Вхід | Реєстрація

Cуд призначив умовний строк хлопцю, який опублікував ВКонтакті відео зґвалтування дівчини

Cуд призначив умовний строк хлопцю, який опублікував ВКонтакті відео зґвалтування дівчини

У Полтаві вінничанин уклав угоду з прокурором і відбувся умовним терміном за зґвалтування колишньої та розповсюдження цього відео ВКонтакті

Октябрський райсуд Полтави виніс вирок вінничанину Артуру Мацяці, який побив та зґвалтував неповнолітню колишню дівчину, зняв це на відео та опублікував ВКонтакті. 14 березня суддя Віталій Микитенко затвердив його угоду з прокурором та засудив до 5 років умовно. Про це повідомляє ІВ «Полтавщина» посилаючись на реєстр судових рішень та офіційний сайт суду.

Подія сталася 2,5 роки тому — 17 вересня 2015-го.

Згідно з матеріалами справи, Артур Мацяка почав зустрічатися із потерпілою з її 9 класу. За словами дівчини, він постійно ревнував її, забороняв спілкуватися із іншими хлопцями та сварив із подругами. Навіть заборонив йти на випускний після 11 класу.

Після закінчення школи дівчина вирішила поїхати подалі від Артура і вступила до УМСА. Там почала винаймати житло із знайомою. Упродовж якогось часу стосунки пари продовжувалися. Вони сварилися та мирилися, та дівчина хотіла розійтися із ним.

16 вересня 2015 року Артур Мацяка подзвонив потерпілій та сказав, що приїде до Полтави. Та йому не повірила. Також їй подзвонила мати хлопця та попросила дати йому 3,5 тис. грн на зворотній шлях.

На ранок Артур подзвонив дівчині і сказав, що вже у Полтаві. Та відповіла, що їй час йти на заняття. Пізніше потерпілій подзвонила її мати і розповіла, що хлопець просився переночувати у квартирі, яку винаймає дівчина. Мати не дозволила.

Після навчання дівчина взяла у квартирі 500 грн, щоби дати їх Артуру на дорогу додому. Вони зустрілися біля УМСА. Весь час на зв’язку із донькою була її мати, яка просила не вимикати телефон. Та хлопець забрав його та насильно вимкнув. Крім того, побачив у ньому світлини, де дівчина курила кальян із друзями, та вийшов із себе.

Він забрав у дівчини сумку, потягнув її за руку та направився у бік її помешкання. Він сам відчинив двері і штовхнув потерпілу всередину. Вона впала на підлогу, піднялася та побігла до кімнати. Артур Мацяка вдарив її кулаком по голові та руці. Дівчина впала ще раз — головою об стіл. Хлопець наніс ще удари, кількість та місця яких потерпіла не пам’ятає.

Далі нападник всадив дівчину на ліжко та примусив її до орального сексу, приставивши до її голови пістолета. Та нічого не розуміла, бо була цнотлива. Через деякий час Артур Мацяка витягнув свій iPhone 4S та зняв дії на відео.

Після закінчення ґвалтівник взяв нетбук жертви, зайшов на ВКонтакті, завантажив відеофайл на свою сторінку, та розповсюдив його у бесіді групи академії дівчини. Крім того, змусив дівчину переодягтися та пофотографував із задертою майкою.

Після цього обоє на таксі поїхали до Київського вокзалу. Дорогою дівчина хотіла втекти, та не вдалося. На вокзалі з’ясувалося, що потягів на Вінницю немає. Артур Мацяка знову подзвонив матері дівчини та попросився залишитися на ніч. Та відмовила. В цей час потерпіла скористалася затримкою і втекла, сівши у те саме таксі.

У помешканні всю ніч дівчина намагалася заспокоїтися і розповіла про події сусідці та матері. На ранок, за наполяганням матері, вона пішла на заняття. Там їй стало погано і вона повернулася до квартири. Сусідка викликала швидку, яка відвезла потерпілу до 1-ї міської клінічної лікарні.

Лікарі діагностували у дівчини закриту черепно-мозкову траму, струс головного мозку та забій потилично-скроневої ділянки. Їй була показана госпіталізація, але потерпіла відмовилася. За 10 днів вона звернулася до поліції.

Проти Артура Мацяки відкрили кримінальне провадження за ч.2 ст.153 ККУ (Насильницьке задоволення статевої пристрасті неприродним способом, вчинене щодо неповнолітньої), а пізніше — за ч. 4 ст. 301 ККУ (Розповсюдження порнографічних предметів, що містять дитячу порнографію). Також його взяли під варту. У СІЗО він перебував чотири місяці.

На момент розслідування Артур Мацяка навчався у Вінницькому національному аграрному університеті та мав погашену судимість — був звільнений від відбування покарання за кримінальне порушення за закінченням іспитового строку.

За два роки розслідувань справу про зґвалтування довели до суду. 13 березня 2018 року Артур Мацяка уклав із прокурором Володимиром Живилом угоду про визнання винуватості. Згідно з нею, хлопець погоджувався повністю визнати провину, а прокурор — наполягати на умовному терміні.

Наступного дня угоду затвердив Віталій Микитенко. Він визнав Артура Мацяку винним у зґвалтуванні та розповсюдженні порнографії. За сукупністю злочинів призначив 5 років ув’язнення з іспитовим терміном 2 роки.

Крім того, на початку судових розглядів потерпіла заявила цивільний позов. Вона хотіла відшкодування моральних збитків на півмільйона гривень. Та пізніше від цього позову вона відмовилася. Також вона не заперечувала проти укладання угоди між прокурором та її ґвалтівником.

Вирок поки не набрав законної сили.


Автор: Дарина СИНИЦЬКА, «Полтавщина»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
28 березня 2018, 12:37 | Полтава | Кримінал
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації