Вхід | Реєстрація

На Полтавщині створять КП «Єдиний розрахунковий центр» для споживачів води й тепла

На Полтавщині створять КП «Єдиний розрахунковий центр» для споживачів води й тепла

5 березня, на щотижневій апаратній нараді обговорили нову модель надання соціальної підтримки населенню в умовах децентралізації, створення єдиного розрахункового центру й стан техногенно-екологічної безпеки та надзвичайні ситуації в області за останній час.

Серед присутніх голова Полтавської ОДА Валерій Головко, голова Полтавської обласної ради Олександр Біленький, заступники голови ОДА та керівники структурних підрозділів.

Про хід реалізації пілотного проекту з упровадження моделі адміністрування надання послуг із соціальної підтримки населення в умовах децентралізації розповіла перший заступник директора Департаменту соцзахисту населення Ніна Черняк:

– З липня 2017 року за участі Депаратаменту соцзахисту реалізується цей пілотний проект Міністерства соціальної політики України у п’яти ОТГ: Шишацькій, Пирятинській, Білоцерківській, Омельницькій та Піщанській.

Громади Полтавської області складають 1/7 або 14% від загальної кількості громад в Україні, залучених до проекту. Відбір проводився з урахуванням напрацьованого досвіду централізованого порядку призначення та виплати державних соцдопомог.

На сьогодні існує 24 бюджетні програми із обсягом фінансування близько 7 млрд грн. Головне завдання в реалізації проекту – організація прийому документів на всі види держсоцгарантій та соцпослуг максимально наближеного до місця проживання сільських мешканців.

Департамент провів семінари й надав необхідні методичні рекомендації фахівцям для впровадження першого етапу проекту. Так протягом минулого року за місцем проживання звернулися 17,5 тис мешканців пілотних громад.

Ніна Черняк закликала голів ОТГ в умовах децентралізації забезпечити всі визначені законодавством соціальні гарантії та запровадити на місцевому рівні додаткові, відповідно до реальних потреб населення та інше.

Голова Полтавської ОДА Валерій Головко зауважив, що існує істотна проблема – відсутність чіткого розподілу функцій між РДА й ОТГ після створення останніх. З огляду на це, запропонував звернутися з ініціативою до Уряду, щоб отримати чіткий регламент після утворення ОТГ на передачу майна, фінансів і функцій з надання соц- та адмінпослуг. Інакше, не маючи цього механізму, будь-які пілотні проекти так і лишатимуться проектами.

– Це пілотний проект для п’ятьох районів, покликаний вивести соцпослуги для населення на новий рівень. Адже надання послуг – один з пріоритетів роботи нинішньої влади.

Голова обласної ради Олександр Біленький нагадав про підписаний Президентом України Закон №5697 щодо особливого статусу поранених на Майдані. Тож попросив ініціювати відповідні зміни до Програми. Адже в Полтавській області це 25 осіб.

Обговорили й створення КП «Єдиний розрахунковий центр» із обслуговування абонентів ПОКВПТГ «Полтаватеплоенерго» та КП ПОР «Полтававодоканал».

Директор Департаменту будівництва, містобудування і архітектури та житлово-комунального господарства Полтавської ОДА Тимофій Голбан розповів про мету такого об’єднання:

– Є дві причини – зручність для абонента й спрощення для роботи підприємств, яким ще й зменшиться навантаження на тариф. Тому що на сьогодні близько 1,5% в тарифі закладені на діяльність абонслужб. Для абонентів же буде єдина квитанція, єдине розрахункове вікно. Щодо надавачів інших послуг – Полтавагаз, Обленерго, Ремліфт та іншим – такі пропозиції, звісно, також надамо. Але це приватні структури – тож співпраця можлива лише за їхньої згоди.

На сьогодні у двох службах споживачів обслуговує майже 220 операторів. З організацією Единого центру це число планують зменшити до 140.

– Утвориться нова структура на базі двох підприємств. Завдяки цьому, вдасться оптимізувати роботу, зменшити навантаження на тариф, зробити обслуговування якіснішим і доступнішим для споживачів, – зазначив Валерій Головко.

Під час розгляду питання про стан техногенно-екологічної безпеки та надзвичайні ситуації в області останніми днями заступник голови ОДА Роман Товстий подякував службі з надзвичайних ситуацій за роботу:

– Це була дуже злагоджена робота, фактично показова в таких екстремальних умах.

Протягом останніх тижнів Полтавщина пережила три потужних циклони, і в двох випадках була в епіцентрі. Тож Валерій Головко подякував головам РДА, ОТГ, міським, сільським і селищним головам за роботу. Разом із тим акцентував увагу на недопрацюванні Служби автомобільних доріг, деяких підрядників тощо.

– Я сам був свідком під час початку циклону, повертаючись із Києва, і бачив, які є проблеми з утриманням й обслуговуванням доріг. Коли починається циклон, і ми чітко знаємо, коли, в який день, яку годину, і жодної одиниці техніки на трасах немає. Ніхто не працює на попередження, і ми бачимо зупинку на трьох ділянках – Білоцерківка, Решетилівка, Полтавський район. Це недбалість і небажання деяких працівників зробити висновки.

Очільник області дав вказівки Тимофію Голбану переглянути договори з тими підрядчиками, які не впоралися з усуненням наслідків негоди, аж до розірвання угод і оголошення нових тендерів.


Автор: Прес-служба Полтавської ОДА


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
6 березня 2018, 12:13 | Полтавщина | Фінанси
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації