все, викликана тим фактором, що взимку свердловина експлуатується недостатньо інтенсивно, через що відбувається процес застою води.

У Шенгурах проби бралися в наступних місцях: вулиця Гагаріна,8 (16‑квартирний будинок), вулиця Центральна, дитячий садок, свердловина по вулиці Германа.

У вуличному водогоні та дитячому садочку проби води показали її повну відповідність санітарним нормам, як по мікробіології, так і за хімічним складом. По вулиці Германа пробу води брали із водозабірної колонки, що на подвір’ї одного із будинків. Аналіз засвідчив наявність забруднення у воді. Імовіро, це пов’язано з тим, що поряд розташована зливна яма і утримують птицю. Пташиний послід може потрапляти в шахтний колодязь.

У пробі, відібраній із свердловини по вулиці Германа, зафіксовано перевищення вмісту сульфатів — 440 при нормі 250. Крім того, загальна жорсткість води становить 10, при нормі 7.

У подальшому аналізи води в Шенгурах та Коваленківці будуть проводити щомісяця.

9 лютого відбулося спільне засідання депутатів Шенгурівської сільської ради та членів виконкому. На нього були запрошені ще й депутат Кобеляцької районної ради Микола Антонов, голова фермерського господарства Валентина Берсан, підприємці Сергій Петренко, Володимир Фещенко.

Під час довгої розмови, яка інколи досить загострювалась, були обговорені питання обліку спожитої води та вчасності розрахунку за неї. Пролунала пропозиція про встановлення лічильників у всіх споживачів, що має стимулювати людей до економії. Крім того, було підняте питання про створення кооперативу чи іншої організації, що дало б змогу повністю узаконити водокористування на території Шенгурівської сільської ради.

Звичайно, за один день вирішити всі питання, пов’язані з водопостачанням, неможливо. Але перші кроки вже зроблено, якість води контрольована. А з часом зможемо вирішити й інші проблемні питання. Бажання це зробити є.


Автор: Світлана Толмачова, шенгурівський сільський голова


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
27 лютого 2018, 09:07 | Кобеляки | Спорт і здоров'я
1. Monnikis / 29 травня 2018, 09:30
Коментар видалено за порушення пункту 2.3 Правил користування сайтом
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації