Вхід | Реєстрація

Ухвалу для встановлення причини смерті виноситимуть полтавські судді

Ухвалу для встановлення причини смерті виноситимуть полтавські судді

Відповідно до змін у кримінально-процесуальному кодексі, кобеляцькі поліцейські отримуватимуть дозвіл на проведення судово-медичної експертизи померлого у посадових осіб Октябрського районного суду. 

Протягом останніх кількох днів різні засоби масової інформації розтиражували новину про те, що, починаючи з 15 березня, українці не зможуть вільно поховати рідних без спеціальної експертизу, яку призначає суд. Такого рішення доведеться чекати кілька днів або навіть тижнів через завантаженість суддів.
Кореспонденти тижневика звернулись за роз’ясненням до служителів Феміди. Працівники Кобеляцького районного суду повідомили, що з 15 березня набувають чинності зміни в кримінально-процесуальному кодексі, які стосуються призначення судово-медичної експертизи небіжчика. За старими нормами усі постанови про призначення експертиз, у тому числі і судово-медичної, якою встановлюють причину смерті, виносили слідчі поліції. З 15 березня ці повноваження переходять до слідчого судді. Змінами передбачено, що всі клопотання подаються за місцем знаходження юридичної особи відділу поліції. Кобеляцький відділ поліції як юрособа зареєстрований на території Октябрського районного суду міста Полтава. До речі, усі відділи поліції області також зареєстровані в цьому суді.

Відповідно до закону, слідчі мають право подавати клопотання про призначення у справі експертизи. Доки суддя не розгляне це клопотання і не винесе ухвалу, небіжчика не можна буде поховати. Це стосується випадків, коли судово-медична експертиза призначається в обов’язковому порядку. Якщо померла людина похилого віку і не має ознак насильницької смерті, то експертиза не призначається. Коли ж померлий допенсійного віку, не перебував на обліку в лікарні (чим пояснюється причина смерті) або має ознаки насильницької смерті, така експертиза призначається в обов’язковому порядку.

Процедура виглядатиме так: після смерті людини приїжджає поліція. Слідчий оглядає тіло. Якщо у нього є підозри щодо причини смерті, то поліцейський складає клопотання до Октябрського суду про призначення судово-медичної експертизи. Звертається з ним до органу правосуддя. Слідчий суддя розглядає клопотання і виносить ухвалу. Слідчий з тілом звертається до судмедесперта. Лише після того, як лікар підготовить висновок, тільки тоді буде надано дозвіл на поховання.

Щоправда, працівники суду пояснюють, що ця процедура може прискоритись після внесення чергових змін до кримінально-процесуального кодексу, які стосуються місця реєстрації юридичної особи. Законодавець має дозволити слідчому звертатись до суду за безпосереднім місцем знаходження відділу поліції.

Обидва судді, які працюють у Кобеляцькому районному суді, акредитовані виконувати такі обов’язки.

 


Автор: Олександр ДІДЕНКО


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
13 березня 2018, 18:41 | Полтавщина | Політика
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації